Daca ramai gravida la scurt timp dupa nastere, pot aparea doua probleme

/ / Modificat: 2019-01-07
Daca ramai gravida la scurt timp dupa nastere, pot aparea doua probleme

Daca ramai gravida in perioada recuperarii dupa o sarcina, este important sa stii ca pot exista anumite riscuri. O pauza scurta intre doua sarcini poate afecta starea de sanatate a mamei si chiar a copilului.

Perioada de pauza intre o sarcina si alta

Potrivit ginecologului si obstetricianului Alberto Jorge Guimarães, organismul trebuie sa se recupereze dupa procesul de sarcina. Aceasta perioada este cunoscuta sub numele de carantina si, de obicei, dureaza aproximativ 40 de zile.

Totusi, dr. Guimarães afirma ca, desi este posibil sa ramai insarcinata la cateva luni dupa nastere, este necesar sa astepti cel putin 18 luni pentru ca organismul si corpul sa se recupereze pe deplin dupa transformarile pe care le implica perioada de gestatie.

Importanta pauzei

El explica faptul ca aceasta perioada de timp este ideala deoarece uterul creste pana la 20 de ori in dimensiune in timpul sarcinii si corpul sufera schimbari hormonale si fizice intense.

Organismul face un efort enorm de a se adapta pentru a genera o alta viata, deci trebuie sa ii acorzi suficient timp pentru a reveni la functionarea sa naturala.

Riscurile unei sarcini la scurt timp dupa nastere

Copii prematuri

Exista doua riscuri principale cand pauza dintre sarcini este mai mica decat se recomanda. Primul si cel mai grav dintre ele este ca bebelusul sa se nasca prematur.

Potrivit dr. Guimarães, cauza acestui fapt este inca necunoscuta, insa studiile si observatiile clinice arata ca acest risc scade considerabil daca astepti cel putin un an de la ultima sarcina pentru a ramane gravida.

Ruptura uterina

Ruptura uterina este ruptura totala sau partiala a peretilor uterului, ceea ce poate aparea la momentul nasterii sau chiar in timpul sarcinii.

Ruptura apare din cauza cresterii presiunii din interiorul uterului, cauzata de diferiti factori, inclusiv fragilitatea unui uter care a trecut printr-o sarcina recenta sau o vindecare proasta a unei sectiuni cezariene.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Riscuri Recuperare

Articole recomandate

Citeste si despre