Este recomandata centura de sustinere pentru gravide? Cand o folosesti si cum o alegi?

/ / Modificat: 2022-08-28
Este recomandata centura de sustinere pentru gravide? Cand o folosesti si cum o alegi?

Pe masura ce sarcina avanseaza, burta femeii insarcinate creste atat in dimensiuni cat si in greutate. Incepand cu a doua jumatate a sarcinii, multe femei incep sa simta dureri si disconfort in zona lombara si pelvian.

Ce este centura de sustinere pentru gravide

Centura de sustinere pentru gravide este un brau care se potriveste in jurul burtii femeii insarcinate pentru a sustine partea inferioara a spatelui si a abdomenului, ajutand la reducerea disconfortului cauzat de greutatea burtii.  

Cel mai des folosit brau, datorita confortului sau, este unul sub forma de  chilotel inalt, din tesatura elastica, care se potriveste perfect in jurul burtii si ajuta la sustinerea greutatii. Exista insa si centuri care constau intr-o banda larga de tesatura elastica care se inchide cu ajutorul unui arici si se ajusteaza la dimensiunea dorita. 

Sunt recomandate centurile de sustinere pentru gravide?

Studiile au concluzionat ca purtarea articolelor de sustinere in timpul sarcinii poate avea efecte benefice, cum ar fi: reducerea durerilor ( dureri lombare, dureri ale articulatiei sacroiliace sau in cazul disfunctie simfizei pubiene), imbunatatirea functionalitatii si a mobilitatii, precum si reducerea riscului de cadere in timpul sarcinii.

Pe de alta parte, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), in recomandarile sale privind ingrijirea prenatala pentru o experienta pozitiva a sarcinii, recomanda exercitii fizice regulate in timpul sarcinii, precum si utilizarea centurilor de sustinere ca optiune terapeutica pentru a preveni durerile lombare si durerile pelviene.

Cand trebuie sa porti o centura de sustinere in timpul sarcinii

Cel mai bine este sa faci exercitii fizice in mod regulat in timpul sarcinii, cum ar fi inotul sau mersul pe jos, pentru a intari spatele si muschii abdominali care ajuta la sustinerea naturala a greutatii burtii.

O centura de sustinere nu trebuie sa inclocuiasca exercitiile fizice, insa poate fi folosita pentru sustinere si usurare atunci cand te confrunti cu dureri si presiune din cauza dimensiunii burtii.

Aceste neplaceri incep sa devina mai vizibile dupa a 30-a saptamana de sarcina, desi acest lucru variaza foarte mult de la o femeie la alta.

Cum se a alege o centura de sustinere 

Este recomandat sa alegi o centura de tip chilor, din tesatura elastica de bumbac, care este moale si prin care pielea poate repira. Ideal este ca aceasta sa nu aiba cusaturi.  

Pentru gravidele care petrec mult timp in picioare si pentru gravidele cu sarcini multiple (gemeni, tripleti... ), sunt mai potrivite centurile de sustinere cu intarituri in zona lombara si pelviana, pe care viitoarea mama le poate ajusta in functie de confort.

Cand NU este recomandata centura de sustinere

Centura de sustinere nu este recomandata in perioada de postpartum, deoarece nu s-a dovedit ca acesta actioneaza pentru refacerea siluetei si utilizarea prelungita ar putea inlocui functia de sustinere pe care ar trebui sa o indeplineasca muschii abdominali si lombari ai femeii.

FOTO: amazon.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gravida

Articole recomandate

Citeste si despre