“Trebuie sa scap de pisica mea daca sunt insarcinata?” – intrebarea pe care si-o pun multe femei care au pisici

/ / Modificat: 2022-08-30
“Trebuie sa scap de pisica mea daca sunt insarcinata?” – intrebarea pe care si-o pun multe femei care au pisici

Sarcina este o perioada delicata in ceea ce priveste riscul de a contracta boli, nu pentru ca ar fi mai probabil, ci pentru ca contractarea anumitor virusi sau paraziti poate fi periculoasa pentru copilul nenascut.

Una dintre cele mai de temut boli este toxoplasmoza, motiv pentru care multe femei care au animale de companie, in special caini si pisici, incep sa-si faca griji. Desi ambele animale pot avea toxoplasmoza, mult mai multe persoane considera ca pisicile sunt cele care transmit acest parazit.

Din fericire insa, raspunsul este simplu. Nu. Nu trebuie sa renunti la pisica daca esti insarcinata. Tot ce trebuie sa faci este sa iei o serie de masuri. Primele sunt analize atat pentru tine cat si pentru pisica.

Planuiesti sa ramai insarcinata? Fa un set de analize

Toxoplasmoza poate fi detectata foarte usor prin analize de sange atat in cazul oamenilor cat si al pisicilor. Prin urmare, daca planuiesti sa ramai insarcinata este important ca atat tu, cat si pisica si/sau catelul sa faceti analizele specifice.

Daca in urma analizelor se detecteaza ca ai anticorpi impotriva acestei boli, te poti relaxa. Asta inseamna ca ai avut la un moment dat aceasta boala si riscurile sunt minime. 

Totusi, daca analiza este negativa, pe timpul sarcinii trebuie sa iei masuri de precautie, mai ales daca pisica iese din casa sau ai un catel. Vom detalia mai jos de ce.

Analizele sunt la fel de importante in aceasta faza si in cazul pisicilor si/sau cainilor. Daca pisica este detectata pozitiv, nu trebuie sa iti faci griji. Aceasta va primi un tratament special de la medicul veterinar si va scapa in scurt timp de problema. Singurul impediement in acest caz este ca trebuie sa astepti o perioada si sa-ti refaci analizele dupa ce animalul este vindecat, in cazul in care tie ti-au iesit negative.

Nu ai anticorpi? Ce masuri de precautie trebuie sa iei

Daca nu a avut boala este important sa iei o serie de masuri de precautie pe toata durata sarcinii. Dar, pentru a intelege mai bine ce trebuie sa faci, trebuie mai intai sa stii cum se poate lua toxoplasmoza, atat de catre animal cat si de catre on. 

Cum poate lua pisica toxomplasmoza

Toxoplasmoza este un parazit care se ia prin alimentatie. Pisicile care vaneaza o iau din animalele pe care le consuma. In schimb, pisicile de casa, daca sunt hranite doar cu mancare speciala pentru pisici, nu au cum sa o ia. Lucrurile se schimba insa in momentul in care pisica primeste carne negatita sau negatita corespunzator. Daca aceasta este infectata, pisica poate face toxoplasmoza.

Atunci cand parazitul infecteaza o pisica, aceasta are o perioada de incubatie cuprinsa intre trei si 20 de zile, in functie de modul in care a ingerat parazitul. Dupa aceasta perioada de incubatie si pe parcursul unei luni, pisica va elibera oochisturi de toxoplasma in fecale.

Oocistele sunt ouale imature ale toxoplasmei gondii. Deoarece sunt eliberate in stare imatura, acestea nu sunt infectioase timp de 24-48 de ore. Prin urmare, chiar daca materiile fecale ale pisicii au fost contaminate, daca litiera este curatata de mai multe ori pe zi, este imposibil ca oochisturile sa devina infectioase, deoarece nu ar avea timp sa se maturizeze.

De asemenea, este important de retinut ca, desi o pisica poate fi infectata cu toxoplasmoza de mai multe ori in timpul vietii, aceasta va elibera parazitul prin fecale doar o singura data.

Astfel, trebuie sa se combine mai multe circumstante pentru ca o pisica sa ne poata infecta cu toxoplasmoza:

- In primul rand, pisica noastra domestica trebuie sa iasa afara, sa vaneze animale contaminate cu parazitul si apoi sa se hraneasca cu ele.

- De asemenea, este esential ca pisica sa fie pentru prima data in viata infectata cu toxoplasmoza, deoarece, daca a mai avut infectia in trecut, fecalele sale nu se vor contamina din nou.

- In cele din urma, este necesar ca fecalele contaminate ale pisicii sa ramana in litiera timp de una sau doua zile fara a fi colectate.

Cum poti lua tu toxoplasmoza

Riscul sa iei toxoplasmoza din alimente este mult mai mare decat sa iei parazitul de la animalul de companie. La fel ca in cazul pisicilor, toxoplasmoza se poate lua foarte usor din carne negatita corespunzator.

Parazitul toxoplasma gondii, responsabil pentru toxoplasmoza, este un parazit care poate fi gasit in sol, in fructele si legumele prost spalate, in apa contaminata si in carnea destinata consumului care nu este gatita corespunzator. Acest parazit se gaseste si in carnea de oaie, porc, capra si alte animale de ferma, fiind usor de luat de catre oameni, din alimentatie. 

Masuri de precautie pe care sa le iei in timpul sarcinii

Din pacate, exista inca acest mit fals conform caruia contactul cu pisicile in timpul sarcinii este foarte periculos, deoarece acestea pot transmite temuta toxoplasmoza. Ei bine, este cazul sa te linistesti. Toxoplasmoza se transmite de la animal, doar prin contactul direct cu fecalele animalului.

In primul rand, dorim sa clarificam faptul ca pisicile ca atare nu ne pot infecta cu toxoplasmoza, deci este sigur sa le mangaiem si sa traim cu ele in timpul sarcinii. In cazul in care animalul este infectat, oamenii pot fi infectati doar prin fecalele acestora. Prin urmare trebuie sa fii deosebit de atenta la curatarea litierei. 

Asadar, daca ai o pisica, sau mai multe, care sta doar in casa si primeste doar mancare speciala pentru pisici, este imposibil sa se infecteze. Daca obisnuiesti insa sa ii dai carne sau alte alimente destinate consumului uman, sau daca pisica iese din casa, trebuie doar sa acorzi o atentie deosebita curatarii litierei.

In primul rand, curata litiera de doua ori pe zi, dimineate si seara. Daca esti acasa cand merge la toaleta, curata imediat fecalele, iar riscul de infectare va fi minim. De regula, o pisica adulta merge la toaleta doar o data sau de doua ori pe zi, iar daca ai o lopetica speciala, care elimina nisipul, poti aduna usor fecalele si le poti arunca direct in vasul de toaleta. Pipi poate face mai des de doua ori, in functie de cata hrana umeda primeste si cata apa consuma.

Cum cureti corect litiera? Este important sa folosesti o lopetica. Pune totul intr-o punguta pe care sa o sigilezi bine si sa o arunci la gunoi, apoi spla-te foarte bine pe maini cu sapun. Este indicat ca de fiecare data dupa ce cureti fecalele pisicii sa dezinfectezi si lopetica pisicii. 

Cu toate acestea, daca va simtiti mai relaxat, puteti lua si mai multe masuri de precautie impotriva acestei boli, cerand altcuiva sa curete litiera in locul dumneavoastra. De asemenea, este important sa nu-i oferiti pisicii dumneavoastra carne cruda sau insuficient gatita si, daca aveti o gradina cu litiera, nu o manipulati si nu o curatati dumneavoastra.

In concluzie, riscul sa iei toxoplasmoza de la o pisica infectata este foarte mic, in comparatie cu riscul de a lua parazitul din alimentate nespalate si negatite corespunzator. Pentru linistea ta, este important sa faci analizele necesare atat pentru tine cat si pentru animal si sa te speli foarte bine pe maini dupa ce cureti litiera.

FOTO: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre