Saptamana 7 de sarcina

/ / Modificat: 2014-07-11
Saptamana 7 de sarcina

Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia

In saptamana 7 de sarcina incepi, cel mai probabil, sa te obisnuiesti cu ideea ca esti gravida. Cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faci acum sunt sa te programezi pentru primul control prenatal, daca nu ai facut-o deja, pentru ecografia de confirmare a sarcinii si pentru primele analize. De asemenea, trebuie sa adopti un stil de viata sanatos, sa iei acid folic si sa te odihnesti.

Cat de mare este bebelusul in saptamana 7 de sarcina

In uterul tau, micul bebelus, considerat in continuare embrion, creste rapid. Saptamana aceasta se dezvolta mainile si labele picioruselor. Bebe incepe sa se miste, semn ca sistemul nervos si sistemul muscular sunt acum in plina dezvoltare. El si-a dublat dimensiunile fata de saptamana trecuta si acum masoara circa 8 mm, fiind cam de marimea unei afine.

saptamana 7 de sarcina

Sarcina la 7 saptamani: cum creste bebelusul tau

Daca ai putea vedea in burtica ta, ai sesiza ca la nivelul fetei embrionului apar modificari. La ochi incep sa se dezvolte cristalinul si retina. Creierul continua sa se dezvolte si este transparent si neted. S-au format cavitatile si conductele necesare circulatiei lichidului cefalorahidian, care scalda creierul. Ambele emisfere ale creierului sunt in plina dezvoltare acum si unii nervi cranieni sunt vizibili. Ficatul se ocupa de fabricarea globulelor rosii in sange pana cand maduva spinarii se va forma si va prelua aceasta functie. Bebelusul are acum si pancreas, care va produce insulina si va ajuta digestia.

Intestinele in curs de dezvoltare ale bebelusului sunt legate acum de cordonul ombilical care transporta, prin vase de sange distincte, oxigen si nutrienti in ambele sensuri (de la mama la fat si de la fat la mama). Cordonul ombilical contine 2 artere si o vena mare.

Citeste si: Cum arata bebelusul in burtica ta in saptamana 7 de sarcina

Nu uita: Fiecare copil se dezvolta diferit, inca din primele saptamani in burtica. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre cum se dezvolta bebelusul tau.

Cate luni inseamna 7 saptamani de sarcina

La 7 saptamani de sarcina te apropii de finalul celei de-a doua luni. Esti la inceputul drumului, dar este una dintre cele mai frumoase perioade ale vietii.

Ce se intampla in corpul tau in saptamana a 7-a de sarcina

Uterul tau si-a dublat dimensiunea in ultimele 5 saptamani. Pana la sfarsitul sarcinii (daca este prima sarcina) el va fi de 1.000 de ori mai mare ca la inceput si va avea un volum de 5 litri.

In acest moment insa, burtica ta de gravida inca nu se vede, chiar daca poate ti-ai dori.

Simptome frecvente la 7 saptamani de sarcina

Greturi matinale

Saptamana aceasta probabil ca resimti din plin greturile matinale si ai probleme in a te alimenta asa cum ar trebui. Desi se numesc matinale, greturile pot aparea pe tot parcurul zilei si mai ales dupa-amiaza.

Combate greturile mancand cantitati mici de alimente, mai des. Alege alimente proaspete si sanatoase. Evita grasimile si mancarurile grele. Alimentele reci si sarate te ajuta de asemenea. . Nu lua medicamente impotriva greturilor, deoarece unele pot fi periculoase pentru bebelus. Daca ai episoade frecvente de varsaturi si nu poti sa mananci sau sa bei apa in mod corespunzator, adreseaza-te medicului.

Cele mai multe gravide scapa de greturile matinale dupa primul trimestru de sarcina, din saptamana 14. Pentru unele, insa, problema persista toata sarcina.

Greturile matinale in sarcina sunt considerate de catre medici un semn bun; ele indica faptul ca nivelul hormonilor de sarcina este destul de ridicat pentru ca bebelusul sa se dezvolte normal. Exista insa si cazuri fericite in care nivelul de hormoni este optim, dar fara ca mama sa resimta greturi.

Este important sa stii ca starea de greata se agraveaza daca esti obosita, infometata, stresata sau suferi de anxietate. Daca ai gemeni sau tripleti, la fel, este posibil sa ai greata mai puternica si sa vomiti des deoarece ai niveluri mai ridicate de hormoni.

Urinari frecvente

Vei simti in aceasta perioada si nevoia sa mergi la toaleta mult mai des. Acest lucru se intampla din pricina volumului de sange in continua crestere si a lichidului in plus ce trece prin rinichii tai. (Inca de pe acum, ai cu circa 10% mai mult sange in corp decat inainte de a ramane insarcinata. Spre sfarsitul sarcinii vei avea cu 30-40% mai mult sange, care sa intampine nevoile bebelusului tau aproape de termen). Pe masura ce uterul tau creste, si presiunea exercitata asupra vezicii urinare va face ca tu sa urinezi frecvent. Poti pierde urina in timp ce stranuti, tusesti sau razi.

Din pacate, nu vei scapa de aceasta problema prea curand. De fapt, cercetatorii au aratat ca atat frecventa, cat si volumul de urina tind sa creasca pe parcursul sarcinii. Multe gravide merg de multe ori pe zi la baie si se trezesc in fiecare noapte sa mearga la toaleta, pe intreaga durata a sarcinii. Poti incerca sa nu bei multe lichide seara la culcare, dar, in general, e bine sa te hidratezi adecvat.

Schimbari bruste de dispozitie

Nu doar hormonii sunt de vina in aceasta privinta ci si faptul ca inca te obisnuiesti cu ideea de a fi insarcinata, ceea ce te poate face mai sensibila si mai ingandurata.

Acnee

In aceasta perioada te poti confrunta si cu acneea, din cauza revolutiei hormonale care are loc in corpul tau. Nu te repezi insa la produse antiacneice deoarece unele s-ar putea sa nu fie sigure pentru a fi folosite in sarcina. Contacteaza medicul pe care l-ai ales sa iti supravegheze sarcina si intreaba-l ce produse sa utilizezi.

Mai multa saliva

Poti simti ca ai mai multa saliva decat de obicei, aceasta fiind legata tot de hormoni, si inclusiv de greturi.

Crampe

La inceputul sarcinii crampele sunt absolut normale, avand in vedere modificarile majore care se petrec la nivelul uterului.

Mici sangerari

Din pricina faptului ca cervixul este mai sensibil, in aceasta perioada pot aparea mici sangerari dupa contactul sexual. Acestea, precum si crampele, pot fi un semn de alarmare, insa in cele mai multe cazuri nu indica un avort spontan. Daca totusi simti crampe mai puternice decat cele care apar de obicei in timpul menstruatiei, sau sangerarea este mai intensa decat cea lunara, atunci trebuie neaparat sa mergi la un medic.

Desi la inceput de sarcina sunt atatea simptome care pot da batai de cap femeilor, in unele cazuri este posibil sa nu apara niciunul si totul sa fie perfect normal.

Analize si investigatii in saptamana 7 de sarcina

Daca nu ai mers la medic pana acum, in zilele urmatoare ar fi foarte bine sa mergi pentru primul tau consult prenatal.

Cum ar trebui sa ma pregatesc pentru primul consult?

Noteaza-ti toate intrebarile care iti vin in minte pentru medicul tau, si ia lista cu tine. Vei economisi timp si vei primi cele mai avizate raspunsuri. Mentioneaza tot ceea ce simti si tot ceea ce te framanta, oricat ar parea de insignifiant.

Ia cu tine o lista cu toate medicamentele pe care le iei (fie ele prescrise de medic sau nu, inclusiv suplimentele) astfel incat medicul tau sa-ti poata spune daca sunt sigure pentru sarcina sau nu. Spune-i daca ai alergii, daca ai suferit interventii chirurgicale, daca si ce contraceptive ai folosit.

Noteaza-ti ziua de inceput a ultimei menstruatii. Aceasta ii va fi de folos medicului tau pentru a estima data nasterii bebelusului tau. (Nu-ti face griji daca nu ai urmarit zilele de menstruatie pana acum sau daca ai un ciclu neregulat. In cazul in care nu poti mentiona ziua de inceput a ultimei menstruatii, medicul tau iti va recomanda o ecografie ca sa poata apoi stabili varsta sarcinii.)

Fa o recapitulare a istoriei medicale a membrilor familiei tale si a sotului tau. Consulta-te cu parintii tai sau cu o alta ruda apropiata pentru a afla daca cineva din familie are o problema cromozomiala sau genetica,. Medicul te va intreba despre istoricul medical al membrilor familiei pentru a sti ce teste prenatale sa-ti recomande.

El te va mai intreba si despre: mediul in care lucrezi, stilul de viata (efort fizic, fumat, consum de alcool sau droguri etc), factorii de risc pentru bolile cu transmitere sexuala si amanunte despre mediul in care traiesti.

Ce se intampla in timpul controlului?

Cel mai probabil, medicul va incepe prin a te intreba despre cum te simti din punct de vedere fizic si emotional, daca ai ceva dureri sau griji si daca ai intrebari. Celelalte intrebari vor depinde de antecedentele tale medicale si de semnele de intrebare pe care si le ridica medicul.

Scopul vizitelor prenatale la doctor este acela de a verifica dezvoltarea sarcinii si de a te pune la curent cu toate informatiile necesare pentru ca tu si bebelusul tau sa fiti sanatosi. Iti va fi masurata greutatea, tensiunea arteriala, circumferinta abdomenului, va fi verificata pozitia bebelusului, ii vor fi ascultate bataile inimii si vor fi facute eventual si alte teste considerate necesare de catre medicul tau.

In afara de aceste teste pentru evaluarea starii generale de sanatate, cel mai probabil medicul iti va face si un control ginecologic. In timpul consultatiei el iti va examina colul, cu ajutorul unor instrumente numite valve. S-ar putea sa recolteze si celule si mucus cervical, pentru a efectua un test Papanicolau. Dupa controlul acesta s-ar putea sa ai o sangerare vaginala minima, in special in primele 24 de ore. Aceasta nu constituie un risc pentru copil. Totusi, in cazul in care crezi ca e ceva in neregula, contacteaza-l din nou.

La finalul intalnirii, doctorul iti va comunica concluziile lui si iti va explica modificarile care vor avea loc in corpul tau in perioada urmatoare. Iti va comunica, de asemenea, si la ce semne si simptome sa fii atenta, cum trebuie sa te hranesti, sa eviti alcoolul, tutunul si drogurile, si iti va explica tot ce trebuie sa stii despre testele pe care trebuie sau iti doresti sa le faci.

Sotul meu ar trebui sa ma insoteasca?

La aceasta prima examinare, sotul tau te poate insoti, daca tu iti doresti. Depinde de tine. Unele cupluri considera benefic mersul la medic impreuna, mai ales atunci cand este vorba de prima vizita, ecografii sau rezultatele unor teste.

Ce sa faci in saptamana 7 de sarcina

Fa o poza cu burtica ta. Roaga-l pe sotul tau sa-ti faca o poza saptamana asta, cand burtica ta inca nu este foarte evidenta. Mai departe, continua sa faci poze cu burtica lunar, pana cand se naste bebelusul. Chiar si tu vei fi uimita sa vezi cat de repede creste burtica ta de la luna la luna.

Citeste si: Lista cu lucruri de facut in saptamana 7 de sarcina

Pentru ca diferenta sa fie cat mai usor sesizabila, de fiecare data cand faci poza imbraca-te cu aceleasi haine, stai in acelasi loc si in aceeasi pozitie. Fotografiile din profil evidentiaza burtica cel mai bine, iar cele alb-negru si nud ori semi-nud sunt nemaipomenit de frumoase.

Saptamana 6 de sarcina | Saptamana 8 de sarcina

Taguri Trimestrul 1 de sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre