7 lucruri interzise cand esti gravida cu gemeni

/ / Modificat: 2014-08-05
7  lucruri interzise cand esti gravida cu gemeni

Sarcina cu gemeni sau multipla necesita ingrijiri si atentie speciale. Este o sarcina cu risc din cauza faptului ca fetii pun mai multa presiune pe zona pelvina, schimbarile hormonale sunt mai mari, iar mamicile fac cu greu fata bebelusilor din pantec. Exista o multime de lucruri de evitat si in sarcina simpla, insa in cea gemelara lucrurile interzise se inmultesc!

Asumarea unor riscuri inutile

Stii ca sarcina nu este o boala, de aceea nu te poate impiedica sa dansezi, sa faci sport sau sa faci drumetii pe munte. Este adevarat, insa o sarcina gemelara necesita ingrijire mai atenta, iar aventurile sportive sau pe munte sunt extrem de riscante. In plus, trebuie sa iti pastrezi si economisesti energia si puterea pentru a ajunge cu bine la termen.

Nu este indicat nici sa exagerezi cu dansul la petreceri sau evenimente. Si nici sa te implici in cararea unor lucruri foarte grele daca renovezi sau te muti.

Alimentatia insuficienta - Dieta de slabit

De cand ai aflat ca esti gravida cu gemeni, deja ti-ai facut o idee despre numarul mare de kilograme pe care il vei lua. Nu iti surde ideea transformarii corpului intr-un balon si vei fi tentata sa nu mananci, pentru a te ingrasa cat mai putin. Nu este cea mai buna perioada in care sa te gandesti la o dieta de slabit!

Daca faci asta risti sa iti pui sarcina in pericol. Copiii au nevoie de nutrienti esentiali pentru a se dezvolta, iar daca nu ii primesc risca sa nu se dezvolte, sa se nasca prematur si sa aiba tot felul de probleme din aceasta cauza. Ai nevoie de cel putin 300 de calorii de fiecare copil in plus fata de alimentatia normala.

Alimentatia excesiva

Ai putea cadea in cealalta extrema la aflarea vestii ca vei avea gemeni. Esti atat de entuziasmata ca vei avea gemeni si ti-i doresti atat de mult incat vrei sa le asiguri hranirea adecvata. Si prin asta intelegi ca daca mananci mai mult, fetii se vor dezvolta mai falnici si mai sanatosi. Nu este asa!

Copilul va prelua exact atatia nutrienti cat are nevoie, iar restul caloriilor se vor depune in corp. Medicii avertizeaza ca trebuie sa cresti un pic aportul caloric, dar conteaza mai mult ce mananci decat cantitatea pe care o mananci. Hraneste-te sanatos si evita consumul de alcool sau fumatul! Ai grija si la alimentele interzise in sarcina!

Deshidratarea

art_deshidratare_sarcinaIn sacina gemelara sau multipla, organismul are nevoie de foarte multe lichide, in special de apa. Trebuie sa cresti volumul fluidelor in dieta ta. Deshidratarea este periculoasa in sarcina. Poate declansa contractii si determina nasterea prematura.

Efortul fizic in exces

Sportul este permis de obicei in sarcina. Insa cand ai sacina multipla este mai bine sa il eviti complet. Sarcinile multiple sunt considerate ca avand un factor de risc crescut. Efortul prelungit sau intens poate pune presiune pe zona pelvina si poate inrautati simptomele.

Riscurile de supraincalzire a corpului si de stresare a bebelusilor din burtica este foarte mare. Este indicat sa vorbesti cu medicul despre ce activitati ai voie si ce nu sa faci.
 

Baia fierbinte

Poate vei fi tentata sa te relaxezi intr-o baie fierbinte, plina de spuma atunci cand esti extenuata. Insa nu este o idee foarte buna in sarcina cu gemeni. Specialistii sustin ca baile fierbinti pot provoca avortul spontan in primul trimestru de sarcina si pierderea sarcinii daca este mai avansata.


In plus, apa fierbinte creste automat temperatura corpului la o valoare asemanatoare febrei. Daca se intampla acest lucru exista riscul efectelor teratogene (al malformatiilor congenitale) la viitorii bebelusi.

Curatarea litierei pisicii

pisica_sarcina_toxoplasmozaFemeile insarcinate aveau tendinta inainte sa dea pisicuta pe perioada sarcinii de frica ca bebelusul sa nu fie pus in pericol.

Nu este nevoie sa dai pisicuta mult iubita. Poti avea grija de ea si o poti hrani atat timp cand nu te atingi de litiera ei. Intrarea in contact cu fecalele pisicii creste riscul de toxoplasmoza in sarcina. Infectia pune in pericol bebelusii, putand provoca defecte congenitale grave. Este mai bine sa aiba altcineva grija sa schimbe nisipul sau sa spele litiera.

Daca esti nevoita o poti face si tu, dar trebuie sa porti manusi rezistente cat timp intri in contact cu litiera.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Activitati fizice interzise sarcina Alimentatie sarcina Alimente interzise sarcina Ingrijire sarcina gemelara Sarcina gemelara Sarcina multipla Activitati fizice interzise in sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre