Avortul prin nastere partiala

/ / Modificat: 2011-12-07
Avortul prin nastere partiala

Avortul prin nastere partiala, numit si "dilatare si extractie intacta", este o forma de intrerupere a sarcinii prin care fatul este extras din pantecul mamei atunci cand nu are nicio sansa de supravietuire. Procedura se efectueaza in al doilea sau al treilea trimestru de graviditate si este pe deplin contestata de activistii care militeaza impotriva avortului.

Interventia a fost rar utilizata in decursul istoriei, numai in conditiile in care viata mamei se afla in pericol sau atunci cand se stabilea ca fatul prezinta anomalii grave.

Statisticile arata ca 12% dintre avorturi prin nastere partiala sunt efectuate dupa 12 saptamani de sarcina (3 luni), iar doar 1,5% dintre acestea sunt realizate dupa 20 de saptamani (5 luni) de gestatie.

Femeile care apeleaza la avort dupa primul trimestru sunt, in general, de varsta frageda si au venituri medii si submedii.

Procedura avortului prin nastere partiala


Exista trei proceduri generale ale avortului prin nastere partiala. Prima si cel mai frecvent utilizata este metoda D&E (dilatare si evacuare). A doua este provocarea nasterii premature, mai rar folosita din pricina durerilor intense si a riscurilor asociate in proces.

A treia procedura se numeste D&X (operatia intacta de nastere partiala) si include un interval de 2-3 zile pentru dilatarea treptata a cervixului cu un betisor de alga pentru absorbtia lichidului si reducerea inflamatiei.

Cand dilatatia progresiva ajunge la 20 mm, medicul sparge membrana si lasa lichidul amniotic sa se scurga, apoi plaseaza un dispozitiv cu ultrasunete in abdomenul mamei si localizeaza membrele fatului.

Foto: ggcontent.divinecaroline.com

Cu ajutorul unui forceps, bebelusul este tras de un picior pana cand ambele membre inferioare trec prin orificiul nasterii. Apoi, cu ajutorul mainilor, doctorul extrage fatul printr-un procedeu similar cu cel al nasterii vaginale. Dupa ce umerii si bratele ajung in exterior, urmeaza decomprimarea craniala fetala, mai exact strapungerea scalpului cu un instrument neascutit prin care se va extrage ulterior tesutul nervos cerebral.

Cu un tub aspirator, medicul extrage ramasitele fatului ddin corpul mamei, inlatura placenta cu forcepsul si curata suprafata uterului cu o chiureta ascutita, apoi cu una mai groasa.

Recuperarea pacientei se petrece, in cele mai multe cazuri, in maximum 24 de ore de la operatie. Reusita restabilirii starii de sanatate variaza in functie de fiecare situatie in parte.

Riscurile avortului prin nastere partiala

  • manevrele exercitate asupra cervixului pot cauza infectii si hemoragii; 
  • rasucirea fatului in pantec folosind forcepsul poate produce ruptura tesutului uterin, infectii si sangerari masive;
  • fertilitatea femeii este pusa in pericol: leziunile uterine si ale cervixului pot fi consecinte ale imposibilitatii de conceptie pe viitor;
  • procedura nu este sigura niciodata - orice avort in faza tarzie presupune riscuri importante;
  • fatul nascut partial este supus unei proceduri dureroase: cercetarile medicale arata ca un fetus de 22-24 de saptamani simte durerea, chiar de 3 sau 4 ori mai intens decat cea perceputa de un adult;
  • in afara de trauma fizica, femeia supusa interventiei poate dezvolta tulburari psihologice semnificative


Avortul prin nastere partiala este o optiune de luat in calcul exclusiv pe fondul unor complicatii extrem de serioase. Avortul, daca trebuie sa fie efectuat, este o procedura recomandata doar in primul trimestru de sarcina.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre