Primele semne si simptome de sarcina

/ / Modificat: 2017-05-12
Primele semne si simptome de sarcina

Orice femeie activa sexual isi asuma posibilitatea de a ramane insarcinata si devine mult mai atenta la schimbarile fiziologice care pot prevesti statutul de viitoare mamica. Primele semne de sarcina nu sunt intotdeauna aceleasi in fiecare caz sau pot fi simptomele altor transformari care se petrec in organism, precum sindromul premenstrual. Totodata, semnele unei sarcini variaza in intensitate, frecventa si persistenta. Unele manifestari sunt mai evidente, pe cand altele sunt foarte subtile.

Iata o lista de simptome comune care anunta starea de graviditate, dar pe care le poti valida numai efectuand o vizita la medicul ginecolog.

Lipsa menstruatiei

Cel mai graitor semn al sarcinii este lipsa menstruatiei. Din acest punct, majoritatea femeilor incep sa se intrebe asupra celorlalte manifestari incipiente ale graviditatii.

Sentimentul de a fi insarcinata

Al saselea simt feminin despre care se vorbeste in parapsihologie isi atinge apogeul in cazul multor femei aflate pe cale sa conceapa un copil. Sentimentul de a fi insarcinata este un act intuitiv de care urmasele Evei par a fi capabile prin natura lor si care nu da gres aproape niciodata.

Te poti simti obosita, irascibila, cu capul in nori si cu o dispozitie schimbatoare. Nu te simti atrasa de alimentele pe care le agreezi de obicei, ai aciditate gastrica si te simti balonata. Pur si simplu nu te mai regasesti in propria piele.

Sensibilitatea sanilor

Odata cu conceptia, organismul tau incepe sa-ti pregateasca sanii pentru alaptare, astfel ca acestia devin mai sensibili la atingere, se umfla si isi modifica vizibil forma. Unele femei observa ca sfarcurile lor isi schimba nuanta.

Oboseala

Nevoia constanta de somn in conditiile unei odihne suficiente de-a lungul noptii (7-8 ore minimum) si desfasurarea activitatilor banale din timpul zilei cu prea mult efort pot indica fluctuatiile hormonale si suprasolicitarea organismului specifice sarcinii.

Urinarea frecventa

Daca simti nevoia sa urinezi in mod frecvent in timpul zilei, ar putea insemna ca uterul tau si-a marit considerabil volumul si apasa pe vezica urinara, ca urmare a gazduirii ovulului fecundat in "sanul" endometrului sau nutritiv.

Greturile

Neplacutele greturi de la inceputul sarcinii te pot lua prin surprindere atunci cand te astepti mai putin, mai exact inca din prima saptamana de la conceptie. Atentie, starile de voma nu sunt doar matinale, ci se pot manifesta pe tot parcursul zilei.

Ai putea simti nevoia sa mananci mai putin si mai des, poftind la alimente sarate sau lapte.

Ametelile

Ametelile frecvente la inceputul sarcinii sunt declansate de tulburarile la nivelul tensiunii arteriale, alimentatia nepotrivita din cauza aversiunilor fata de o serie lunga de alimente etc.

Sensibilitate la mirosuri

Pana si aroma parfumului tau preferat iti poate provoca o reactie de repulsie. Efectul este o consecinta a cresterii cantitatii de estrogen din organism.

Temperatura corporala ridicata

Daca te simti mai fierbinte decat de obicei, la modul propriu, iar temperatura se mentine la un nivel ridicat mai mult de doua saptamani, ai putea fi insarcinata.

Dureri lombare

Durerile lombare sunt cauzate de mai multi factori: marirea uterului, cresterea in dimensiune a fatului saptamanal, acumularea de kilograme, schimbarea posturii din pricina presiunii existente in zona pelvisului.

Secretiile vaginale apoase, constipatia sau poftele iesite din comun (pentru caise necoapte, de pilda) sunt alte semne comune ale sarcinii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Semne sarcina Primele semne sarcina Simptome sarcina Primele simptome sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre