Ingrijirea pielii in sarcina pe timp de vara. Cum alegi crema cu SPF si cum o folosesti

/ / Modificat: 2021-07-02
Ingrijirea pielii in sarcina pe timp de vara. Cum alegi crema cu SPF si cum o folosesti

Ingrijirea pielii in sarcina este extrem de importanta, mai ales pe timp de vara. Din trusa de cosmetice nu trebuie sa iti lipseasca o crema cu factor ridicat de protectie solara, fie ca esti in vacanta, fie ca nu.

Stii deja ca pielea are mult de suferit in timpul sarcinii, atat din cauza schimbarilor hormonale, cat si din cauza luarii in greutate si a intinderii sale, in special pe abdomen, sani, solduri, fund si coapse. O poti ajuta sa isi pastreze elasticitatea si tineretea folosind vitamina C, care stimuleaza productia de colagen, utilizand produs pentru ten gras (pielea fetei tinde sa produca mai mult sebum in timpul sarcinii), hidratand-o corespunzator, din interior si la suprafata, si, nu in ultimul rand, folosind produse pentru protectie solara atat pentru fata, cat si pentru corp.

Cum alegi crema cu SPF cand esti gravida

In timpul sarcinii pielea devine mai sensibila, iar expunerea la soare poate avea efecte neplacute, daca nu iti iei masuri de precautie. Stii deja ca trebuie sa acorzi o atentie deosebita cosmeticelor pe care le folosesti, sa renunti la cele care au ingrediente nerecomandate in sarcina, asa ca si alegerea cremei cu SPF devine o misiune mai complicata.

Foloseste crema cu SPF nu doar la plaja, ci si atunci cand iesi la plimbare sau mergi la serviciu. Alege produse cu formule naturale, fara parfum si, de preferat, pe baza de minerale. Daca ai dubii, cel mai indicat este sa alegi produsele cu SPF pentru copii, care sunt hipoalergenice si sunt mult mai bine tolerate de piele.

Atunci cand pielea nu a fost inca expusa la soare vei avea nevoie de o crema cu SPF ridicat. Alege o varianta cu SPF 50+, pentru inceput, iar apoi poti opta pentru creme cu SPF mai scazut; cititi cu atentie datele de pe ambalaj si asigurati-va ca produsul ales are atat filtru UVB, cat si filtru UVA.

Cum aplici corect crema cu SPF

Si in timpul sarcinii este important sa respecti cateva reguli de baza pentru ca produsele cu factor de protectie solara sa fie eficiente:

• crema se aplica uniform si din abundenta cu 20-30 de minute inainte de a va expune la soare

• reaplicati un strat de crema la 2-3 ore pentru ca protectia sa ramana ridicata; este valabil si pentru cremele rezistente la apa, dupa o repriza de inot sau un dus

• expuneti-va la soare treptat si cu moderatie, de preferat pana in ora 11 si dupa ora 17.00, cand indicele UV este mai scazut

• alegeti o crema cu SPF mai mare pentru zona fetei si a decolteului.

Cum pielea este mai sensibila in timpul sarcinii, expunerea in exces la soare poate avea consecinte neplacute; explicatia este ca estrogenul, un hormon cu valori mai ridicate in sarcina, stimuleaza direct melanocitele, in conditiile in care secretia de melanina este deja stimulata de expunerea la soare. In consecinta, pielea se poate arde mai usor, insa te poti alege si cu pete pigmentare pe fata si pe corp, care sunt inestetice si care vor necesita tratamente agresive cu pielea.

Foto: Piqsels

Taguri Factor de protectie solara Crema spf Expunere soare sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre