Parul, cum este afectat in timpul sarcinii si dupa nastere?

/ / Modificat: 2013-12-17
Parul, cum este afectat in timpul sarcinii si dupa nastere?

Odata cu schimbarile fizice, hormonale si psihologice pe care le presupune sarcina, nici parul nu scapa. Daca pe timpul sarcinii ai putea avea un par mai frumos si mai sanatos ca niciodata, dupa nastere problemele par sa umbreasca stralucirea data de sarcina. Iata cum este afectat parul in timpul sarcinii, dar si dupa nastere si ce poti face pentru a combate problemele.

Parul tau in timpul sarcinii

  • Pe perioada sarcinii este posibil sa observi ca parul tau devine mai des, mai bogat. Acest lucru apare ca urmare a schimbarilor hormonale care previn caderea parului.

  • Tot in timpul sarcinii vei constata ca lungimea parului tau va stagna.

    Nu vei mai observa o crestere substantiala a lui pentru ca exista o faza de stagnare asociata sarcinii. In mod normal 85-95% din parul din cap creste, in timp ce 5-15% stagneaza. Dupa perioada de stagnare, acest par cade in mod normal atunci cand il perii sau il samponezi si este inlocuit cu altul nou. O femeie pierde in mod normal ca 100 de fire de par zilnic. Insa atunci cand esti insarcinata acest proces stagneaza.
  • Nu vei mai observa nici par cazut in exces. Parul are tendinta sa cada in fiecare zi, insa pe perioada de observa mult mai putine fire cazute la baie sau lasate dimineata pe perna.

  • Unele femei pot avea un par extrem de stralucitor in sarcina sau pot constata o schimbare a texturii lui. De exemplu, cele care au bucle naturale ar putea observa ca aceastea stau mult mai ferme si sunt mai bine ondulate in mod natural.

Parul tau dupa nastere

Imediat dupa ce ai nascut bebelusul, organismul incepe sa revina la forma de dinainte de a ramane insarcinata. Acest lucru inseamna ca o alta serie de schimbari apar care se reflecta si la nivelul parului.

  • Dupa nastere vei observa ca parul va incepe sa creasca din nou, putin cate putin.

  • Caderea parului va fi mai acuta in aceasta perioada. Insa acest lucru are o explicatie logica: pentru ca in cele 9 luni de sarcina, parul tau nu a cazut aproape deloc, imediat dupa nastere va avea tendinta sa recupereze perioada pierduta, acest lucru fiind oarecum socant pentru tine. Insa nu trebuie sa iti faci griji, parul trebuie sa cada pentru a se regenera.

  • Parul va avea tendinta sa para mai rar imediat dupa nastere. Totusi, specialistii spun ca nu exista cazul sa te ingrijorezi, pentru ca nu exista riscul aparitiei inceputului de chelie.

Ce poti face pentru a avea un par sanatos in timpul sarcinii, dar mai ales dupa nastere?

  • adopta o dieta bogata in fructe si legume; aceste alimente protejeaza firul de par si ajuta la cresterea lui;

  • ai grija cu parul atunci cand este ud si fragil - evita tipurile de piepteni care agreseaza firul de par;

  • evita produsele de uscat parul sau de coafat pe baza de caldura intensa; daca esti nevoita sa folosesti un uscator de par alege functia de racire pentru a-l usca si evita sa il supui la temperaturi ridicate;

  • evita cozile stranse foarte tare, impletiturile si alte coafuri care necesita strangerea puternica a parulului; nu fac decat sa streseze parul si sa il subtieze accentuand caderea lui ulterioara.

Cand sa apelezi la medic?

Schimbarile de la nivelul parului din cele doua perioade mentionate sunt firesti si de obicei revin la normal dupa trecerea catorva saptamani de la nastere. Acesta este timpul in care corpul se reface dupa nastere si revine la perioada de dinainte de a ramane gravida.

Totusi, daca observi ca pierzi foarte mult par si ca atunci cand treci cu mana prin par ramai cu foarte multe fire in mana, acest lucru poate fi cauzat de faptul ca nu ai suficiente si vitamine si minerale in organism.

Caderea in exces a parului poate fi cauzata si de alte conditii medicale decat sarcina sau perioada postpartum. Aceasta poate fi legata de unele afectiuni precum o boala de piele sau o tulburare a functiei tiroide. De aceea, daca suspectezi o alta cauza decat perioada postpartum pentru caderea parului atunci trebuie sa consulti un medic pentru exclude aceasta posibilitate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Simptome sarcina Frumusete femei Dupa nastere Sanatate par

Articole recomandate

Citeste si despre