Primele semne care te anunta ca esti insarcinata

/ / Modificat: 2018-10-15
Primele semne care te anunta ca esti insarcinata

Exista mai multe semnale pe care organismul unei femei le poate transmite pentru a o anunta ca e insarcinata, cateodata chiar inainte de intarzierea menstruatiei. Aceste semne nu tin locul unui test de sarcina, putand fi inselatoare in unele cazuri.

Despre semnele care anunta o sarcina ne povesteste dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie.Unele femei pot avea sangerari usoare la aproximativ 2 saptamani de la momentul conceptiei, dupa ce embrionul s-a atasat de peretele uterin (nidatia).

Instinctul matern poate sa apara inainte de confirmarea sarcinii

Momentul poate fi anuntat prin aparitia unor crampe usoare. Chiar si instinctul matern se poate declansa cu mult inainte de confirmarea sarcinii. In primele saptamani de sarcina, viitoarea mama poate sa resimta o stare de oboseala mai pregnanta decat de obicei. O cauza ar fi cresterea nivelului de progesteron din organism.

Schimbarile prin care trece organismul in timpul sarcinii provoaca inclusiv modificari de comportament, stres sau iritabilitate. Un simptom care e usor de confundat este reprezentat de marirea si intarirea sanilor. Acest lucru se mai intampla si inainte de aparitia menstruatiei. Marirea si intarirea sanilor sunt cauzate de faptul ca organismul se pregateste pentru lactatie. Tot la nivelul sanilor exista si situatia in care areola se inchide la culoare in timpul sarcinii.

Se poate instala deranjul digestiv 

Greturile apar in primele saptamani de la conceptie, iar unele femei se confrunta cu ele pe tot parcursul zilei, nu doar dimineata. Tot schimbarile hormonale sunt cauza pentru ”deranjul” din sistemul digestiv.

Un alt semn al sarcinii este senzatia de a merge mai des la toaleta. Urinarile frecvente apar in special noaptea si pot continua pe tot parcursul sarcinii. De asemenea, exista riscul aparitiei acneei, chiar daca inainte de sarcina tenul era fara probleme. In general, aceasta problema se rezolva dupa nastere. 

Femeile insarcinate se mai confrunta cu dureri de spate, migrene, dezgust fata de anumite mancaruri, pofte alimentare neobisnuinte sau sensibilitate ridicata la anumite mirosuri. In functie de fiecare organism in parte, acestea pot continua pe toata perioada sarcinii. Pe lista semnelor care ar putea anunta o sarcina mai sunt senzatia de balonare, temperatura usor mai ridicata a corpului sau stari de ameteala si lesin.

Acestea din urma sunt cauzate de faptul ca marirea uterului duce la presarea arterelor de la picioare si scaderea presiunii sangelui. Schimbarile de la nivelul sistemului digestiv pot duce la constipatie sau senzatia de arsuri la stomac. 

Pentru ca o femeie insarcinata este mai sensibila, se poate intampla sa fie mai predispusa la raceli sau congestie nazala. Cel mai important simptom al existentei unei sarcini ramane disparitia menstruatiei. Chiar daca intarzierea menstruatiei poate sa aiba si alte cauze, in lipsa unui alt diagnostic e semn ca trebuie efectuat un test de sarcina. 

Articol scris de Dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Simptome Simptome sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre