Ecografia doppler (doppler sonografia)

/ / Modificat: 2014-01-14
Ecografia doppler (doppler sonografia)

Ecografia Doppler este o investigatie noninvaziva care masoara fluxul sangvin in anumite regiuni anatomice ale fatului (cordon ombilical, creier, ficat, cord) pentru a evalua starea generala de sanatate a acestuia. Ecografia doppler se poate realiza concomitent cu ecografia normala (de morfologie) care urmareste conformatia anatomica a fatului si foloseste de asemenea acelasi echipament.

Majoritatea aparatelor de ecografie noi, sunt prevazute si cu doppler, astfel ca in momentul localizarii unei anumite regiuni anatomice vascularizate, se poate actiona butonul special pentru doppler care va evalua fluxul sangvin la acest nivel. Cel mai des este urmarit fluxul sangvin de la nivelul arterelor ombilicale, cerebrale si cordului.


Cand este recomandata sonografia Doppler?

Sonografia Doppler este utilizata cel mai frecvent in ultimul trimestru de sarcina, atunci cand majoritatea organelor vitale sunt suficient dezvoltate. Este recomandata gravidelor cu risc si anume celor cu:

  • incompatibilitate Rh;
  • oligoamnios (cantitate redusa de lichid amniotic);
  • sarcina gemelarasau multipla (feti care impart aceeasi placenta);
  • malformatii congenitale cardiace ale fatului;
  • anomalii cerebrale.

  • In anumite situatii sonografia doppler devine vitala. De exemplu, in cazul in care apare insuficienta placentara (placenta matura) si se evidentiaza de asemenea anumite modoficari ale fatului secundare acesteia, se poate stabili nasterea prematura si aparitia unor complicatii grave este astfel evitata.

    Acest lucru ramane valabil si in cazul incompatibilitatii Rh cand fatul poate dezvolta anemie hemolitica grava si chiar fatala daca nu este tratata corespunzator.

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Ecografie sarcina

    Articole recomandate

    Citeste si despre