Sanatate sarcina. Efectele consumul de cafea in timpul sarcinii!

/ / Modificat: 2016-09-02
Sanatate sarcina. Efectele consumul de cafea in timpul sarcinii!

Femeile insarcinate isi schimba stilul de viata oadata cu aflarea vestii ca vor deveni mamici. Insa cele mai multe dintre ele, care au vicii precum tigarile sau cafeaua isi pun des intrebarea: Oare trebuie sa nu mai fac acest lucru?

In ceea ce priveste consumul de cafea, nu este neaparat nevoie sa renuntati de tot la aceasta. Cu toate acestea, ar trebui sa incercati sa consumati mult mai putina, daca de obicei consumati mai mult de 200 mg de cafeina pe zi.

"Pentru a nu simti nevoia de a consuma cafea in cantitati mai mari, puteti imbina ceaiul, band doua cani pe zi, cu cafeaua, care nu trebuie sa fie consumata in cantitati mai mari de 200 mg pe zi. Combinatia dintre cele doua bauturi va va face sa nu simtiti nevoia de mai multa cafeina de-a lungul unei zile", explica domnul doctor Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie.

Ce se intampla daca consum prea multa cofeina in timpul sarcinii?

„In mod regulat mai mult decat cantitatea recomandata de cofeina in timpul sarcinii poate creste riscul de avort spontan sau ca un copil sa fie nascut cu greutate mica la nastere”, afirma dr. Silviu Istoc.

Consumul de cofeina poate fi nociv in cazurile in care se exagereaza in mod normal, nu in cazul unor exceptii care apar foarte rar, dar cel mai bine este sa se tina cont de cantitatea recomandata si sa se pastreze un echilibru in toate.

Ce cantitate de cafea este recomandata in dieta de zi cu zi?

"Cafeina este un stimulent gasit in cafea, ceaiuri, inclusiv ceai verde, cola, unele bauturi energizante si ciocolata. Se includ toate sursele de cofeina sis e calculeaza cantitatile zilnice din fiecare. Laptele, sucul de fructe si apa sunt alternative sanatoase pentru bauturile care contin cafeina in timpul sarcinii. Daca va plac ceaiurile din plante, amintiti-va ca unele contin cafeina. Ceaiurile din plante pot contine, de asemenea, anumite plante si aditivi care sunt nocive consumate in timpul sarcinii", explica dr. Silviu Istoc.

Un studiu a demonstrat ca nivelurile cafeinei pot varia de la 50 mg in cazul unui espresso normal la 300 mg in cazul altor bauturi de tip espresso. Asa ca doar un cappuccino puternic, mare ar putea sa contina cafeina peste limita zilnica recomandata.

Cum poate afecta consumul de cafea fatul?  

Cafeina traverseaza placenta. Deci, cafeina creste ritmul cardiac si metabolismul si va face sa va simtiti mai agitate, aceasta poate afecta copilul in acelasi mod. Acest lucru inseamna ca el nu se va dezvolta asa cum trebuie si va avea de suferit.

O cantitate mare de cofeina nu este buna pentru copilul pe care il asteptati. Unele rapoarte arata ca bebelusii nascuti ai mamelor care au consumat mai mult de 500 mg de cafeina pe zi au avut urmatoarele simptome dupa nastere:

- Batai de inima mai rapide;

- Rata de respiratie a crescut;

- Se confrunta deseori cu insomnii.

Cu toate acestea, o cana sau doua de ceai sau de cafea pe zi nu va afecta copilul.

Cum poate afecta cafeina corpul femeii insarcinate?

Daca beti in mod regulat o cantitate mare de ceai si cafea, s-ar putea simti ca si cum ati avea nevoie de ea pentru un tranzit intestinal adecvat. Daca beti cantitati mari de cofeina, va trebui sa o reduceti mai mult, deoarece aceasta este diuretica. Cafeina stimuleaza, de asemenea, eliberarea de acid in stomac, ceea ce poate provoca, uneori, probleme ale stomacului sau diaree.

„De asemenea, cantitatile mari de cafeina pot duce la insomnie, iar corpul femeii insarcinate are nevoie de odihna si relaxare. Acest lucru poate provoca dureri de cap si stari de agitatie care nu sunt deloc confortabile pentru sarcina. Incercati sa nu beti ceai sau cafea in timpul meselor, deoarece aceste bauturi contin substante care pot reduce fierul care nu poate fi absorbit de organism”, afirma dr. Silviu Istoc.

Unele medicamente, inclusiv cele pentru durerile de cap, comprimatele reci si remediile pentru alergii contin cafeina. Intrebati farmacistul pentru recomandari inainte de a cumpara pastile care va pot afecta sarcina.

Cum sa reduceti cantitatea de cafea?

- In primul rand lasati ceaiul sa faca infuzie mai putin timp, de obicei este indicat sa fie tinut 5 minute, asa ca in acest caz il puteti tine doar un minut.

- Incercati sa treceti de la cafea preparata la cafea instant, deoarece contine o cantitate mai mica de cafeina. Daca nu va deranjeaza lipsa gustului intens, puteti face cafea instant mai slaba, folosind doar o jumatate de lingurita de cafea.

- Ati putea incerca ceai decofeinizat, cafea sau cola, care are un gust similar cu versiunile care contin cofeina.

Dr. Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc.

dr_istoc

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cafea sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre