Listerioza si alte toxiinfectii alimentare care sunt deosebit de periculoase in timpul sarcinii. Cum sa le previi

/ / Modificat: 2023-08-27
Listerioza si alte toxiinfectii alimentare care sunt deosebit de periculoase in timpul sarcinii. Cum sa le previi

Listerioza este o infectie cauzata de bacteria Listeria monocytogenes cu consecinte grave in timpul sarcinii, dar nu este singura infectie care poate fi transmisa prin intermediul alimentelor contaminate.

Avand in vedere ca toxiinfectiile alimentare din timpul sarcinii pot afecta grav sanatatea copilului si a mamei, este esential sa le evitam prin consumul de alimente sigure pentru aceasta perioada delicata.

Iata, asadar, care sunt cele mai periculoase infectii alimentare, in timpul sarcinii, dar si cum pot fi prevenite.

Listerioza

Aceasta bacterie de origine alimentara este larg raspandita in natura (sol, praf, apa) si poate fi gasita intr-o varietate de alimente de origine animala si vegetala.

Femeile insarcinate au un risc de 20 de ori mai mare de a suferi de aceasta boala decat alte persoane, iar infectia poate fi foarte grava pentru bebelusi, deoarece traverseaza bariera placentara si poate provoca nasteri premature, avorturi spontane, nasteri de copii morti sau copii nascuti la termen cu sechele grave, in special neurologice.

Cum se poate preveni listerioza

Pentru a preveni listerioza, nu trebuie sa consumi lapte proaspat nepasteurizat sau branzeturi si deserturi facute din lapte nepasteurizat. De asemenea, trebuie sa eviti branzeturile mucegaite, cum ar fi Roquefort, dar si branzeturile fermentate, cum ar fi feta sau cambembert (chiar daca sunt fabricate din lapte pasteurizat).

Evita produsele din carne, cum ar fi carnatii, pateurile, mezelurile, salamurile etc., cu exceptia cazului in care sunt gatite de tine foarte bine, la temepraturi ridicate.

Gateste foarte bine toate alimentele, in special carnea, si reincalzeste foarte bine toate resturile de mancare, pana la punctul de fierbere.

La cele mai mici semne de alarma, solicita asistenta medicala, deoarece depistarea timpurie este cheia unui tratament de succes.

Toxoplasmoza

Toxoplasmoza este o boala cauzata de infectia cu un parazit numit toxoplasma gondii, care poate trai in interiorul celulelor oamenilor si animalelor, in special al cainilor, pisicilor si a animalelor de ferma.

Riscul ca o femeie insarcinata care contracteaza infectia sa o transmita copilului nenascut este de 40%. Insa depinde foarte mult de momentul in care este contractata, deoarece este mai putin frecventa in primul trimestru decat in al doilea, si mai putin frecventa in al doilea decat in al treilea, dar in primul trimestru de sarcina este cel in care provoaca cele mai multe daune copilului.

Daca parazitul traverseaza placenta si infecteaza bebelusul, poate provoca leziuni grave ale creierului si ochilor, pierderea auzului, dificultati de invatare si chiar moartea.

Este foarte rar ca o pisica care traieste in casa sa contracteze parazitul, deoarece acest lucru se intampla in urma consumului de carne cruda infectata sau a contactului cu fecale sau sol infectat. In orice caz, se recomanda sa rogi pe altcineva sa curete litiera pisicii sau, daca acest lucru nu este posibil, sa poti manusi si sa te speli bine pe maini dupa ce faceti curatenie.

Cum se poate preveni toxoplasmoza

Cea mai frecventa cale de infectare este prin consumul de carne infectata cu parazitul, cruda sau insuficient gatita. Gateste bine carnea si nu manca carne cruda sau insuficient gatita (inclusiv carnati), fructe sau legume care nu au fost decojite sau spalate bine si spala intotdeauna cu grija cutitele si ustensilele de bucatarie care au fost in contact cu bucatile de carne cruda si cu fructele si legumele nespalate.

O alta cale de contractare a parazitului este laptele crud, in special laptele de capra. Evita sa bei lapte nepasteurizat sau sa consumi orice produse lactate obtinute din lapte nepasteurizat.

Anisakis

Anisakis este un parazit al pestilor, al cefalopodelor si al mamiferelor marine. Acesta poate fi gasit in pestii consumati in mod obisnuit, cum ar fi codul, sardinele, ansoa, heringul, somonul, merluciul, merlanul, macroul, sau stavridul, precum si in cefalopode, cum ar fi sepia, calmarul si caracatita.

Infectia cu Anisakis apare atunci cand larvele vii patrund in tractul digestiv al femeii insarcinate, fixandu-se pe mucoasa si provocand simptome precum dureri puternice de stomac la cateva minute sau zile dupa ce a mancat peste infestat, varsaturi, diaree si chiar hemoragii digestive.

Anisakis nu afecteaza in mod direct fatul, dar infectia la femeia gravida poate afecta sistemul imunitar al acesteia, iar medicamentele pentru tratarea infectiei ar putea dauna copilului.

Prevenirea infectiei cu Anisakis

Cea mai eficienta masura pentru a ucide larvele de anisakis si a preveni infectia este evitarea consumului de peste crud si cumpararea de peste congelat sau prin congelarea acestuia acasa timp de cel putin 72 de ore la -20ºC. De asemenea, pestele trebuie gatit foarte bine, si nu se va consuma, sub nicio forma, crud.

Salmonela

Salmoneloza este o infectie gastrointestinala cauzata de un grup de bacterii numite Salmonela si este cea mai frecventa cauza de imbolnavire de origine alimentara.

Salmonela poate fi gasita in carnea cruda de pasare, oua, carne de vita, lapte si, uneori, in unele fructe si legume care nu au fost spalate corespunzator. De asemenea, poate fi transmisa prin intermediul unor animale de companie, in special reptile, cum ar fi serpii, broastele testoase si soparlele.

Cum se poate preveni salmoneloza

Pentru a preveni salmoneloza, trebuie sa te speli frecvent pe maini, in special inainte de a manca si de a manipula alimente , dar si dupa ce ati folosit toaleta.

De asemenea, spala bine fructele si legumele si, de preferinta, decojeste-le. Gateste bine alimentele de origine animala, cum ar fi ouale, pasarile de curte si carnea si spalati bine ustensilele de bucatarie si suprafetele care intra in contact cu alimentele crude.

Escherichia coli

Bacteria numita Escherichia coli (sau E. coli) traieste in mod normal in intestinele animalelor si ale oamenilor. Este o bacterie fecala care, in principiu, este inofensiva pentru organism si este chiar o parte esentiala a florei bacteriene umane, insa exista o tulpina care nu este inofensiva si care poate provoca boli grave.

Bacteria provine, de obicei, din fecale contaminate, din apa fecala a animalelor sau poate fi gasita accidental in ambalajele de carne, daca acestea nu sunt facute in mod corespunzator.

Aceasta se poate depune in ugerul vacii (de unde si recomandarea de a nu bea lapte direct de la animal), iar legumele pot fi, de asemenea, infectate cu toxina prin contactul cu suprafata plantei.

Nu exista dovezi ca infectia cu E. coli provoaca malformatii la fat, dar diareea pe care o provoaca poate duce la deshidratare la femeile insarcinate. In cazuri foarte grave, poate provoca hemoragie si poate exista riscul de avort spontan, ruperea prematura a membranelor, nastere prematura sau greutate mica la nastere.

Daca infectia se afla in vagin, in timpul nasterii poate aparea infectarea bebelusului.

In plus, 85% dintre infectiile urinare, care sunt foarte frecvente in timpul sarcinii, sunt cauzate de bacteria E-coli. Aceasta apare de obicei in primul trimestru, iar daca nu este tratata, 25-30% dintre aceste femei vor dezvolta pielonefrita sau infectie acuta a rinichilor in al doilea sau al treilea trimestru, ceea ce poate duce la nastere prematura si la alte complicatii.

Cum se poate preveni infectia cu E-coli

Pentru a preveni infectia, spalati-va pe maini cu apa si sapun dupa ce ati folosit sau ati curatat toaleta, ati schimbat scutecele, ati manipulat prosoape sau lenjerii de pat murdare sau ati atins animale sau obiecte din mediul lor.

De asemenea, spalarea legumelor si fructelor, foarte bine, si cojirea acestora, ajuta la prevenirea infectiei, daca sunt consumate crude.

Prin gatire, bacteria de distruge, asadar, gateste foarte bine carnea si legumele si evita produsele nepasteurizate.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Boli Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre