Inotul in sarcina. Clorul din piscina dauneaza fatului?

/ / Modificat: 2011-10-10
Inotul in sarcina. Clorul din piscina dauneaza fatului?

Inotul in sarcina este un exercitiu fizic minunat pentru femeile insarcinate, mai ales in ultimele saptamani de sarcina. Multe viitoare mamici sunt speriate insa de clorul din apa care ar putea dauna fatului.

Ce stim despre clorul din piscine si efectele asupra fatului

Un studiu din 2002 a analizat legaturile dintre inotul in piscinele in care apa e tratata cu clor si posibilele efecte adverse in sarcina. Studiul a pus accentul pe legatura dintre substanta trihalomethan (THM) si avortul spontan, greutatea mica la nastere, probleme ale tractului urinar si defecte ale tubului neural.

Trihalomethan-ul este produs atunci cand clorul se amesteca cu materii organice ca celule ale pielii, transpiratie, urina si unele produse cosmetice.

Aceste materii se regasesc mai des in piscinele aglomerate, cu mult clor si ventilatie precara.

Rezultatele studiului au fost insa inconsistente. Cercetatorii au declarat ca este nevoie de mai multe teste pentru a putea determina efectele pe termen lung ale expunerii la clorul din apa in sarcina.

Beneficiile inotului

Multi medici insista ca riscul de efecte secundare este minim si ca avantajele inotului in sarcina depasesc dezavantajele.

De asemenea, inotul intr-o piscina fara clor poate cauza mai multe probleme pentru ca exista un risc mai mare de infectii.

Printre beneficiile inotului se numara faptul ca in apa nu poti sa 'cazi', impactul cu podeaua fiind 0, spre deosebire de alte forme de exercitii fizice. Inotul te va mentine in forma, iti va exersa toti muschii si poate face nasterea mai usoara.

Mamicile care au inotat in sarcina au spus ca 'inotul le-a salvat viata' fiind un exercitiu usor si placut. O mamica a folosit inotul in sarcina dupa ce a fost diagnosticata cu  diabet gestational pentru a-si mentine greutatea si glicemia in limite normale.

Alte mamici se declara incantate de faptul ca inotul in sarcina le-a ajutat sa scape de umflarea mainilor si picioarelor in sarcina.

Cum poti sa minimizezi riscurile

Exista cateva metode prin care poti sa reduci posibilele riscuri ale inotului in piscina:

  • Evita piscinele suprapopulate, cu mult clor in apa si cu ventilatie precara (de exemplu, piscinele interioare cu tavan jos si fara ferestre).

  • Daca inoti in piscine interioare, limiteaza timpul petrecut pe saptamana in piscina.

  • Un dus inainte sa inoti si unul dupa limiteaza reactiile intre tine si clor.

  • Daca simti ca nu mai ai aer cat timp esti in piscina, roaga pe cineva sa te ajute sa iesi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Inot sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre