Zincul in sarcina

/ / Modificat: 2014-04-08
Zincul in sarcina

Zincul este un mineral cu rol crucial in intarirea sistemului imunitar al organismului. In conditiile in care imunitatea are tendinta de a scadea in sarcina, este important sa-ti intaresti prin toate mijloacele rezistenta organismului in fata infectiilor. Iata cum poti face acest lucru cu ajutorul zincului si al alimentelor care contin acest mineral!

Rolul zincului in sarcina

Zincul este mineralul care are grija sa-ti protejeze sanatatea in sarcina, prin intarirea rezistentei organismului in fata radicalilor liberi. Zincul este necesar si in sintetizarea ADN-ului, vindecarea mai rapida a ranilor si in imbunatatirea simtului gustativ si olfactiv. Zincul joaca un rol important in fiecare etapa de dezvoltare a fatului.

Deficienta de zinc in sarcina. Riscuri si complicatii

Deficienta de zinc apare in momentul in care concentratia acestuia in organism scade sub limite normale. Gravidele cu deficienta de zinc risca sa nasca bebelusi cu retard de crestere intrauterina si cu greutate mica la nastere, intrucat zincul este esential in cresterea si dezvoltarea fatului in toate cele 9 luni de sarcina.

Carenta de zinc in sarcina timpurie poate conduce la complicatii serioase, inclusiv la avort spontan. Din acest motiv, este important ca din momentul in care afli ca esti gravida, sa iti faci toate analizele si sa incepi sa iei vitaminele prenatale recomandate de medic. Cele mai multe tipuri de vitamine prenatale contin doze optime de zinc, astfel incat gravidele sa nu-si mai faca griji cu privire la riscurile carentei acestui mineral in organism.  

Doza zilnica recomandata de zinc in sarcina

Daca o femeie obisnuita are nevoie de o doza zilnica de 8 mg de zinc, in sarcina, aportul acestuia trebuie sa creasca pana la 11-12 mg. Cu toate acestea, doar medicul care are grija de sarcina ta iti poate spune cu exactitate care este doza zilnica de care ai nevoie din acest mineral. Unele gravide pot necesita mai mult zinc decat altele, in functie de starea de sanatate si de obiceiurile alimentare pe care le au.  

Alimente bogate in zinc

Alimentatia ramane principala sursa din care iti poti procura zincul in sarcina. In cazul in care mananci echilibrat si ai grija sa adaugi in meniul tau cat mai multe alimente cu continut crescut de zinc, iti poti procura intreaga doza zilnica recomandata doar din dieta, fara a mai fi nevoie sa o completezi cu suplimente.

Iata care sunt alimentele cu cel mai bogat continut de zinc pe care le poti adauga in dieta din timpul sarcinii:

Surse alimentare de zinc Miligrame zinc
3/4 cana de cereale fortifiate cu zinc 15
90 g friptura de vita 8,9
90 g friptura de porc 4,2
1 copan de pui 2,7
1 cana de iaurt 2,2
1/2 cana de fasole boabe fiarta 1,8
30 g de mix de fructe oleaginoase 1,1
30 g branza 1,1
1 cana de lapte 9
100 g germeni de grau 16,7
100 g spanac 0,8
100 g ciocolata neagra 6,8
100 g ciuperci 0,9

Exista gravide care sunt de acord sa ia vitamine prenatale in sarcina si care sunt impotriva acestora, din cauza ingrasarii si a altor efecte secundare neplacute? Tu le-ai luat? Spune-ne parerile tale in setiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Zinc sarcina Zinc sarcina Zinc sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre