Edemele in sarcina

/ / Modificat: 2012-02-02
Edemele in sarcina

Umflarea moderata a diverselor parti anatomice in timpul celor 9 luni de sarcina se poate observa cel mai bine la nivelul picioarelor si al gleznelor, din pricina fortei gravitationale.

Edemele, denumirea medicala a acestei probleme, pot varia in dimensiune de la o ora la alta si in functie de conditiile meteorologice, deoarece temperaturile ridicate favorizeaza acest proces nedorit. Afla cum poti controla manifestarea edemelor cu eficacitate, pentru a evita neplacerile de ordin fizic si estetic implicate.

Statisticile arata ca aproximativ 75% din gravidute se confrunta de regula cu edemele in perioada graviditatii, ele facand parte din simptomele absolut firesti ale sarcinii. Umflaturile devin cel mai deranjante in al treilea trimestru, spre sfarsitul zilei si timpul verii.

Cauzele edemelor in sarcina

Pe masura ce sarcina evolueaza, corpul isi va rezerva o cantitate mai mare de lichid pentru a se asigura ca fatul primeste nutrientii de care are nevoie pentru a se dezvolta. Tesuturile organismului acumuleaza si retin fluide, ceea ce conduce inevitabil la formarea edemelor, in special in partea inferioara a corpului.

Schimbarile chimice care se petrec in trupul unei viitoare mamici sunt responsabile in egala masura cu retentia de lichid excesiv in tesuturi.

In plus, uterul in continua crestere executa o presiune importanta asupra venelor pelvisului, in special pe vena cava (marea vena din partea dreapta a corpului care transporta sangele dinspre membrele inferioare catre plamani). Acest proces incetineste revenirea fluxului sanguin din picioare si declanseaza depunerea de fluid in tesutul picioarelor si al gleznelor.

Imediat dupa nastere, edemele dispar concomitent cu eliminarea tuturor lichidelor in exces din organism.

Controlul edemelor in sarcina

Controlul manifestarii edemelor in sarcina este posibil, iar primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa consumi suficiente lichide (minimum 8 pahare de apa in fiecare zi). In acest fel, ajuti organismul sa elimine depozitele in exces si toxinele daunatoare. Alte masuri eficiente pot fi:

  • tine-ti picioarele orientate in sus cat mai des posibil (la birou, le poti ridica pe o cutie amplasata sub masa); cand esti acasa, intinde-te intotdeauna pe partea stanga;
  • nu iti incrucisa picioarele si gleznele cand stai jos (nu sta picior peste picior);
  • intinde-ti picioarele de fiecare data cand stai in sezut, flexand talpile si rotind gleznele pentru a stimula circulatia sanguina;
  • evita pauzele prelungi in sezut; mergi cateva minute prin camera pentru a stimula circulatia sangelui;
  • poarta pantofi confortabili, din material flexibil, adaptabili eventualelor mariri in dimensiune a piciorului din cauza edemelor;
  • nu purta sosete, dresuri sau ciorapi care sa iti stranga picioarele si gleznele; scopul tau este sa permiti sangelui sa circule cat mai liber prin corp;
  • evita consumul de sare in exces, insa nu o exclude total din alimentatie;
  • poarta haine lejere, din materiale naturale, special concepute pentru gravidute: pantalonii cu sustinere pentru burtica, rochiile vaporoase in timpul verii si alte piese vestimentare potrivite conditiei tale vor ajuta corpul sa sufere cat mai putin din cauza edemelor.

In cazul in care mainile sau chipul tau devin "pufoase", iar umflaturile persista mai mult de o zi consecutiv (nu dispar peste noapte), solicita un control medical. Edemele agresive pot fi simptomul preeclampsiei, atunci cand sunt insotite de o crestere brusca in greutate si hipertensiune arteriala.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Edeme sarcina Cauze edeme sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre