Sarcina dupa avort

/ / Modificat: 2014-01-10
Sarcina dupa avort

Oricat de dureros si coplesitor ar fi avortul, va veni o vreme cand te vei gandi la o noua sarcina. Nu trebuie sa te lasi batuta, deoarece exista sanse de sarcina dupa avort. Trebuie doar sa fii precauta si sa iti pui la punct sanatatea si organismul inainte de a incerca sa concepi din nou. Iata cand trebuie sa incerci din nou, ce complicatii poti intampina si cum sa le eviti!

Trateaza cauzele avortului!

Pentru a evita ca istoria sa se repete, este important sa faci investigatii si sa depistezi care au fost cauzele care au stat in spatele primului avort. Abia dupa ce le descoperi si le tratezi, poti trece mai departe si te poti gandi la o noua sarcina.

In functie de tipul avortului si cauzele care au dus la acesta, este important sa iti pui sanatatea la punct si sa vezi daca nu exista urme lasate in organism in timpul procedurilor. Daca a trebuit sa se actioneze de urgenta, exista riscul leziunilor sua adeziunilor uterine, hemoragiilor sau a altor infectii ori afectiuni care pot periclita sansele de a mai concepe a doua oara.

De asemenea, daca ai mai multe avorturi la activ, sansele de sarcina sunt mai scazute decat daca este primul avort.

Si tipul de avort pe care il faci (la cerere, terapeutic, spontan etc.) isi pune amprenta asupra sanselor de a mai concepe copii. Daca este un avort cu medicamente, atunci nu ar trebui sa intampini prea multe probleme in a reusi sa ramai iar gravida. Dar daca ai suferit avort chirurgical (multiplu), atunci cervixul se slabeste si nu reuseste sa mai sustina o sarcina. In astfel de cazuri, se apeleaza la o procedura numita cerclaj (coaserea cervixului pana la data nasterii).

Foto: checkdisease.com

Acorda timp de recuperare organismului!

Majoritatea medicilor recomanda sa astepti intre 6 si 8 saptamani dupa avort, inainte de a incerca sa ramai insarcinata. Este aproximativ aceeasi perioada de recuperare ca si dupa o nastere. Durata pauzei variaza de la persoana la persoana, in functie de probleme si particularitati specifice. Nu inseamna ca nu poti intretine relatii sexuale, doar ca trebuie sa fie protejate.

Creste sansele de a ramane insarcinata dupa avort!

In tot acest timp ai grija de organismul tau si pregateste-l de o noua sarcina, asa cum ai facut-o si inainte: fii cu analizele prenatale la zi, asigura-ti un stil de viata sanatos, adopta dieta pentru sporirea fertilitatii, fara fumat, alcool si cu cat mai multa miscare.

Monitorizeaza-ti iar ciclurile menstruale si ovulatia timp de mai multe luni. Observa daca sunt regulate sau nu si vorbeste cu medicul in acest sens. Daca sunt regulate, atunci intretine contacte sexuale in perioada fertila, iar sarcina nu va intarzia sa apara.

Evita sa tii dieta de slabit tocmai in perioada in care vrei sa concepi un bebe dupa avort si cu atat mai putin nu apela la pastilele de slabit.

Nu uita de vitaminele prenatale si in special de acidul folic, atat de important in conceptie si pentru dezvoltarea ulterioara a fatului.

Foloseste-te de toate trucurile sigure si sanatoase pentru a-ti spori fertilitatea si creste sansele de a ramane insarcinata, insa discuta-le in prealabil cu medicul care are grija de tine.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Concepere bebelus Sporire fertilitate Avort spontan

Articole recomandate

Citeste si despre