Ce trebuie evitat in primul trimestru de sarcina?

/ / Modificat: 2011-10-20
Ce trebuie evitat in primul trimestru de sarcina?

Imediat ce afli ca esti insarcinata, constati cu stupoare ca ai de respectat o lista intreaga de restrictii legate de tot ce iti placea inainte sa mananci, sa bei sau sa faci in timpul liber. Iata ce spun specialistii despre lucrurile de evitat in primul trimestru de sarcina.

In afara de starile de rau si toate schimbarile fiziologice si psihologice care pot surveni imediat dupa conceptie, ai putea sa te simti perfect capabila sa-ti continui obiceiurile cotidiene pe care le aveai inainte de sarcina.

Cu toate acestea, este important sa-ti constientizezi vulnerabilitatea din primul trimestru de graviditate, cand trupul tau isi concentreaza toata energia catre dezvoltarea si protectia puiului tau. Stii deja ca fumatul si alcoolul sunt doua lucruri total interzise, insa mai exista si o serie de alte aspecte pe care ar fi bine sa le iei in seama de dragul bebelusului.

Raspunde-ti la urmatoarele intrebari de fiecare data cand simti o revolta interioara in fata interdictiilor si aminteste-ti ca intotdeauna este preferabil sa previi decat sa tratezi.

Sushi

Pestele crud poate contine paraziti periculosi precum teniile, care iti vor priva bebelusul de nutrientii vitali pentru a se dezvolta. Acelasi aliment poate fi contaminat cu listeria, bacteria care provoaca o infectie puternica si de mare risc numita "listerioza". Femeile insarcinate sunt de 20 de ori mai expuse riscului de imbolnavire decat ceilalti adulti sanatosi.

Bacteriile e-coli si salmonela pot fi contactate din legume si fructe contaminate si nespalate, oua, branzeturi si lapte nepasteurizat.
lucruri_interzise_sarcina

Foto: buzzle.com

Alunele

Alergiile provocate de alune sunt extrem de raspandite la nivel mondial. Daca tu vei suferi reactii alergice in timpul primului trimestru de sarcina, copilul tau are toate sansele sa-ti mosteneasca afectiunea. Daca stii deja ca ai o alergie depistata in trecut, evita orice contact cu sursa declansarii acesteia.

Sauna

Temperatura ridicata din sauna poate provoca dezvoltarea incorecta a coloanei vertebrale si a functiilor cerebrale in cazul fatului si te predispune riscului de avort.

Schiatul

Miscarea moderata este chiar recomandata gravidutelor, insa sporturile solicitante nu. Orice accident minor poate afecta evolutia fatului, mai ales in primele trei luni de sarcina cand riscul de avort este foarte crescut.
art_gravida_iarna_frigul

Scufundarile

Desi nu s-au depistat cauzele exacte ale fenomenului, numarul cazurilor de avort survenite in urma scufundarilor este foarte ridicata. Privarea de oxigen este un neajuns prea mare pentru bebelusul tau.

Masajul cu aromaterapie

La inceputul sarcinii, cand conditia ta fizica este foarte delicata, poti avea de suferit in urma uleiurilor esentiale folosite in masajul cu aromaterapie. Mirosul tau mai sensibil nu le va tolera oricum.

Parcurile de distractii

Senzatiile tari din parcul de distractii nu sunt tocmai benefice pentru conditia in care te afli, mai ales din prisma exploziei hormonale din organism care poate contribui la o suprasolicitare a functiei cardiace. Traumatismele de orice fel se rasfrang asupra bunei dezvoltari a micutului tau, prin urmare este recomandat sa te concentrezi mai mult pe propria siguranta.
art_1_tratamente_infrumusetare

Saloanele de cosmetica

Toate tratamentele cosmetice pentru par si corp contin chimicale nocive care pot fi absorbite in organism prin scalp. Evita salonul de cosmetica, in special in primul trimestru de sarcina, cand bebelusul tau se afla in cea mai vulnerabila perioada de dezvoltare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Trimestrul 1 de sarcina Alimente interzise sarcina Inot sarcina Riscuri sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre