Prevenirea varicelor in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2012-08-21
Prevenirea varicelor in timpul sarcinii

Prevenirea varicelor in timpul sarcinii se numara printre prioritatile viitoarelor mamici, intrucat aceasta problema comuna apare mai des in cazul femeilor, in special cand asteapta un bebelus. Greutatea suplimentara si fluctuatiile hormonale sunt cauzele principale ale varicelor in sarcina, alaturi de o predispozitie genetica existenta pe fond familial.

Varicele sau venele varicoase sunt vase de sange extinse, de culoare albastra, rosiatica sau mov. Aproximativ 40% dintre femeile insarcinate se plang de aceasta problema, localizata de regula pe coapse sau pe gambe.

Aspectul varicelor se accentueaza la sfarsitul zilei, dupa efortul fizic depus de viitoarea mamica.

Prevenirea venelor marite poate preintampina o gama larga de neplaceri care ar putea surveni ulterior.

Cum apar varicele in sarcina?

Varicele sunt, in fapt, vene care se aduna foarte aproape de suprafata pielii, devenind vizibile. Chiar daca in mod normal nu provoaca probleme de sanatate importante, complicatiile nu sunt excluse.

Venele transporta sangele de la inima, catre picioare. In situatia unei circulatii sanguine deficitare, sangele se acumuleaza in membrele inferioare si supraincarca vasele mari de sange prin presiunea crescuta. Prin urmare, venele se slabesc, se raspandesc si se aduna laolalta, devenind sesizabile la nivelul pielii.

Varicele nu sunt doar inestetice, ci pot provoca neplaceri precum dureri, senzatie de greutate in picioare, sindromul picioarelor nelinistite, umflate si dureroase. Ele pot persista dupa nastere si se pot chiar agrava la a doua sarcina.

In perioada de graviditate, hormonii participa si ei la relaxarea si dilatarea venelor. Daca dupa 3 luni de la aducerea pe lume a bebelusului varicele persista, de regula raman o problema permanenta.

Exista si alte tipuri de varice, cele rectale (hemoroizii) si vulvare. Primul tip apare in urma episoadelor de constipatie, a unei diete sarace in fibre sau din cauza presiunii exercitate de abdomen asupra anusului.

Varicele vulvare pot fi produse de greutatea uterului marit si de fluxul sanguin accelerat din cele 9 luni de sarcina.

Metode de prevenire a varicelor in sarcina

Daca urmeaza sa aduci pe lume un copil, metodele de prevenire a varicelor se vor dovedi o reala binecuvantare pentru sanatatea si frumusetea corpului tau.

  • Ai grija ca in sarcina sa porti ciorapi care nu strang picioarele (sunt disponibili pe piata chiar tipuri care previn aparitia varicelor prin imbunatatirea circulatiei sangelui, numiti ciorapi de compresie).
  • Evita hainele stramte si nu petrece mai mult de 15 minute in picioare.
  • Misca-ti membrele inferioare cat mai des si mentine-le intr-o pozitie ridicata, astfel incat sangele sa nu se poata aduna spre glezne. Pana si perioadele lungi de stat pe scaun, cu picioarele orientate in jos, favorizeaza aparitia varicelor.
  •  Fa intinderi si exercitii pentru redistribuirea sangelui in corp.
  • Pentru ca tot picioarele sunt cele care suporta intreaga greutate corporala, ai grija la surplusul ponderal acumulat in sarcina.
  • Odihna pe partea stanga in timpul noptii ajuta de asemenea, deoarece varicele apar de regula pe partea dreapta.
  •  Evita incrucisarea picioarelor, intrucat poti restrictiona circulatia sangelui.
  • Poarta pantofi cu talpa joasa, comozi, care sa nu te suprasolicite in timpul mersului.
  • Consuma alimente bogate in fibre (cereale integrale, fructe, legume, paine din faina integrala) pentru a ajuta procesul digestiei si a evita, implicit, varicele rectale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Varice sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre