Sarcina si autismul

/ / Modificat: 2012-03-12
Sarcina si autismul
Intrebare:

- Daca am un copil de 11 ani autist, am 39 ani si sunt hipertensiva, pot avea un copil sanatos? Ce analize trebuie facute?

Raspuns:


 

Autismul este o afectiune a carei etiologie inca nu este pe deplin cunoscuta; in prezent se fac numeroase cercetari pentru a se descoperi care sunt factorii care pot determina aparitia autismului. Se presupune ca ar avea cauze genetice: se pare ca parintii care au un copil autist au un risc usor mai ridicat de a mai avea si alti copii cu aceasta tulburare, totusi, autismul nu pare sa se datoreze unei gene anume.

Alti cercetatori incrimineaza diverse probleme aparute in timpul sarcinii sau a nasterii, cum ar infectiile virale ca rubeola, mai ales in primele 3 luni ale sarcinii, lipsa oxigenului la copil si alte complicatii la nastere. Totusi, nu exista o legatura clara. Aceste probleme au loc la nasterea multor copii care nu sunt autisti si multi copii cu autism se nasc fara a avea aceste probleme.

Concluzia e ca deocamdata nu se stie care este cauza autismului si nici care ar fi riscul ca acesta sa apara si la un alt copil din aceeasi familie.

Varsta peste 35 de ani si hipertensiunea arteriala sunt insa conditii care va incadreaza in sarcina cu risc crescut. La gravidele in varsta (peste 35 de ani) principalele complicatii materne care pot apare sunt: hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, pielonefritele, fibromul uterin, iar complicatiile fetale cele mai importante sunt: anomaliile cromozomiale, prematuritatea si hipotrofia fetala (copil cu greutate mica). Prezenta hipertensiunii arteriale anterior sarcini este un risc suplimentar pentru prematuritate si hipotrofie fetala, ca si pentru alte complicatii materne.

De aceea, este necesara o monitorizare atenta a sarcinii de catre medicul obstetrician, care inca de la prima consultatie prenatala, pe langa un examen clinic amanuntit va poate recomanda si alte investigatii suplimentare, in urma carora si in functie si de istoricul dumneavoastra obstetrical (problemele aparute la sarcina si nasterea anterioara) va putea cuantifica riscurile acestei sarcini.

O sarcina cu risc necesita o supraveghere intensiva: consulturi prenatale periodice la medicul obstetrician, care poate uneori recomanda si consult interdisciplinar in functie de afectiunile asociate, in cazul dumneavoastra poate fi vorba despre consult cardiologic (pentru stabilirea unui tratament pentru hipertensiune) sau vi se poate recomanda chiar si un sfat genetic (avand in vedere riscul de anomalii cromozomiale in randul copiilor a caror mame aveau peste 35 de ani), dar in ciuda tuturor riscurilor puteti avea si un copil sanatos.

dr. Ciprian Pop-Began
-obstetrica ginecologie-

Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Autism Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre