De ce nu ar trebui sa faci dusuri vaginale in sarcina

/ / Modificat: 2023-08-27
De ce nu ar trebui sa faci dusuri vaginale in sarcina

Ati auzit de dusuri vaginale? Este o metoda care se folosea in trecut si pe care multe femei inca o folosesc, crezand ca este buna pentru sanatatea intima, dar nu este deloc asa.

Vaginul se curata singur in mod natural, iar spalarea excesiva, dar in special dusul vaginal, creste riscul de infectie prin indepartarea barierei naturale de protectie.

Ce este dusul vaginal?

Dusul vaginal presupune spalarea interiorului vaginului cu apa sau cu un lichid de curatare care se introduce cu un fel de tub (sau ceea ce se numeste "dus") ca o spalatura vaginala. Metoda este adesea folosita pentru a curata vaginul dupa menstruatie sau dupa un act sexual.

Cu toate acestea, nu este nevoie sa cureti interiorul vaginului. Acesta se curata singur, in mod natural.

De ce sa nu faceti dusuri vaginale in timpul sarcinii?

Interiorul vaginului este colonizat de flora vaginala, o colectie de bacterii bune si rele care se gasesc in mod normal acolo si care mentin un echilibru natural intr-un mediu acid.

Vaginul este un organ care se curata din interior, asa ca dusurile vaginale nu sunt deloc recomandate. Motivul este destul de simplu: daca speli interiorul vaginului, flora vaginala este alterata, favorizand proliferarea bacteriilor si ciupercilor daunatoare.

Spalaturile vaginale pot perturba echilibrul si aciditatea naturala a vaginului si pot duce la infectii vaginale.

Riscurile dusului vaginal

Asa cum spuneam, spalaturile vaginale modifica flora naturala a vaginului predispunand la un risc mai mare de infectii vaginale, cum ar fi:

  • Vaginoza bacteriana: femeile care fac dusuri vaginale frecvent (o data pe saptamana) sunt de cinci ori mai predispuse sa dezvolte vaginoza bacteriana spre deosebire de femeile care nu fac dusuri vaginale.
  • Candidoza vaginala
  • Infectiile vaginale sunt legate de problemele de sarcina, inclusiv nasterea prematura si sarcina ectopica.
  • Uscaciune vaginala sau iritatie.
  • Agravarea unei infectii existente: daca ai deja o infectie vaginala, spalaturile vaginale pot impinge bacteriile mai sus in uter, trompele uterine sau ovare. Acest lucru poate duce la boala inflamatorie pelvina, o problema grava de sanatate.

Ai grija de igiena intima in timpul sarcinii

Igiena intima nu necesita tehnici complexe de curatare, ci doar cateva obiceiuri simple:

  • Evitati sa folositi tampoane pentru a retine secretiile in exces in timpul sarcinii, deoarece acest lucru poate duce la infectii.
  • Curata exteriorul vaginului cu apa, iar daca folosesti un detergent, foloseste produse de igiena intima care respecta pH-ul vaginal (acid).
  • Sterge-te din fata in spate atunci cand mergei la toaleta.
  • Poarta lenjerie intima din bumbac.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sanatate Femeia insarcinata

Articole recomandate

Citeste si despre