Placenta previa

/ / Modificat: 2017-07-21
Placenta previa

Placenta este un organ care se formeaza pe peretele intern al uterului, la scurt timp dupa conceptie. Prin intermediul placentei trec de la mama la fat oxigen si nutrienti, iar de la fat la mama diferiti produsi ai fatului.

De obicei placenta se ataseaza de uter deasupra cervixului (parte inferioara a uterului sau a vezicii urinare). Intr-un procent mai mic de 1% din nasteri, placenta se formeaza la baza uterului si acopera partial sau total cervixul. Atunci cand placenta blocheaza cervixul ne confruntam cu placenta previa.  

Simptomele placentei previa

sangerare vaginala, brusca, nedureroasa, care popate fi in cantitate mica sau abundenta. Sangele este de regula de culoare rosu aprins. Sangerarea poate aparea inca din a 20-a saptamana de sarcina, dar este mai frecventa in cel de-al treilea trimestru.

- simptome de nastere prematura. Una din 5 gravide cu placenta previa au si contractii uterine.   Sangerarile din placenta previa se pot diminua sau chiar opri pentru un timp, dar aproape in toate cazurile ele vor aparea din nou in cateva zile sau in cateva saptamani.

Unele gravide cu placenta previa nu au nici un simptom. In aceste cazuri, placenta previa este diagnosticata ecografic, in momentul in care se va efectua o ecografie pentru alte cauze, atunci cand se vor investiga cauzele sangerarilor vaginale sau in cazul in care sangerarea incepe la debutul travaliului.  

Sangerarea poate aparea in mai multe ocazii pe parcursul sarcinii. Desi sangerarea este alarmanta in sine, ea poate sau nu sa reprezinte o complicatie serioasa.   Perioada in care se petrece, cantitatea, prezenta sau absenta durerii pot varia in functie de cauza.  Sangerarea in primul trimestru al sarcinii este destul de comuna si poate fi cauzata de: 

avort (pierderea sarcinii);
sarcina ectopica (sarcina in tubul fallopian);
- boala gestationala trofoblastica (o boala rare ce poate fi canceroasa, in care se dezvolta tesuturi fetale si placentale in forma de ciorchini);
- implantarea placentei in uter;
- infectii.  Sangerarea dupa primele 20 de saptamani poate fi cauzata de:
- placenta previa (placenta se afla aproape de sau acopera cervixul);
desprindere de placenta (placenta se detaseaza prematur de uter);
- alte cauze.

Ce este placenta previa?

Placenta previa reprezinta o situatie in care placenta este atasata aproape de sau acopera cervixul (deschiderea uterului).

Exista 3 tipuri de placenta previa: 

- placenta previa totala - placenta acopera total cervixul;
- placenta previa partiala - placenta acopera partial cervixul;
- placenta previa marginala - placenta se afla foarte aproape de cervix.

Care sunt cauzele placentei previa?

Cauzele placentei previa nu sunt cunoscute, insa este asociata cu anumite conditii, printre care:
- prezenta, din sarcini anterioare, a cicatricilor pe peretele uterin;
- fibroizi sau alte anomalii ale uterului;
- operatii pe uter sau cezariene anterioare;
- varsta gravidei (peste 35 de ani);
- fumatul;
- placenta previa intr-o sarcina anterioara. 

De ce reprezinta placenta previa o problema?

Cel mai mare risc in cazul placentei previa este sangerarea (hemoragia). De obicei sangerarea are loc pe masura ce partea inferioara a uterului se subtiaza, in timpul celui de al treilea trimestru al sarcinii - pregatirea pentru travaliu.

Aceasta determina sangerarea acelei parti din placenta care se afla deasupra cervixului.

Cu cat partea de placenta ce acopera cervixul este mai mare, cu atat mai mare este riscul hemoragiilor.

Alte riscuri: 

- implantare anormala a placentei;
- dezvoltare fetala scazuta;
- nastere prematura;
- defecte de nastere;
- infectie dupa nastere.

Care sunt simptomele placentei previa?

Cel mai comun simptom al placentei previa este sangerarea vaginala, de culoare rosu aprins si fara sa fie asociata cu senzatii sau dureri abdominale, in special in al treilea trimestru al sarcinii.

Totusi, sunt cazuri in care pot aparea diferite simptome sau acestea pot fi comune altor situatii sau probleme medicale.

Consulta intotdeauna medicul pentru diagnosticare.

Cum este diagnosticata placenta previa?

In completarea unui istoric medical complet si a examenului medical, examinarea cu ultrasunete poate fi folosita pentru diagnosticarea placentei previa. Examinarea cu ultrasunete poate arata localizarea placentei precum si marimea zonei ce acopera cervixul.

Rezultate mai exacte vor fi furnizate de o examinare vaginala cu ultrasunete.

Desi o examinare cu ultrasunete poate arata o placenta joasa in sarcina timpurie, sunt putine femeile la care aceasta se va dezvolta in placenta previa. Este normal ca placenta sa se ridice si sa se departeze de cervix pe masura ce uterul creste (migratia placentala). 

Tratamentul placentei previa

Un tratament specific va fi stabilit de catre medic, tinand cont de urmatoarele: 

- starea si stadiul in care se afla sarcina;
- starea generala de sanatate si istoricul medical;
- gravitatea situatiei;
- toleranta la diferite medicamente;
- tratamente sau terapii;
- evaluarea evolutiei situatiei;
- opiniile si preferintele pacientului.

Nu exista tratament pentru a determina schimbarea pozitiei placentei. O data ce placenta previa este diagnosticata se vor efectua mai des examinari cu ultrasunete pentru a urmari localizarea placentei.

O provocare a nasterii poate fi necesara, in functie de cantitatea de sange pierdut, varsta gestationala si starea fatului.

In cele mai multe cazuri de placenta previa este necesara operatia de cezariana. In cazul unor hemoragii puternice pot fi necesare transfuzii de sange.

Deoarece majoritatea cazurilor cu placenta aflata la nivel inferior se corecteaza pana la nastere si nu apar probleme, nu se aplica un tratament pana in saptamana 20.

Dupa aceasta perioada, fara alte simptome, femeia diagnosticata cu Placenta Previa trebuie sa-si modifice programul de activitate si sa mareasca perioada de odihna la pat.

In cazul unei sangerari, spitalizarea este obligatorie pentru stabilizarea situatiei.

Tratamentul este in mod normal recomandat. Acesta cuprinde:
spitalizare si odihna la pat (plus baie personala), monitorizarea cu atentie a sarcinii, suplimentarea cu fier si vitamina C, transfuzie de sange cand este cazul pentru a asigura maturizarea fatului pana la nastere.

Este recomandata o dieta bogata in fibre (pentru a elimina constipatia si scremutul prelungit).

De multe ori, in cazul femeii care nu mai sangereaza o saptamana si accesul ei la spital se face usor (maxim 15 minute), se poate opta pentru supravegherea permanenta la domiciliu si urmarea cu strictete a tratamentului.

Scopul este de a pastra sarcina cel putin 36 de saptamini.

In acest moment, daca in urma testelor rezulta ca plamanii fatului sunt bine dezvoltati se va face cezariana pentru a reduce riscurile unei hemoragii masive si neasteptate.

Daca insa aceasta hemoragie apare inainte de cele 36 de saptamani, se opteaza deasemenea pentru cezariana (copil prematur), dar datorita echipamentelor medicale de terapie intensiva, majoritatea copiilor sunt mult mai bine conectati la aceasta aparatura decat la placenta din uter.

3 femei din 4, cu Placenta Previa, nasc prin cezariana inainte de a incepe durerile nasterii. Daca aceasta problema nu este descoperita pana la declansarea nasterii, sangerarea este usoara si placenta nu blocheaza cervixul, atunci nasterea naturala se poate incerca.

In oricare caz resultatele sunt in general bune: 99% dintre femeile cu Placenta Previa trec cu bine prin aceasta sarcina, la fel si copiii lor.

Desprinderea de placenta

Caracterizare generala

Ce este desprinderea de placenta? 

Desprinderea de placenta reprezinta separarea prematura a placentei de peretele uterin. Placenta contine multe vase de sange care permit transferul nutrientilor de la mama la fat.

Daca placenta incepe sa se separe pe parcursul sarcinii, aceste vase vor sangera. Cu cat mai mare zona care s-a detasat, cu atat mai mare cantitatea de sange. Desprinderea de placenta apare aproximativ intr-un caz din 120. Mai este denumita si placenta abruptio

Ce cauzeaza desprinderea de placenta?

In afara de traumele directe ale uterului, cum ar fi accidentele de automobil, cauzele desprinderii de placenta nu sunt cunoscute.

Totusi, desprinderea de placenta este asociata cu anumite conditii cum ar fi: 

- o sarcina anterioara cu desprindere de placenta;
- hipertensiune (presiune mare a sangelui);
- fumatul;
- sarcina multipla.

De ce reprezinta desprinderea de placenta o problema?

Desprinderea de placenta este periculoasa datorita riscului crescut de hemoragii.

Desi desprinderea severa de placenta este rara, pot apare alte complicatii cum ar fi:

- hemoragie si soc;
- coagulare vasculara diseminata (eng.: DIC - disseminated vascular coagulation) - o serioasa complicatie legata de coagularea sangelui;
- flux de sange scazut si afectiuni ale rinichilor si creierului
hemoragie postpartum.

Simptome si tratament desprindere placenta

Care sunt simptomele desprinderii de placenta?

Cel mai comun simptom al desprinderii de placenta este hemoragia vaginala de un rosu inchis, insotita de dureri, in cel de al treilea trimestru al sarcinii.

Poate aparea si in timpul travaliului.

Oricum, simptomele difera de la femeie la femeie.

Simptomele pot fi: 

- hemoragie vaginala;
- dureri abdominale;
- contractii uterine care nu slabesc in intensitate;
- prezenta sangelui in lichidul amniotic;
- greata;
- sete;
- senzatie de lesin;
- miscari fetale scazute.

Simptomele desprinderii de placenta pot semana cu cele ale altor conditii medicale.

Intotdeauna consulta medicul pentru diagnostic.    

Cum este diagnosticata desprinderea de placenta?

Diagnoza desprinderii de placenta se face de obicei pe baza simptomelor prezentate, a cantitatii de sange hemoragic si a intensitatii durerii.

Examinarea cu ultrasunete poate fi de asemenea folosita pentru localizarea hemoragiei si verificarea fatului.

Exista 3 nivele de desprindere placentara:

Nivelul 1 - cantitate mica de sange si unele dureri uterine; nu sunt prezente semne de disconfort ale fatului, mama nu are hipotensiune.

Nivelul 2 - cantitate moderata de sange, contractii uterine, masurarea pulsului fatului poate arata semne de disconfort.

Nivelul 3 - cantitate severa de sange sau hemoragie ascunsa, contractii uterine care nu slabesc in intensitate, dureri abdominale, hipotensiune, moartea fatului.

Uneori, desprinderea de placenta nu este diagnosticata decat dupa nastere, in momentul in care se gasesc cheaguri de sange dedesubtul placentei.

Tratamentul desprinderii de placenta:

Un tratament specific va fi stabilit de catre medic, tinand cont de urmatoarele:

- starea si stadiul in care se afla sarcina;
- starea generala de sanatate si istoricul medical;
- gravitatea situatiei;
- toleranta la diferite medicamente;
- tratamente sau terapii;
- evaluarea evolutiei situatiei;
- opiniile si preferintele pacientului.

Nu exista tratament pentru oprirea desprinderii de placenta sau pentru reatasarea de peretele uterin. Din momentul in care desprinderea de placenta este diagnosticata, ingrijirea depinde de cantitatea de sange pierdut, varsta gestationala si starea fatului. In majoritatea cazurilor de desprindere de placenta este efectuata operatia de cezariana.

Poate fi necesara o nastere de urgenta. In cazul unor hemoragii puternice pot fi necesare transfuzii de sange.

Taguri Placenta previa Placenta sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre