Acneea in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2014-08-22
Acneea in timpul sarcinii

Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia

Este normal sa fii predispusa la acnee cand esti insarcinata?

Cateodata sarcina favorizeaza acneea sau o inrautateste. Un nivel ridicat de hormoni, numiti androgeni, pot mari glandele sebacee din pielea ta si in acest fel creste si productia de substanta uleioasa numita sebuum.

Sebuumul in exces, combinat cu celule de piele moarta de la baza foliculilor de par, blocheaza porii, creand un mediu in care bacteriile se pot multiplica rapid. Toate acestea duc, in cele din urma, la inflamarea pielii si la eruptii de acnee.

Ce pot sa fac?

S-ar putea sa nu poti preveni problema, dar iata cateva sfaturi care te-ar putea ajuta:

  • Demachiaza-te intotedeauna seara. Daca iti place sa te speli pe fata, foloseste un sapun usor, special pentru acnee, de la framacie, de doua ori pe zi si daca folosesti hidratant, asigura-te ca nu contine ulei.
  • Tamponeaza-ti pielea usor cu un prosop curat, special pentru fata, pana se usuca si incearca sa nu o freci pentru ca acest lucru irita acneea.
  • Nu freca si nu stoarce cosurile – acest lucru va inrautati acneea si poate duce la cicatrici.
  • Daca folosesti machiaj, foloseste produse pe baza de apa, nu de ulei si care sunt noncomedogenice sau nonacneigenice, insemnand ca nu iti vor infunda porii, cauzand astfel recidive. Asigura-te ca te demachiezi inainte sa adormi.
  • Intreba-ti medicul daca poti folosi geluri sau lotiuni medicale. Daca acneea ta este severa, atunci este nevoie sa consulti un medic dermatolog. Exista mai multe medicamente folosite in tratarea acneei, dar unele dintre ingredientele pe care le contin nu au fost studiate in timpul sarcinii - asa ca nu folosi nici un medicament sau ungunet fara abroparea medicului.
  • Este foarte important sa eviti, in sarcina sau in perioada in care incerci sa ramai gravida, administrarea medicamentului Accutane care poate cauza malformatii severe fatului. Cremele antibiotice ce contin eritromicina sau clindamicin si care sunt prescrise de medic sunt sigure, dar nu le folosi pe cele pe baza de tetraciclina.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Acnee sarcina Acnee

Articole recomandate

Citeste si despre