Cum sa te feresti de gripa in sarcina

/ / Modificat: 2017-10-26
Cum sa te feresti de gripa in sarcina

O femeie insarcinata este mai vulnerabila la un virus gripal, iar gripa se poate manifesta mai sever, din cauza faptului ca sistemul imunitar este mai slabit. De asemenea, riscul de a face complicatii este mai crescut atunci cand esti insarcinata, ceea ce poate afecta si fatul, iar boala se poate intinde pe o perioada mai mare. 

In plus, gripa in sarcina poate creste riscul de avort spontan, mai ales in timpul primului trimestru, precum si pe acela de a naste prematur.

Din aceste motive, prevenirea gripei trebuie tratata mult mai serios atunci cand esti insarcinata.

Iata cele mai eficiente moduri prin care iti poti mari sansele de a sta departe de gripa in sarcina:

1. Vaccinul antigripal

Vaccinul antigripal injectabil este solutia numarul unu pentru a preveni gripa, iar administrarea lui poate fi facuta in oricare perioada a sarcinii si chiar in alaptare. De obicei se face in lunile octombrie-noiembrie, insa, il poti primi si in ianuarie-februarie. In general, vaccinul antigripal injectabil isi face efectul dupa cateva saptamani.

Privitor la acest subiect, dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrica-ginecologie, ne-a declarat: "Vaccinarea antigripala este recomandata femeilor gravide, protejandu-le in sezonul rece de aceasta afectiune care ar putea dauna sarcinii. Vaccinul antigripal face parte din cele preparate din microorganisme moarte, ce nu dauneaza in nici un fel femeii insarcinate sau fatului. Ideal este ca vaccinul sa fie facut inainte ca femeia sa ramana gravida, pentru ca protectia lui incepe la doua saptamani dupa ce a fost facut. Este bine de stiut ca in primul trimestru de sarcina gripa are cele mai periculoase repercusiuni asupra fatului".

In urma vaccinului poti simti usoare dureri musculare si oboseala, ca raspuns al organismului la tulpinile de virusuri inactivate, dar in mod cert nu te imbolnaveste de gripa.

Si, chiar daca vaccinul antigripal nu iti poate garanta o protectie de suta la suta, acesta este mult mai bun decat nimic, iar daca te imbolnavesti vei avea o probabilitate redusa de a face complicatii.

Mai mult, anticorpii pe care organismul ii produce in urma administrarii vaccinului se transfera si la copil si il pot proteja o perioada de pana la sase luni de viata, ceea ce este foarte important deoarece ii ofera o protectie in plus, mai ales ca vaccinarea antigripala nu este recomandata in prima jumatate a primului an de viata. De asemenea, acei anticorpi ajung la copil si prin intermediul laptelui matern.

Potrivit unui studiu citat de Fox News, publicat in jurnalul "Clinical Infectious Disease", vaccinul antigripal facut in timpul sarcinii a avut o eficienta de 92% in prevenirea spitalizarii nou-nascutilor.

2. Igiena mainilor si a suprafetelor

Suna a sfat banal, insa, nu toate viitoarele mame stiu ca spalatul mainilor trebuie sa se faca de multe ori pe zi, timp de 20 de secunde, pe toate partile mainilor - inclusiv sub unghii, cu apa calda si sapun. Daca nu ai in apropiere apa calda si sapun foloseste un dezinfectant pentru maini.

De asemenea, dezinfecteaza des suprafetele cu care intri frecvent in contact, mai ales daca cineva din preajma a fost bolnav.

3. Nu iti atinge fata

Principalele cai prin care un virus patrunde in corp sunt gura, nasul si ochii, prin urmare este esential sa nu iti atingi fata cu mainile. Poate ai impresia ca esti curata pe maini daca te-ai spalat, insa, daca atingi clanta de la usa dupa ce a atins-o cineva care purta pe mana un virus, iar apoi tu duci mana la fata, ai un risc mult mai mare de a te imbolnavi.

Virusurile si bacteriile pot trai 2-8 ore pe suprafetele tari.

4. Mananca sanatos si odihneste-te

Alimentatia sanatoasa este inca o data importanta, mai ales in viata unei viitoare mamici, si la fel si somnul. Mananca fructe si legume din belsug, 5-8 portii pe zi, si dormi suficient cat sa te simti odihnita. Fructele si legumele contin foarte multi antioxidanti care intaresc sistemul imunitar.

In plus, nu uita sa te rasfeti cu activitati care iti fac placere, si care, prin urmare, reduc stresul si te relaxeaza.

5. Evita spatiile aglomerate

Daca nu esti nevoita sa intri in spatii aglomerate, atunci evita-le, deoarece iti cresc riscul de a contracta un virus gripal. Iar daca nu ai incotro si trebuie sa intri in contact cu multimi de oameni, atunci nu uita sa folosesti des servetele dezinfectante, atat pentru maini cat si pentru suprafetele in apropierea carora stai pentru un timp.

6. Ia in considerare suplimentele vitaminice

Suplimentele vitaminice pe baza de vitamina C, vitamina D3 si alte vitamine sau minerale iti pot intari imunitatea. Acestea nu trebuie insa luate dupa ureche, mai ales in timpul sarcinii, nici macar daca sunt din plante. Asadar, pentru orice supliment vitaminic nu ezita sa ceri parerea medicului curant.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gripa sarcina Sanatate sarcina Prevenire gripa

Articole recomandate

Citeste si despre