Sarcina gemelara, mostenire genetica sau nu?

/ / Modificat: 2013-11-25
Sarcina gemelara, mostenire genetica sau nu?

Nasterea gemenilor, o mostenire genetica?

Nu putine sunt cazurile in care cuplurile care asteapta un bebelus merg la ecografie pentru aflarea sexului copilului si afla cu stupoare ca vor fi parinti de gemeni. Exista gemeni fraternali si identici. Numai unii dintre ei se mostenesc pe linie ereditara!

Gemeni fraternali si gemeni identici, care este diferenta?

Atunci cand o mama afla ca va avea gemeni trebuie sa se astepte fie ca acestia sa fie identici (extrem de asemanatori), fie fraternali (nu au trasaturi identice si pot fi de sexe diferite).

Gemenii identici

Se formeaza atunci cand un singur ovul este fertilizat de spermatozoizi diferiti.

Acesta se divide in jumatati identice din punct de vedere genetic dezvoltandu-se in doi embrioni identici ca:

  • sex;

  • grupa sanguina;

  • culoare a ochilor;

  • culoare a parului.

Gemenii fraternali

Se formeaza atunci cand doua ovule diferite sunt fertilizate de spermatozoizi diferiti in cadrul aceleiasi sarcini. Dupa fertilizare se vor dezvolta doua placente diferite, pentru fiecare dintre cei doi feti. Acestia pot fi de acelasi sex sau de sexe diferite si au caracteristici fizice separate. Sunt la fel de asemanatori precum doi frati normali nascuti din sarcini diferite ale aceleiasi mame.

Care dintre cele doua tipuri de gemeni sunt mosteniti ereditar?

Desi se crede ca gemenii identici sunt o mostenire de familie, acest lucru nu este adevarat, par sa sustina specialistii. Nu exista o explicatie certa a cauzei pentru care ovulul se divide in doua, dar sunt aproape siguri ca nu se intampla din cauze ereditare. Acest lucru inseamna ca daca ai in familie gemeni, nu exista sanse mai mari ca tu sa ai o sarcina gemelara decat in cazul in care nu ai fi avut.

Se pare ca nasterea gemenilor identici este pur intamplatoare si pare sa fie mana destinului, neexistand nicio influenta genetica care ar predispune o femeie la o astfel de sarcina mai mult decat pe alta.

Gemenii fraternali pe de alta parte sunt o mostenire ereditara. Acestia apar cu o frecventa mai mare decat in cazul gemenilor identici si au o explicatie logica. Exista posibilitatea ca functionarea anormala a ovarului de a elibera doua sau mai multe ovule (hiperovulatie) sa fie mostenita genetic de catre femeie, ceea ce face ca aparitia sarcinii gemelare cu gemeni fraternali sa apara de mai multe ori in cadrul aceleiasi familii, in mai multe generatii.

De-a lungul timpului a aparut o conceptie gresita conform careia sarcina gemelara este ereditara doar pe linie maternala. Realitatea este ca gemenii pot aparea si ca urmare a unei mosteniri genetice de pe linia tatalui. Cercetarile au demonstrat ca bunica din partea tatalui poate transmite nepoatei sale (prin tata), pe cale ereditara, predispozitia de a dezvolta o sarcina gemelara.

Faptul ca aparitia sarcinii gemelare apare din doua in doua generatii, adica sare peste cate o generatie nu este in totalitate adevarata. Adevarul este ca acest salt intre generatii este explicat de faptul ca un barbat care detine gena nu are foarte mari sanse sa conceapa gemeni pentru ca genele lui nu influenteaza in niciun fel capacitatea de ovulatie a partenerei sale. Daca in urma unei sarcini in care tatal detine gena apare o fiica, acesta ii poate transmite ei gena, iar aceasta are toate sansele ca la maturitatea sa aiba parte de o sarcina gemelara. Dar acest lucru nu este obligatoriu sa se intample din doua in doua generatii, ci chiar in fiecare generatie sau la mai mult de doua distanta.

Sarcina gemelara este mai prezenta in zilele noastre

Daca observi ca in zilele noastre apar mai multe sarcini gemelare, atunci ai dreptate. Exista o frecventa a aparitiei gemenilor fraternali ca urmare a multiplelor tratamente de fertilitate care se au loc in epoca moderna. In urma tehnicilor de reproducere umana asistata la care apeleaza foarte multe cupluri exista mai multe sanse decat in mod natural ca femeia sa elibereze mai multe ovule ca urmare a medicatiei administrate pentru fertilizate si sa dea nastere unor gemeni.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina gemelara

Articole recomandate

Citeste si despre