Obiceiuri de infrumusetare la care sa apelezi cu moderatie in sarcina

/ / Modificat: 2022-11-02
Obiceiuri de infrumusetare la care sa apelezi cu moderatie in sarcina

In timpul sarcinii, corpul femeii trece prin numeroase schimbari, ceea ce ne aduce multe ingrijorari, inclusiv legate de siguranta recurgerii la tratamente de infrumusetare in aceasta perioada. 

De aceea, recomandarile medicilor pentru cele noua luni de sarcina ar fi de a lua o mica pauza de la o parte dintre obiceiurile zilnice si de la unele ritualuri de infrumusetare, pentru a evita riscurile asociate acestora.

Iata care sunt ritualurile de infrumusetare la care este recomandat sa apelam cu moderatie pe parcursul celor noua luni.

Vopsirea parului

Cand esti insarcinata, este normal sa ai ingrijorari legate de posibilitatea ca obiceiurile tale curente sa afecteze bebelusul. Astfel, ai putea sa pui la indoiala aspecte ale rutinei de infrumusetare, cum ar fi vopsirea parului.  

Ar trebui sa stii ca cele mai frecvente substante chimice active utilizate in aceste vopsele includ amoniacul, peroxidul si parafenilendiamina. Amoniacul determina cresterea pH-ului parului astfel incat sa se poata produce schimbarea culorii, peroxidul indeparteaza culoarea naturala a parului, iar parafenilendiamina permite aplicarea pigmentului.

Aproape toate vopselele de par, chiar si cutiile etichetate ca fiind „naturale" contin aceste substante. Desi majoritatea vopselelor de par includ substante chimice, doar o cantitate mica de vopsea este, in cele din urma, absorbita de pielea scalpului, mai ales daca este sanatoasa si fara leziuni.

Unii medici recomanda insa femeilor insarcinate sa astepte pana in al doilea trimestru pentru a-si vopsi parul. Primul trimestru este o perioada critica in care se dezvolta multe dintre organele bebelusului, precum si creierul si maduva spinarii. Prin urmare, cel mai bine este sa astepti sa se incheie această etapa. De asemenea, este important sa alegi produse de calitate, precum cele din gama de vopsea par l oreal, recunoscuta pentru produsele de ingrijire si colorare a parului.

Totodata, este important sa eviti sa-ti vopsesti parul daca scalpul este afectat de leziuni. Acestea pot facilita patrunderea in fluxul sanguin a substantelor chimice din produs. Chiar si atunci cand nu esti insarcinata, vopsirea parului atunci cand ai, de exemplu, eczema sau psoriazis, poate provoca reactii la nivelul scalpului. Adreseaza-te medicului inainte de a-ti vopsi parul in sarcina pentru a evita efectele secundare nedorite.

Tratamentele faciale

Corpul se transforma atunci cand esti insarcinata. Si, desi perspectiva venirii pe lume a unui copil merita fara indoiala orice efort din partea mamelor, sa recunoastem, perioada sarcinii poate fi destul de inconfortabila. 

In aceasta perioada poate fi dificil sa stii ce activitati de relaxare si infrumusetare sunt sigure pentru bebelus, deoarece chiar si celor aparent inofensive, cum ar fi un tratament facial, le sunt asociate unele riscuri.

Exista nenumarate tratamente faciale, insa nu toate sunt sigure in perioada sarcinii. Siguranta efectuarii unui tratament facial in timpul sarcinii depinde de tipul procedurii si de ingredientele utilizate in fabricarea produselor aplicate.

De asemenea, tine cont de faptul ca, pe masura ce creste burtica, va fi din ce in ce mai putin confortabil sa stai intinsa pe spate in timp ce ti se aplica un tratament facial. Asadar, daca optezi pentru un tratament facial, de obicei este mai bine sa il urmezi inainte de al treilea trimestru de sarcina. In general, te vei simti cel mai bine in timpul celui de-al doilea trimestru, cand greturile matinale au disparut si burta inca nu a inceput sa te ingreuneze.

Totodata, asigura-te ca ceri sfatul medicului daca ai intrebari legate de efectuarea unui tratament facial in timpul sarcinii.

Epilare cu laser

Multe femei apeleaza la epilarea cu laser pentru a incetini cresterea parului nedorit de pe corp. Astfel, epilarea cu laser este folosita pentru zone de pe fata, picioare, axile si zona inghinala.

Cand esti insarcinata, corpul tau este inundat de hormoni. Nivelurile mai ridicate de estrogen pot face ca parul sa para ca creste in locuri in care nu a aparut niciodata inainte, in special in al treilea trimestru. Hormonii de sarcina intarzie faza de cadere a parului, ceea ce ar putea fi motivul pentru care observi mai multe fire de par in anumite zone. 

Odata cu cresterea parului indusa de estrogen, combinata cu dificultatea tot mai mare de a ajunge la unele parti ale corpului pe masura ce burta creste, s-ar putea sa te intrebi daca ar trebui sa iti faci o programare pentru epilarea cu laser ca alternativa la epilat cu ceara sau folosirea cremelor depilatoare.

Dar ar trebui ca femeile insarcinate sa apeleze la procedura de epilare cu laser? Potrivit multor medici, raspunsul este ca ar trebui evitata.

Asta deoarece este mai putin probabil ca procedura sa functioneze in timp ce esti insarcinata, iar  investitia de timp si bani pentru tratament ar putea fi inutila.

Vestea buna este ca aceasta crestere a parului dispare, in general, de la sine dupa sosirea copilului. La aproximativ trei pana la sase luni de la sosirea copilului si dupa ce hormonii tai se normalizeaza, parul in plus va cadea. Asadar este recomandat sa astepti venirea pe lume a copilului inainte de a efectua proceduri de epilare cu laser pentru a obtine rezultatele dorite.

Bai fierbinti si saune

Recomandarile generale pentru femeile insarcinate sunt de a evita cada cu hidromasaj, sesiunile la spa si saunele. Aceste tratamente ar putea creste in mod semnificativ temperatura corpului, situație adesea asociata riscului de avort spontan sau cu anumite anomalii congenitale.

In cele din urma, supraincalzirea poate duce la deshidratare si lesin. Acest lucru este mai probabil atunci cand esti insarcinata. De aceea, in general, este mai bine sa eviti baile fierbinti si saunele in timpul sarcinii. 

Asadar, recomandarile medicilor pentru perioada sarcinii sunt de a apela cu moderatie la tratamentele de infrumusetare sau chiar de a le evita.

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Frumusete sarcina Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre