Controlul medical prenatal (la ce va puteti astepta)

/ / Modificat: 2015-07-30
Controlul medical prenatal (la ce va puteti astepta)

Primul si cel mai complet control medical va avea loc in prima luna de sarcina, in momentul in care gravida se prezinta la medic. 

Primul control medical prenatal

De obicei,  primul control medical prenatal include:1. Un istoric medical complet al gravidei care include date despre toate problemele de sanatate pe care aceasta le-a avut pana acum, inclusiv despre alte sarcini; sunt necesare si cateva date despre istoricul medical al parintilor;
2. Un examen fizic complet care include evaluarea clinica a intregului organism, cat si un control ginecologic;

3. Un istoric al sarcinii actuale, stabilirea datei ultimei menstruatii utila pentru aprecierea varstei gestationale, date despre sarcina (a fost o sarcina planificata sau nu, mama a luat sau nu vreun medicament, consumul de alcool, fumatul, probleme sociale, etc.)

4. O serie de teste care includ teste de sange, analiza urinei, teste pentru infectii, teste genetice; programarea pentru o ecografie de confirmare a sarcinii;

5. Discutii deschise. Mama ar trebui sa fie pregatita sa puna toate intrebarile pe care le are in legatura cu orice probleme care o nelinistesc;

6. Consiliere pentru alimentatie corespunzatoare si stil de viata sanatos in cursul sarcinii.

Daca primul contact cu medicul are loc in cea de-a doua luna, vor fi urmariti aceeasi pasi enumerati mai sus. 

Al doilea control medical prenatal


Daca este vorba despre cel de-al doilea control vor fi cercetate urmatoarele aspecte:1. Greutatea si tensiunea arteriala (presiunea sangelui); 


2. Urina pentru determinarea infectiilor sau nivelului de zahar si proteine; 

3. Pot fi necesare unele analize suplimentare de sange;4. Simptomele mamei, mai ales daca unele dintre ele sunt iesite din comun;

5. Evaluarea cresterii uterine (dimensiunea si inaltimea fundului uterin);6. Orice fel de intrebari sau probleme pe care le poate avea viitoarea mama. 

Controlul la 12 saptamani de sarcina


Cea de-a treia luna de sarcina include cea de-a douasprezecea saptamana. 

Medicul va cerceta probabil aceleasi aspecte ca si in luna precedenta, incercand in plus sa capete informatii despre: 1. Greutatea si presiunea sangelui (o femeie normala castiga in greutate in jur de 12 - 15 kg in timpul sarcinii; in primul trimestru ea creste in greutate cu 1,5 - 2 kg); 2. Bataile cordului fetal3. Dimensiunea uterului, prin palpare externa pentru a vedea daca ea este cea normala pentru momentul respectiv (astfel pot fi obtinute informatii aproximative despre greutatea si pozitia fatului); 4. Inaltimea fundului uterului

5. Se va discuta oportunitatea efectuarii bitestului si ecografiei morfologice de trimestru I sau necesitatea practicarii biopsiei de viliozitati coriale sau amniocentezei;6. Orice fel de intrebari si probleme care pot aparea.

Controlul in a patra luna de sarcina

Controlul pentru cea de-a patra luna va cuprinde probabil aceleasi lucruri, inclusiv discutarea simptomelor (mai ales a celor mai putin obisnuite) si a eventualelor intrebari si probleme ale mamei. 

Se va discuta oportunitatea efectuarii ecografiei morfologice de trimestrul II care presupune screeningul pentru anomalii fetale si necesitatea efectuarii triplului test.

Examinarile din cea de-a cincea, a sasea, a saptea luna si a opta luna sunt identice, cu variatii in cazul unor situatii specifice fiecarei paciente. 

Pentru fiecare gravida se monitorizeaza greutatea si presiunea arteriala, se cauta simptome ca mainile si picioarele umflate, durerea de cap, varicele si hemoroizi etc. Se masoara inaltimea fundului uterin, se apreciaza miscarile fetale, se repeta unele analize de sange.

La multe dintre controale se poate adauga o ecografie pentru evaluarea cresterii fatului, in care medicul masoara dimensiunile fatului (cap, burtica, picioruse,apreciaza greutatea acestuia si evalueaza placenta, lichidul amniotic si alte aspecte).

Se poate face un testul de toleranta la glucoza la gravidele la care se suspicioneaza diabetul gestational. Se aplica o conduita specifica la gravidele cu Rh negativ.

Controlul in a opta luna de sarcinaDupa cea de-a opta luna (intre saptamana 32 si saptamana 36 de sarcina) este posibil ca medicul sa ii ceara mamei sa se prezinte la control la fiecare doua saptamani, sau chiar mai des, pentru o mai buna supraveghere a fatului. 

Dupa saptamana 36 de sarcina examinarile vor avea loc probabil saptamanal, iar medicul ii va oferi informatii suplimentare asupra urmatoarelor aspecte:1. Cresterea in greutate (daca trebuie temperata) si presiunea sangelui (care poate fi mai ridicata acum decat in perioada de mijloc a sarcinii); 2. Marimea fatului (estimarea greutatii), pozitia acestuia (se afla asezat cu capul in jos sau cu pelvisul in jos) aprecierea miscarilor fetale prin teste speciale; 


3. Aprecierea coborarii fatului;4. Examinarea colului uterin (examinare interna pentru a detecta dilatarea acestuia; prelevarea secretie vaginala pentru depistarea streptococului grup B); 5. Discutarea simptomelor mai putin obisnuite si a eventualelor intrebari si probleme; 6. Frecventa si durata contractiilor Braxton Hicks, pe baza informatiilor primite de la mama; descrierea semnelor de travaliu;7. Sfaturi generale din partea medicului (spre exemplu despre motivele care trebuie sa o aduca pe gravida de urgenta la spital - contractii uterine dureroase regulate, sangerare, ruperea membranelor, lipsa simtirii miscarilor copilului, alte urgente), sfaturi despre desfasurarea evenimetelor din momentul in care incepe travaliul.

Se discuta despre modul de nastere (natural sau operatie cezariana) si despre modalitati de analgezie (anestezie epidurala). 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Analize sarcina Sarcina Teste sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre