Sarcina prelungita

/ / Modificat: 2011-10-10
Sarcina prelungita


 Perioada sarcinii variaza de la femeie la femei. O sarcina ar trebui sa dureze 40 de saptamani sau 280 de zile de la data ultimei menstruatii (UM). Ovulatia are loc la aproximativ 2 saptamani dupa UM, asa ca, de fapt, sarcina dureaza aproximativ 38 de saptamani. Aceasta perioada este luata ca reper si nasterea apare undeva intre 37 si 42 de saptamani de la ultima menstruatie.

Cat de exacta este datarea in functie de UM sau ecografie?

 Cand data nasterii este calculata in functie de UM, se presupune ca fertilizarea a avut loc la 2 saptamani de la UM. In cazul multor femei, o ecografie cu ultrasunete poate aduce informatii noi care pot modifica data delivrentei, ceea ce, de obicei, ii surprinde pe parinti.

Nimeni nu se indoieste de faptul ca stii cand ai avut ultima menstruatie. O posibila explicatie este ca in cilul menstrual in timpul caruia s-a produs conceptia, ai ovulat mai tarziu (sau mai devreme) decat de obicei, lucru care se intampla des. 

Cateodata, diferentele apar cand o sangerare pe care tu ai considerat-o ultima ta menstruatie, a fost de fapt o sangerare de la inceputul sarcinii si sarcina ta este mai avansata cu o luna decat credeai.

Durata sarcinii cand este calculata in functie de UM este in medie de 281 de zile, iar in urma ecografiei de 278 de zile. In general, cand calculul se efectueaza in functie de ultima menstruatie, 9,5% din femei depasesc termenul cu 2 saptamani, dar cand calculul este facut in functie de ecografie, doar in 1,5% din cazuri se intampla acest lucru. 

Cifrele sugereaza ca datarea sarcinii in functie de UM supraestimeaza gestatia. Prin urmare, este preferabil sa apelezi la o ecografie pentru a-ti calcula perioada sarcinii (presupunand ca ecografia a fost efectuata in prima jumatate a sarcinii, cand datarea este mai corecta).

Riscuri asociate depasirii termenului

  • In jurul saptamanii 41, placenta incepe sa dea semne de "imbatranire" pe masura ce sarcina progreseaza si sfarseste prin a nu mai functiona la fel de bine ca inainte deoarece cantitatea de oxigen si nutrienti care ajunge la fat se reduce. Insuficienta placentara creste riscul de hipoxie fetala intrapartum;  

  • Hipoglicemie neonatala;

  • Copilul se poate naste mort sau poate muri inainte de nastere (acest risc este de 3 ori mai mare in a 42-a saptamana decat in cea de-a 37-a). Riscul este de 6 ori mai mare in a 43-a saptamana de sarcina;

  • Nasterea prin cezariana si complicatii maternale (riscul creste odata cu varsta gestationala);

  • Macrosomie fetala (greutate la nastere mai mare de 4 kg) si ranirea fatului in timpul nasterii;

  • Anomalii ale fatului (ex. anencefalie);

  • Epilepsie in perioada neonatala, mai ales daca fatul se naste prin cezariana sau delivrenta instrumentala.

  • Inducerea travaliului - investigatii

     De ce se doreste inducerea travaliului?

     Au fost efectuate multe studii pentru a se analiza rezultatul sarcinilor in care copilul a fost nascut la diverse perioade de gestatie. Dupa 42-43 de saptamani, se pare ca probabilitatea ca nou-nascutul sa aiba probleme este mai mare. Unul dintre indicatorii care arata care este starea de sanatate a nou-nascutilor unei tari este mortalitatea perinatala (MP). 


    Dupa 42 de saptamani MRPN de dubleaza si dupa 43 de saptamani se tripleaza. De aceea, in general se recomanda inducerea travaliului in jurul celei de-a 42-a saptamana. Inducerea travaliului inainte de saptamana 41 poate duce la probleme in timpul nasterii. Este posibil ca cervixul sa nu fie pregatit sa se dilate si inducerea timpurie implica un risc marit de cezariana in cazul unei nasteri lungi sau esecului inducerii. Dupa 41 de saptamani este putin probabil ca inducerea travaliului sa altereze rezultatul final al delivrentei.

    Care sunt sansele sa intru in travaliu dupa 40 de saptamani?

    Sansele sunt foarte mari. 65% din femeile aflate in 40 de saptamani de sarcina intra spontan in travaliu in urmatoarea saptamana. Dintre femeile care au depasit cu 10 zile termenul, 60% intra in travaliu in urmatoarele 3 zile.

    Prin urmare, merita sa astepti pana aproape de a 42-a saptamana ca sa ti se induca travaliul

    Investigatii

    Femeilor care nu doresc sa li se induca travaliul, li se ofera monitorizare pentru evaluarea functiei placentare si sanatatii fatului. Insa, nu exista dovezi clare ca tehnicile de monitorizare disponibile sunt eficiente.

    Alina Sica

    Redactor Copilul.ro

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Sarcina Probleme sarcina

    Articole recomandate

    Citeste si despre