Pastila de avort, sigura sau nu?

/ / Modificat: 2013-10-24
Pastila de avort, sigura sau nu?

Avortul medicamentos este o procedura nechirurgicala de intrerupere a unei sarcini nedorite. Este o metoda mai sigura si mai confortabila si nu afecteaza in niciun fertilitatea. Chiar daca vrei sa eviti avortul chirugical, este bine sa stii ca exista riscuri si de partea acestor pastile si ca nu toate sunt asa de sigure pe cat se crede. Iata ce trebuie sa stii inainte de a apela la acest procedeu!

Ce trebuie sa stii despre pastila de avort?

Foto: boldsky.com

Pilulele de avort sunt recomandate doar daca ai o stare de sanatate care iti permite sa recurgi la un astfel de procedeu. Exista afectiuni pe care pastilele de avort le-ar putea agrava. Este foarte important sa apelezi la aceasta metoda de intrerupere a sarcinii doar la recomandarea medicului, care iti face in prealabil teste si te intervieveaza amanuntit despre problemele de care suferi, inainte de a recurge la ea.

Pastilele de avort care contin mifepriston si misoprostol sunt sigure pentru terminarea unei sarcini care are maxim 9 saptamani. Dupa aceasta varsta gestationala, ele devin periculoase pentru sanatatea ta.

Prin utilizarea acestor pastile se evita riscul aparitiei infectiei sau al mortii maternale care exista in timpul procedurilor chirurgicale de intrerupere a unei sarcini.

Medicii, precum si cei de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, sustin ca pastilele pentru avort sunt sigure si lipsite de riscuri. Totusi, acestea pot aparea in cazul unei administrari incorecte a produsului sau a unor afectiuni cu care ar putea interfera.

Eficienta acestei metode este de aproape 98%, dar depinde de cat de corecta este administrata si de stadiul de evolutie a sarcinii.

Care sunt riscurile si efectele adverse ale administrarii pastilelor de avort?

In conditii corecte de administrare, pilula nu pune in pericol sanatatea ta. Pot aparea insa cateva efecte secundare neplacute, care trec la scurt timp dupa terminarea procedeului:

  • greata sau varsaturi;
  • cefalee;
  • ameteli;
  • febra;
  • stare de slabiciune;
  • crampe ale abdomenului inferior;
  • hemoragie abundenta (in urma eliminarii oului fetal);
  • diaree etc.


Complicatiile acestui avort sunt destul de rare si sunt cauzate de administrarea incorecta sau iresponsabila a medicamentului.

Exista si afectiuni medicale care nu permit realizarea acestui procedeu, fie din cauza faptului ca sarcina a suferit complicatii, fie ca riscurile pe care le implica substantele active din medicamente asupra organismului sunt prea mari:

Situatii in care nu se recomanda sub nicio forma medicamentele de avort

  • alergie la aceste substante;
  • terapie cu steroizi;
  • termen de sarcina peste 9 saptamani.


Exista cateva complicatii, extrem de rare, care pot aparea si in urma parcurgerii corecte a procedeului. Acestea sunt cazuri extrem de izolate, dar fac parte din prospectul medicamentului. Este vorba de avort incomplet, continuarea sarcinii sau hemoragii mari.

In astfel de cazuri, medicii fie maresc doza de de pastile pana la eliminarea totala a oului fetal, fie completeaza avortul medicamentos cu aspirararea vacuum manuala a resturilor de tesut fetal.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Avort chirurgical Intrerupere sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre