Crema cu SPF, indispensabila pentru copii. Cum, cand si de cate ori se aplica

/ / Modificat: 2019-07-01
Crema cu SPF, indispensabila pentru copii. Cum, cand si de cate ori se aplica

Vara este anotimpul concediilor, al vacantelor la mare sau la munte, in tara sau in strainatate, al iesirilor de weekend la lacuri sau piscine, al orelor nenumarate petrecute in parcuri si la joaca.

Este probabil cel mai iubit sezon si de cei mari si de cei mici si in euforia balacelilor si a pauzelor de suc si inghetata, uitam de multe ori de crema de protectie solara.

Te gandesti ca daca stai sub umbrela sau sub un pom soarele nu va ajunge la tine, dar este gresit sa gandesti asa. Poate razele lui nu te ating direct, dar isi fac simtita prezenta si prima care are de suferit este pielea ta.

Iar la copii, care au o piele si mai sensibila decat cea batatorita a adultilor, arsurile solare pot fi de doua ori mai neplacute. Prin urmare, cea mai importanta tema de vacanta a parintilor este alegerea si utilizarea cremelor cu factor de protectie solara pentru cei mici (si nu numai!).

Expunerea la soare este benefica pentru copii si adulti deopotriva, dar trebuie respectate cateva reguli care sa limiteze raul pe care razele lui il pot face. Stiti deja ca nu trebuie sa va expuneti (macar direct) la soare in orele in care acesta arde cel mai puternic, adica cel putin intre 11.00 si 17.00. Acest interval poate varia, insa. Daca tu, ca adult, nu suporti prea bine arsita, inchipuie-ti cat de rea este pentru copilul tau...

Daca mergi sau stai in soare intre aceste ore, asigura-te, macar, ca tu si copiii sunteti imbracati adecvat, in culori deschise si haine lejere, hidratati-va corespunzator, purtati pe cap un batic, o palarie sau o sapca, purtati ochelari de soare si, cel mai important, nu uitati de crema de protectie.

Care este cantitatea ideala de crema de protectie pentru un copil

Tot ce trebuie sa stii este ca nu trebuie sa te zgarcesti cand o aplici, asa cum fac cei mai multi pentru ca, sa fim sinceri, o crema eficienta nu este tocmai ieftina. Pentru un adult cantitatea ideala pentru o aplicare pe tot corpul este de 30 ml, iar pentru un copil este suficienta o cantitate de 15 ml. Daca iti este greu sa estimezi cat inseamna 15 ml, umple palma micutului tau cu crema si aplicati-o impreuna.

Factorul de protectie solara (SPF) este capacitatea unui produs de reduce cantitatea de radiatii UVB absorbita de piele. Radiatiile UVB sunt cele care produc arsurile solare, imbatranirea prematura a pielii si, in cele din urma, pot favoriza aparitia cancerului de piele. SPF nu masoara si protectia in fata radiatiilor UVA, dar daca alegi un produs cu spectru larg si acestea vor fi blocate.

SPF chimic sau SPF mineral?

Factorul de protectie solara chimica se regaseste in majoritatea cremelor cu SPF mai mare de 30. De obicei cremele cu SPF chimic se aplica mai usor, sunt mai subtiri, dar isi incep actiunea dupa ce radiatiile UVB au patruns in piele; pe de alta parte, poate provoca alergii, dezechilibre hormonale (substantele chimice pot imita activitatea estrogenului), devin active abia dupa 20 de minute de la aplicare, necesita aplicari repetate si pot bloca porii.

SPF mineral se bazeaza pe agenti fizici de blocare a radiatiilor UV. Practic, acesta creeaza o bariera la nivelul pielii si reflecta radiatiile, in loc sa le absoarba. In general cremele cu spectru larg au SPF mineral; nu au potential alergic sau estrogenic, devin active imediat dupa aplicare si sunt mai putin poluante.

Ce inseamna valorile SPF

Produsele cu SPF 15 ofera o protectie de 93% in fata raditiilor UVB. SPF 30 blocheaza radiatiile UVB in proportie de 97%, iar lotiunile cu SPF 50 protejeaza pana la 99%. Tipul si culoarea pielii sunt factori la fel de importanti deoarece pot modifica durata actiunii produsului.

Cum aplici corect produsele de protectie solara

Toata lumea stie ca trebuie sa aplici crema sau sprayul pe picioare, brate si fata, daca doar acestea sunt expuse direct la soare, dar si spatele si abdomenul atunci cand sunteti la plaja. Multa lume uita, insa, de urechi si gat, de partea superioara a labei piciorului si de dosul palmei. Buzele pot fi si ele arse de soare, asa ca nu strica sa aveti la voi si un balsam de buze cu SPF 15.

Foarte important: crema cu SPF se aplica pe piele cu 15-30 de minute inainte de a iesi la soare.

Cat de des se reaplica crema

Lotiunile de protectie solara se reaplica o data la doua ore sau mai des daca micutul transpira mult sau intra in apa. Nu va lasati pacaliti de etichetele pe care scrie ca o crema este rezistenta la apa si innoiti stratul cand copilul iese pe mal.

Aceeasi regula este valabila si pentru zilele de vara cu cer noros pentru ca 80% din razele UV pot strabate bariera norilor.

Cum alegi crema potrivita pentru copilul tau

Unele creme sunt mai bune, altele mai putin eficiente. Si cum faci diferenta intre ele? Iata:

  • Alege o formula special creata pentru copii si care sa fie rezistenta la apa (chiar daca micutul nu va inota, va transpira, ceea ce va face crema sa iasa mai repede din piele)
  • Verifica ingredientele de pe eticheta inainte de a cumpara produsul. Cele mai indicate sunt cele cu dioxid de titaniu si oxid de zinc, compusi hipoalergenici care raman la suprafata pielii, in loc sa fie absorbiti de aceasta.
  • Crema este bine sa fie de spectru larg (broad-spectrum), adica sa protejeze atat in fata razelor UVA, cat si a celor UVB.
  • Alege o crema cu SPF de minimum 15, desi cele mai indicate sunt cele cu SPF 30 sau 50. Contrar aparentelor, cremele cu SPF 50+ protejeaza mai putin, potrivit studiilor.
  • Evita cremele care contin compusi contra insectelor. Daca vrei sa te protejezi de acestea, cumpara separat un repelent pe care il aplici dupa ce dai copilul cu crema.

Este bine, de asemenea, sa tii cont de tipul de piele. Pentru ten deschis, cu un nivel de melanina redus, este indicata o crema cu SPF de cel putin 30, cand se expn la soare ocazional, sau de 50, pentru momentele cu expunere prelungita la soare.

SPF pentru ten normal trebuie sa fie intre 15 si 30, in timp ce in cazul unui ten inchis la culoare, care este mai putin expus, o crema cu SPF 15 este suficienta.

La copiii mai mici de 6 luni e indicat sa nu folositi creme cu factor de protectie solara iar dupa aceea cele mai potrivite sunt cremele cu SPF minim 30.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crema spf Crema solara

Articole recomandate

Citeste si despre