Sarcina dupa 35 de ani, probleme si rezolvari

/ / Modificat: 2015-04-08
Sarcina dupa 35 de ani, probleme si rezolvari

Multe femei din zilele noastre ajung sa incerce sa aiba un copil dupa ce au implinit 35 de ani. Pentru ca au pus cariera pe primul plan, pentru ca si-au gasit jumatatea mai tarziu sau din diverse alte motive, multe femei nu reusesc sa aiba un copil mai devreme. Incercarile de a ramane insarcinata dupa 35 de ani pot fi sortite succesului de cele mai multe ori, doar ca sunt presarate cu ceva mai multe dificultati si semne de intrebare decat o sarcina la o varsta mai mica.

In primul rand trebuie sa ai in vedere faptul ca nu doar varsta ta este cea care conteaza, si sanatatea dinainte de sarcina este foarte importanta, iar acesta este un lucru pe care il poti controla. Totusi, sunt lucruri care nu depind foarte mult de tine si atunci va trebui sa fii mai atenta la sarcina ta.

Cea mai intalnita dificultate in incercarile femeilor de a deveni mamici dupa 35 de ani este frecventa redusa a ovulatiei. Pe masura ce inaintezi in varsta, ovarele nu mai elibereaza ovule la fiecare ciclu menstrual. Scade asadar atat cantitatea, cat si calitatea ovulelor.

Alte dificultati de conceptie dupa 35 de ani ar putea fi: infectiile sau operatiile care au lasat cicatrici in jurul trompelor uterine sau a cervixului, endometrioza, fibromul sau problemele uterine, scaderea mucusului cervical, problemele grave de sanatate precum hipertensiunea arteriala sau diabetul.


Avortul este o alta problema care afecteaza femeile de peste 35 de ani. Acesta este de cele mai multe ori cauzat de cresterea incidentei cromozomiale. Femeile cu varste intre 35 si 45 de ani au un risc de avort de 20-35%.

Cum imi pot creste sansele de a fi mamica dupa 35 de ani?

Dupa toate aceste lucruri, a ramane insarcinata la o astfel de varsta ti se poate parea un lucru imposibil, dar sunt multe lucruri pe care le poti face pentru a preveni problemele si pentru a avea o sarcina normala.

Iata cateva lucruri de care e bine sa tii cont:

Programeaza-ti o vizita la medic inainte de orice incercare. Impreuna cu medicul tau poti face o revedere a istoriei tale medicale, a tratamentelor pe care le urmezi si a stilului tau de viata. Aceasta vizita iti va da sansa sa intrebi si sa afli tot ce te framanta despre conceptia dupa 35 de ani.

Femeilor de peste 35 de ani le ia mai mult pana reusesc sa ramana insarcinate. In medie, unui cuplu mai inaintat in varsta ii ia 1-2 ani pentru a concepe un copil, asa ca este foarte important sa iti pastrezi optimismul daca nu ramai insarcinata dupa primele incercari.

O femeie sanatoasa din punct de vedere psihic, mental si emotional are mai multe sanse sa devina mama. Alcoolul, fumatul si cafeina pot afecta intr-un mod negativ fertilitatea. Surplusul de kilograme sau, dimpotriva, lipsa lor pot, de asemenea, sa scada sansele unei femei de a ramane insarcinata.

Fii atenta la semnele tale de fertilitate. Urmarirea zilnica a temperaturii corporale si a mucusului cervical te pot ajuta sa alegi momentul cel mai potrivit pentru a incerca sa concepi un copil. Aceste semne ale fertilitatii iti vor indica si cat de regulata este ovulatia ta. Devenind familiara cu ele iti va fi usor sa descoperi apoi si semnele unei sarcini.

Daca dupa 6 luni de incercari inca nu ai reusit, ar fi cazul sa consulti un medic. El iti poate oferi cel mai bun sfat si, daca este cazul, te va indruma catre un specialist in probleme de fertilitate.

Riscul unei nasteri cu probleme

Pe masura ce o femeie inainteaza in varsta, cresc semnificatv sansele ca bebelusul sa aiba dereglari cromozomiale. De cele mai multe ori, acestea se reflecta in afectiuni suferite de copii. Sindromul Down este una dintre aceste afectiuni si cea mai intalnita dintre ele. La 25 de ani, o femeie are un risc de 1 la 1.250 sa aiba un copil suferind de un astfel de sindrom. Odata cu varsta mamei, creste si riscul unei nasteri cu probleme.  Totodata, creste si riscul ca cel mic sa sufere afectiuni care nu tin de dereglarile cromozomiale, dar care vor afecta dezvoltarea unui copil normal.

S-ar putea sa ai nevoie de o cezariana pentru a naste tocmai datorita diferitelor probleme care pot sa apara, mai ales daca vei avea gemeni.

Exista sansa ca ovarele tale sa elibereze mai mult de un singur ovul, iar tu sa nasti gemeni. Sansele de a naste gemeni cresc si in cazul unei fertilizari in vitro. Dar asta nu ar fi tocmai o problema, nu-i asa?


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre