Amortelile si furnicaturile mainilor in sarcina

/ / Modificat: 2014-03-03 12:40:27

Amortelile si furnicaturile mainilor sunt frecvente in sarcina. Ele se mai numesc si sindrom de tunel carpian. Desi nu pune probleme medicale ingrijoratoare, astfel de stari pot fi destul de incomode. Afla cum sa faci fata acestei probleme in sarcina!

amorteli_sarcina

Care sunt cauzele?

Tunelul carpian este un canal osos format din oasele incheieturii mainii pe 3 laturi si un ligament care se ruleaza peste incheietura mainii. Umflarea membrelor si retinerea lichidelor sunt comune in timpul sarcinii si amplifica presiunea in acest spatiu relativ ingust si inflexibil, comprimand nervul median care trece prin ea. Nervul median este responsabil cu senzatiile pe care le resimti in degetul mare, aratator, mijlociu si in jumatate din inelar si este de asemenea responsabil pentru miscarea unui muschi de la baza degetului mare. O presiune mare exercitata asupra lui da nastere simptomelor sindromului.

Cum recunosti sindromul de tunel carpian in sarcina?

Simptomele se localizeaza la nivelul mainilor, degetelor, incheieturii mainilor si chiar bratului, pana la umar. Acestea se resimt sub forma de:

amorteli;
• furnicaturi;
• arsuri;
• dureri;
• un soi de dureri surde.

In cazuri mai severe ale sindromului, mana ta se poate simti stangace sau slabita. Sunt afectate de obicei ambele maini. Ele pot aparea oricand in sarcina, dar se considera ca abia in a 2-a jumatate a sarcinii sunt mai frecvente, atunci cand gravidele au tendinta de a retine mai mult lichid.

Cum poti ameliora furnicaturile si amortelile din maini in sarcina?

Pe cat e posibil este indicat sa eviti orice activitate care necesita miscari repetate si puternice ale mainilor. Chiar daca acestea nu declanseaza sindromul, pot agrava simptomele.

Daca lucrezi la calculator, asigura-te ca inaltimea scaunului este astfel potrivita incat incheieturile mainilor sa nu stea indoite in jos atunci cand tastezi. Folosirea unei tastaturi ergonomice poate ajuta. Aminteste-ti sa mai intinzi mainile din cand in cand pentru a le relaxa.

Daca simptomele sindromului te deranjeaza pe timpul noptii, ia in considerare schimbarea pozitiei si sprijina-ti bratul cu o perna sau 2 atunci cand simti junghiuri sau alte simptome. Evita sa dormi pe brate. Daca te trezesti cu dureri, incearca sa scuturi mainile de cateva ori pana cand durerea sau amorteala dispare.

Daca disconfortul este foarte mare pe timpul noptii si nu poti dormi din aceasta cauza ia in considerare imobilizarea mainii afectate intr-o pozitie neutra (cu atele de exemplu). Pozitia neutra permite detensionarea de depresurizarea nervului median.

Practicarea Yoga poate ajuta la ameliorarea simptomelor si ofera mai multa putere mainilor. Este posibil sa fi auzit ca vitamina B6 poate ajuta, insa mai multe studii au demonstrat ca nu aduce niciun benficiu in acest sens.

In general, sindromul de tunel carpian dispare de la sine, dupa nastere, fara niciun fel de tratament.

Cand este cazul sa mergi la medic?

Este necesar sa consulti rapid medicul daca observi ca durerile si amortelile sau furnicaturile sunt constante si severe si intervin in rutina ta zilnica. De asemenea, inainte de a apela la orice medicament pentru calmarea durerilor solicita sfatul medicului.

Daca resimti o slabiciune musculara sau lipsa totala a senzatiilor in maini sau daca simptomele nu dispar dupa nastere, este indicat sa te adresezi medicului. Acesta ti-ar putea prescrie antiinflamatoare, iar daca nici acestea nu dau rezultate, ar putea recomanda injectiile cu cortizon.

Taguri Sanatate sarcina

Daniela Ganciu

Pasionata de cuvinte cu sens, puse in forme si ambalaje practice si utile pentru orice mamica sau viitor parinte. Intotdeauna scriu cu gandul ca articolul va deveni un ghid, un prieten, un ajutor pentru cititorii mei.

Articole recomandate

Citeste si despre