Acneea miliara la bebelusi

/ / Modificat: 2018-05-31
Acneea miliara la bebelusi

Pielea bebelusilor este foarte sensibila si poate dezvolta diverse leziuni sau iritatii la scurt timp dupa nastere, motiv pentru care nu trebuie sa te ingrijorezi imediat; poti evita o vizita la medic, atat timp cat stii sa le deosebesti pe cele inofensive de cele care ar putea fi problematice.

Acneea miliara este o leziune a pielii, des intalnita la nou nascuti si bebelusi, necontagioasa si care nu cauzeaza disconfort celui mic, caracterizata prin mici cosuri albe, denumite si "bubite de lapte", care apar pe fata copilului, in zona obrajilor, a nasului si a barbiei.

Simptomele acneei miliare

Acneea miliara este mai des intalnita la copiii nou nascuti la termen decat la cei nascuti prematur; ea se instaleaza de obicei in primele 24-48 de ore de la nastere si se manifesta prin bubite albe, ce apar pe fata celui mic, desi in unele cazuri poate sa apara si pe alte zone ale corpului, ca de exemplu pe maini si picioare sau pe trunchi.

Uneori, acelasi tip de bubite apar pe gingii sau pe cerul gurii celui mic si sunt cunoscute sub denumirea de perlele Epstein.

Cauze si tratament

Acneea miliara este cauzata de cojite de piele uscata care se acumuleaza in epiderma; atunci cand aceasta se exfoliaza, acneea miliara dispare si ea, de regula in doua sau trei saptamani de la aparitie.

Pentru ca acneea miliara este o afectiune total inofensiva, care trece de la sine, nu exista un tratament specific pentru aceasta; este bine sa eviti folosirea uleiurior sau a lotiunilor pe fata bebelusului pentru ca de obicei, acestea nu fac decat sa incurajeze prezenta acneei miliare pentru mai mult timp.

Curata delicat fata bebelusului tau, folosind doar apa, fara a freca zona in care se manifesta acneea miliara, pentru ca orice actiune viguroasa asupra bubitelor ar putea cauza iritarea sau infectarea lor.

Diferente intre acneea miliara si acneea neonatala

Uneori, acneea miliara poate fi confundata cu acneea neonatala, ambele avand ca manifestare bubite ce apar in zona fetei. Acneea neonatala se manifesta prin bubite rosii care apar pe obraji, barbie sau frunte in prima luna de la nastere.

Bubitele acneei neonatale pot fi usor confundate cu o muscatura de insecta sau cu o iritatie si par mai inflamate atunci cand bebelusul plange, ceea ce ii poate face pe parinti sa creada, in mod eronat, ca iritatia este dureroasa pentru cel mic.

Spre deosebire de acneea miliara, acneea neonatala este cauzata de schimbarile hormonale care s-au produs in sarcina mamei.

In situatii foarte rare, poate indica o problema hormonala a bebelusului, dar cel mai adesea, acneea neonatala apare ca raspuns la viata in afara uterului. In situatia in care acneea neonatala persista pentru mai mult de trei luni, ar fi bine sa te adresezi medicului pediatru la urmatoarea vizita medicala programata.

Este bine de stiut ca niciuna dintre aceste tipuri de acnee nu este dureroasa pentru bebelusul tau si nu inseamna ca atunci cand el va creste va dezvolta o alta forma de acnee.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Acnee Acnee bebelusi Acneea miliara

Articole recomandate

Citeste si despre