Saptamana 33 de sarcina

/ / Modificat: 2018-01-17
Saptamana 33 de sarcina

Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia

In saptamana 33 de sarcina, bebe continua sa ia in greutate cu o viteza destul de mare, cam 250 de grame pe saptamana. Urmatoarele 4 saptamani vor fi o perioada de crestere spectaculoasa. De fapt, pe masura ce sarcina se apropie de termen, copilul va lua din ce in ce mai mult in greutate.

Cat de mare este bebelusul in saptamana a 33-a de sarcina

In saptamana 33 de sarcina, bebelusul tau este cat un ananas. Cantareste cam 1.800 de grame si a trecut de 43 de centimetri lungime.

bebelus-ananas

Sarcina la 33 de saptamani: cum creste bebelusul tau

In aceasta perioada el isi pierde rapid infatisarea "ridata" si bizara, pe masura ce acumuleaza mai multa grasime sub piele, iar scheletul i se intareste.

Oasele capului nu sunt inca bine sudate intre ele, ceea ce le permite sa se miste si sa se suprapuna putin la nastere, permitandu-i copilului sa treaca mai usor prin canalul vaginal.

La momentul nasterii, presiunea asupra capului este mare, ceea ce poate duce la modificarea temporara a formei capului, multi bebelusi nascandu-se cu capul in forma de con. Nu trebuie sa te ingrijorezi daca bebelusul tau are capul in forma de con la nastere, in cateva zile isi va reveni la forma normala. Oasele capului nu sunt suficient intarite si nu sunt complet alipite la aceasta varsta. Oasele se alipesc mai tarziu, aproape de varsta de adult, astfel ca ele pot creste in paralel cu cresterea creierului si a altor tesuturi, in timpul copilariei.

Aparatul ocular al bebelusului continua sa se dezvolte. Pupilele lui sunt acum bine dezvoltate pentru a se contracta, dilata si detecta lumina. Acest lucru este foarte important pentru ca la nastere va proteja ochii puiului tau de lumina foarte puternica. Pleoapele sunt subtiri inca si usor transparente. Bebe isi deschide si inchide ochii in mod reflex, exersand pentru dupa nastere. Plamanii sunt deja mult mai bine dezvoltati in saptamana 33, dandu-i mai multe sanse de supravietuire bebelusului daca se naste saptamana aceasta. Bebelusii nascuti acum vor avea nevoie de ingrijiri suplimentare, dar aproape toti vor fi sanatosi.

In aceasta perioada, aparatul urinar isi definitiveaza formarea in mare parte, rinichii functionand aproape ca cei ai unui adult. Bebe produce mai multa urina, pe care o elimina in cavitatea amniotica si intra in compozitia lichidului amniotic.

Miscarile bebelusului sunt din ce in ce mai puternice si mai coordonate. Poti sa simti cum bebelusul tau se roteste in burtica, cum loveste si cum se intinde. Continua sa monitorizezi numarul miscarilor bebelusului. Este important sa detectezi mai mult de 10 miscari intr-un interval de doua ore. Multi bebelusi sunt mai activi dupa-amiaza si seara. Profita de aceste momente sa comunici cu bebelusul tau si incurajeaza-l si pe partenerul tau sa faca acelasi lucru.

saptamana 33 de sarcina

Citeste si: Cum arata bebelusul in burtica ta in saptamana 33 de sarcina

Ce trebuie sa stii: Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Cate luni inseamna 33 de saptamani de sarcina?

33 de saptamani de sarcina inseamna 8 luni.

Ce se intampla in corpul tau in saptamana a 33-a de sarcina?

Corpul tau incepe sa se pregateasca pentru nastere. Burtica ta este mare, mergi mai greu, obosesti mai repede, ti-e greu sa gasesti o pozitie confortabila in care sa stai, ca sa nu mai vorbim de somn! Dormitul in sarcina poate deveni foarte frustrant. Este cel mai bine sa incerci sa dormi pe partea stanga, cu o perna intre picioare si una sub burtica. Poti sa folosesti cat de multe perne vrei pentru a-ti gasi o pozitie confortabila in care sa te odihnesti.

Este foarte important ca in aceasta perioada a sarcinii sa dormi cat mai bine. Nasterea este solicitanta, iar in perioada imediata post-partum bebelusul tau nu te va lasa sa dormi prea mult, asa ca profita de somn cat poti! Multi medici incurajeaza gravidele sa se odihneasca si la pranz o jumatate de ora cel putin.

In saptamana 33, s-ar putea sa te ingrijoreze un lucru: faptul ca nu stii exact ce presupune ruperea apei (mai ales daca ai vazut multe filme in care acest moment este unul aproape dramatic si pe mare graba). Daca ai intrebari legate de acest aspect, iata cateva detalii pe care e bine sa le stii:

- Ruperea apei inseamna de fapt ruperea sacului amniotic care inconjoara bebelusul si, medical si corect exprimat, se numeste de fapt ruperea membranelor;

- Doar 1 din 10 femei au parte de o curgere abundenta a apei, restul observand doar un fel de picurat;

- Uneori, sacul amniotic se rupe inainte sa inceapa travaliul;

- Lichidul amniotic nu are miros si este transparent (asa ca nu te gandi ca il poti confunda usor cu picaturi de urina);

- Daca simti ca s-a intamplat ruperea apei, nu folosi tampoane interne – acestea ar putea duce bacterii in vagin. Totusi, un absorbant te va feri de accidentele nefericite;

- Mergi la maternitate in cazul in care crezi ca lichidul amniotic a inceput sa se scurga.

Simptome frecvente la 33 de saptamani de sarcina

Pe masura ce te apropii de nastere, vei simti ca picioarele ti se umfla, la fel ca si mainile si degetele. E important sa iti scoti inelele in aceasta perioada, daca nu ai facut-o deja,ca sa nu te incomodeze mai tarziu. Poti simti durere sau amorteala in degete, incheieturi si maini. Ca multe alte tesuturi din corpul tau, incheieturile pot retine fluid. Ca si consecinta, poate aparea sindromul de tunel carpian, cauzat de presiunea exercitata de tesuturile din articulatia mainii asupra unui nerv care trece pe acolo. Poti simti incheietura amortita, dureroasa, cu senzatie de mancarime sau usturime, amorteala in degete si furnicaturi. Din aceasta cauza, obiectele iti pot cadea usor din mana. Nu te teme, aceste probleme dispar dupa nastere.

Incearca sa porti o bratara protectoare (gasesti la magazinele de sport) si sa iti sprijini mana pe o perna cand dormi. De asemenea, daca la serviciu trebuie sa iti folosesti mult mainile (daca tastezi mult la calculator, de exemplu) este bine sa faci pauze scurte si dese in care sa iti rotesti incheieturile.Poti incerca sa iti masezi usor mainile pentru a mai atenua disconfortul si nu uita sa continui sa bei suficienta apa.

Multe femei inca se simt sexy in aceasta perioada si au un apetit sexual crescut, la fel si partenerii lor. Va trebui sa faci probabil cateva modificari cu privire la pozitiile in care faci sex, dar in general sexul in saptamana 33 este in regula. Asta cata vreme sarcina ta nu este una cu risc crescut. Daca ai risc crescut de nastere prematura, placenta este pozitionata mai jos pe peretele uterin sau ai avut alte probleme, medicul nu iti va da voie sa ai contact sexual.

De asemenea, in saptamana cu numarul 33 s-ar putea sa te confrunti si cu dureri de cap, care pot aparea atat din cauza fluctuatiilor hormonale, cat si din cea a stresului sau a deshidratarii.

Citeste si: Lista cu lucruri de facut in saptamana 33 de sarcina

In plus, in aceasta perioada este posibil sa simti ca iti este mai cald decat ti-ar fi de obicei in aceleasi conditii (asta din pricina cresterii ratei metabolice), sau sa iti dai seama ca uiti mai des anumite lucruri si ca esti mai neindemanatica (stari care ar putea fi legate de faptul ca ai foarte multe griji acum).

Iar despre faptul ca nu poti respira adanc se poate spune ca te-ai obisnuit deja, dar noutatea este ca, atunci cand bebe va "cobori" (se va intoarce cu capul in jos si se va duce mai mult spre pelvis), vei reusi sa respiri mai bine, momentul putand fi destul de aproape.

Analize si investigatii in saptamana 33 de sarcina

Monitorizarea miscarilor bebelusului

Pentru mai multa siguranta, medicul s-ar putea sa iti recomande sa monitorizezi miscarile bebeluslui dupa saptamana 28 de sarcina. Pentru a face acest lucru acasa, poti incerca sa alegi un moment al zilei cand stii ca bebelusul este mai activ (ideal este ca monitorizarea zilnica sa fie facuta cam la aceeasi ora, de fiecare data).

Intinde-te pe partea stanga in jur de 30-60 de minute (incearca sa fii linistita si concentrata la ceea ce faci) sau pana cand simti 10 miscari distincte. De obicei, dureaza mai putin de atat pentru a simti miscarile, dar, oricum, noteaza in cat timp ai simtit 10 miscari.

Pentru ca bebe a crescut, din aceasta saptamana spatiul disponibil in uter pentru miscarile sale ample este acum limitat. De aceea, vei simti ca miscarile sunt parca mai slabe ca forta , insa, ca numar, ele sunt la fel de frecvente.

Daca ai observat sub 10 miscari in 2 ore, contacteaza medicul. O scadere drastica a miscarilor poate anunta ca exista o problema. Desi nimeni nu isi doreste o nastere prematura, este bine sa stii ca aproape toti bebelusii nascuti inainte de termen in aceasta perioada vor supravietui si vor duce o viata normala.

Cat de des ar trebui sa simti miscarile bebelusului?

Bebelusul tau ar trebui sa se miste la fel de des ca in ultima luna. Fiecare bebelus are propria rutina de miscare si nu exista o regula. Cat timp nu observi schimbari majore in nivelul de activitate al bebelusului, cel mai probabil totul este in regula.

Ce trebuie sa faci daca miscarile au incetinit ori s-au schimbat?

Trebuie sa-ti anunti medicul imediat daca miscarile bebelusului au incetinit. O scadere in activitatea copilului poate insemna ca exista o problema si vei avea nevoie sa faci cateva teste pentru a vedea ce se intampla.

Ce trebuie sa te aduca la spital de urgenta?

- sangerarea pe cale vaginala, intarirea abdomenului, localizat sau generalizat, durerea;

- ruperea membranelor si pierderea lichidului amniotic;

- aparitia contractiilor uterine dureroase, la intervale regulate, din ce in ce mai puternice;

- scaderea numarului miscarilor fetale;

- orice alta problema de sanatate care te ingrijoreaza (lovitura la burtica, duereri puternice de cap, sangerare nazala etc).

Ce sa faci in saptamana a 33-a de sarcina

Spala hainutele si lenjeria de pat a bebelusului. Probabil ca deja ai primit si chiar cumparat o multime de hainute pentru bebelus. Este timpul sa le speli pentru ca ele vor intra in contact direct cu pielea bebelusului si trebuie sa indepartezi dinainte orice iritanti de pe material. Cei mai delicati detergenti sunt cei facuti special pentru bebelusi si cei care au scris pe ambalaj hipoalergenic (hypoallergenic) sau pentru piele sensibila.

De asemenea, e bine sa si calci lenjeria si lucrurile copilului. Uneori, doar spalatul la masina de spalat nu indeparteaza unele mircoorganisme, dar acestea sunt distruse daca le calci la temperatura ridicata.

Saptamana 32 de sarcina| Saptamana 34 de sarcina

Taguri Saptamani sarcina Somn sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre