Creier de gravida/Creierul “insarcinat”, mit sau realitate? Ce spun studiile?

/ / Modificat: 2018-05-07
Creier de gravida/Creierul “insarcinat”, mit sau realitate? Ce spun studiile?

Atunci cand sunt insarcinate, femeile se plang adesea de faptul ca au pierderi de memorie - momnezie, ca nu se mai pot concentra la fel de bine ca inainte de a ramane insarcinate, acuzand creierul "insarcinat", dar pana de curand aceasta notiune nu a avut fundament stiintific si a fost considerata ca fiind doar o poveste din batrani.

Creierul "insarcinat" exista, dar...

Un studiu recent, publicat in Jurnalul Medical din Australia, sustine ca acest creier de gravida, creierul "insarcinat", reprezinta un fenomen real care se produce in timpul sarcinii; cercetatorii au analizat functiile cognitive a 709 femei insarcinate si a 521 de femei care nu erau insarcinate, efectuand primul studiu de acest gen de pana acum.

Rezultatele studiului au relevat ca in comparatie cu femeile care nu erau insarcinate, viitoarele mamici nu s-au descurcat la fel de bine la testele care le-au masurat atentia, abilitatile de luare a deciziilor, de planificare si de memorare. Mai mult, cercetatorii sustin ca acest creier de gravida afecteaza femeile in mod diferit, in diferite stadii ale celor noua luni de sarcina; desi declinul apare in primul trimestru, la jumatatea celui de-al doilea trimestru deja se stabilizeaza.

Este important de retinut ca desi femeile insarcinate care au participat la studiu nu au avut performante notabile la testele cercetatorilor, ele s-au descurcat totusi in limitele considerate normale; astfel, este posibil ca femeile sa nu mai fie la fel ca de obicei in perioada sarcinii, dar aceste efecte ale creierului de gravida nu au potentialul de a avea un impact dramatic in viata lor de zi cu zi si, ce este mai important, capacitatea creierului nu se modifica in sarcina.

Ce cauzeaza momnezia?

Este normal sa ai cate un lapsus, sa uiti cate ceva din cand in cand atunci cand esti ocupata, stresata, sau cand nu te odihnesti suficient, indiferent daca esti sau nu insarcinata. Nivelul hormonal este in crestere in perioada sarcinii, ceea ce afecteaza neuronii - aceste modificari la nivelul organismului, combinate cu noi prioritati in viata - care au rolul de a-ti distribui atentia in alte directii, ar putea explica aparitia creierului de gravida in sarcina.

Creierul de gravida este exact ca atunci cand pleci dintr-o camera in alta camera cu scopul de a lua ceva, cand ajungi nu iti mai aduci aminte ce trebuia sa iei; in perioada sarcinii acest lucru se intampla de zece ori pe zi, in fiecare zi. Se pare ca din punct de vedere evolutional, acest lucru se intampla pentru ca pierderea memoriei ajuta viitoarea mamica sa uite orice alte lucruri marunte, pentru a se putea concentra pe bebelus.

Multe femei insarcinate si mame de bebelusi petrec mult timp gandindu-se la schimbarile ce survin odata cu aparitia copilului, iar, ca rezultat, memoria pe termen scurt are de suferit.

Ce poti face ca sa iti ajuti creierul "insarcinat" care uita des?

Dormi mai mult, pentru ca un somn lung si odihnitor este o metoda usoara de a rezolva multe astfel de probleme aparute ca efect a unui creier insarcinat.Fa liste, foloseste o agenda de planificare, noteaza-ti lucruri ca sa nu le uiti si mai ales, pastreaza-ti simtul umorului!

Articole recomandate

Citeste si despre