Imbatranirea sau calcifierea placentei

/ / Modificat: 2019-02-14
Imbatranirea sau calcifierea placentei

Calcifierea placentara este denumirea medicala pentru unele dintre modificarile prin care trece placenta, pe masura ce sarcina evolueaza.

Multi cercetatori considera calcifierea placentara ca fiind mai degraba un proces normal de imbatranire decat o modificare patologica.

In general, se considera ca placenta are patru grade, gradul 0 fiind cel mai imatur si gradul III fiind cel mai matur dintre ele.

Trebuie sa stii ca toate placentele incep de la gradul 0 la inceputul sarcinii, iar schimbarile pot fi observate dupa primele 12 saptamani de gestatie, pe masura ce sarcina progreseaza, placenta maturizandu-se si calcifiindu-se.

Specialistii clasifica placenta in urmatoarele grade, in functie de etapa sarcinii, dupa cum urmeaza:

  • Gradul I – in jurul saptamanii 31 sau 32 de sarcina;
  • Gradul II – in jurul saptamanii 36 sau 37 de sarcina;
  • Gradul III – in jurul saptamanii 38 de sarcina; placenta de gradul III nu poate fi observata de obicei inainte de cea de saptamana 37, iar la acest grad, placenta este foarte calcificata, putand fi observate structuri inelare la nivelul sau.

Cum se masoara calcifierea sau varsta placentei?

Unii specialisti considera ca este inca neclar daca modificarile placentare pot fi masurate cu precizie si asta pentru ca este dificil sa clasifici gradul de maturitate al placentei in mod obiectiv.

Clasificarea depinde de interpretarea imaginilor ecografice de catre medicul ecograf, de aceea acelasi rezultat poate fi interpretat diferit de mai multi medici.

Cum iti poate afecta nasterea o placenta calcificata?

Efectul pe care il are o placenta calcificata asupra travaliului si nasterii este dificil de precizat; din lipsa unor dovezi concludente, expertii au opinii diferite in privinta semnificatiei unei placente calcificate la nastere.

Anumite modificari placentare din timpul sarcinii avansate sunt considerate a fi schimbari normale si nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Cu toate acestea, in acele cazuri in care modificarile apar mai devreme decat se anticipa, exista neintelegeri in randul specialistilor cu privire la semnificatia acestora.

Iata cateva dintre riscurile cunoscute ca fiind asociate cu calcifierea placentara, in functie de fiecare stadiu al sarcinii:

Modificari inainte de 32 de saptamani

Calcifierea placentei inainte de 32 de saptamani de sarcina este cunoscuta sub denumirea de calcifiere inainte de termen si este cunoscuta ca fiind asociata cu un risc mai mare de complicatii in sarcina si la nastere, precum:

  • sangerare severa dupa nastere sau hemoragie postpartum
  • desprinderea placentei
  • nasterea prematura
  • un bebelus cu o nota Apgar mica
  • decesul intrauterin

Modificari intre 28 si 36 de sapatamani

Unele studii sugereaza ca existenta unei placente de gradul III in perioada gestationala cuprinsa intre 28 si 36 de saptamani reprezinta un motiv de ingrijorare mai mare pentru o sarcina cu risc decat intr-o sarcina sanatoasa.

Rezultatele unui studiu sustin ca femeile care au sarcini cu risc si care prezina o placenta calcificata intre 28 si 34 de saptamani, necesita a fi monitorizate indeaproape. Din cadrul sarcinilor cu risc fac parte cele in care mamica sufera de diabet, de tensiune arteriala mare sau de anemie severa.

Modificarile de la 36 de saptamani

Un studiu sustine ca o placenta de gradul III la 36 de saptamani este asociata cu un risc mare de tensiune arteriala crescuta din cauza sarcinii, dar si cu un bebelus cu greutate scazuta la nastere; de aceea, ecografiile care indica o calcifiere placentara la 36 de saptamani ar putea sa ajute in identificarea sarcinilor cu risc.

Modificari de la 37 la 42 de saptamani

O calcificare placentara de gradul III de la 37 de saptamani si mai mult poate fi regasita in aproximativ 20% pana la 40% din toate sarcinile normale.

Efectele calcificarii placentare trebuie insa sa fie evaluate de la caz la caz, in functie de cat de devreme sunt observate semnele de calcificare, cat de severe sunt acestea, daca sarcina este una cu risc sau nu si nu in ultimul rand, in functie de opinia fiecarui medic in parte.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Placenta Placenta sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre