Tulburarile alimentare in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2012-01-06
Tulburarile alimentare in timpul sarcinii

Tulburarile alimentare precum anorexia, bulimia sau mancatul excesiv sunt din ce in ce mai frecvente in culturile civilizate. Aceste tulburari alimentare sunt insa foarte periculoase si pot duce la afectiuni fizice si psihice extrem de severe.

In timpul sarcinii, efectele acestor probleme alimentare pot fi serioase si pot afecta creste si dezvoltarea fizica si psihica a fatului. Daca esti insarcinata si suferi de o tulburare alimentara este foarte important sa discuti cu medicul tau si sa urmezi tratamentul pe care acesta ti-l poate oferi.

Cat de comune sunt tulburarile alimentare in timpul sarcinii


Numeroase femei se lupta cu tulburarile alimentare atunci cand sunt insarcinate. Peste 15% dintre femeile insarcinate au obiceiuri alimentare haotice, iar 80% sunt nemultumite de corpul lor.

Tulburarile alimentare in timpul sarcinii sunt extrem de comune. Bulimia si mancatul in exces sunt cele mai des intalnite in randul femeilor insarcinate, insa exista si femei care pot dezvolta anorexie in aceasta periaoda a vietii lor.

Femeile insarcinate care sufera de astfel de tulburari alimentare au nevoie de tratament de specialitate, cat mai urgent, pentru a nu pune in pericol viata fatului.

Tulburarile alimentare au un impact negativ asupra hormonilor corporali si pot chiar limita fertilitatea. Femeile anorexice si bulimice au probleme hormonale severe si de cele mai multe ori se confrunta cu incetarea menstruatiei, ceea ce duce la infertilitate.

Chiar si dupa tratament, aceste femei se afla in incapacitatea de a ramane insarcinate. Corpul are nevoie de o perioada de reface pentru a incepe procesul de ovulatie normal.

Foto: blogcdn.com

Efectele tulburarilor alimentare asupra fatului


Daca mama sufera de diverse tulburari alimentare, acestea maresc riscul ca fatul sa dezvolte numeroase afectiuni serioase. Una dintre cele mai grave conseciinte ale tulburarilor alimentare este chiar decesul fatului.

Cele mai des intalnite probleme ale femeilor insarcinate care sufera de tulburari alimentare sunt greutatea mica la nastere a fatului si nasterea prematura. Atat femeile care sufera de bulimie, cat si cele care sufera de anorexie refuza de cele mai multe ori ajutorul specializat, ceea ce duce la nastere de copii nedezvoltati.

De asemenea, acesti copii sunt mai expusi riscului de boli respiratorii, cerebrale, renale si alte anomalii fizice. Alte probleme comune in randul copiilor nascuti de mame cu tulburari alimentare sunt cele de vedere, nivel de inteligenta redus, dizabilitati de invatare si probleme de comportament mai tarziu in viata.

Efectele tulburarilor alimentare asupra mamei


Tulburarile alimentare in timpul sarcinii pot agrava problemele fizice de care o femeie poate suferi. Viitoarea mama trebuie sa se gandeasca insa la copilul ei si la nevoile nutritionale ale acestuia. Trebuie sa consume cat mai multe alimente bogate in vitamine, minerale si nutrienti.

Alimentatia necorespunzatoare duce la slabiciunea mamei care se poate confrunta cu probleme de respiratie, mers si realizarea treburilor zilnice.

De asemenea, fatul va cosuma cantitati importante de calciu, astfel ca mamele se pot confrunta cu afectiuni osoase severe. Este indicat astfel consumul de produse lactate. Se vor evita astfel probleme serioase, precum osteoporoza sau pierderea dintilor.

Femeile care, pe langa tulburarile alimentare, sufera si de alte afectiuni precum cele cardiace sau renale, se pot confrunta cu agravarea simptomelor.

Femeile insarcinate sunt mult mai supuse riscului de a pierde sarcina si a dezvolta diverse complicatii in timpul sarcinii.

Sarcina este o perioada extrem de stresanta si emotionala. Numeroase femei se confrunta cu acumularea de numeroase kilograme si mancatul in exces, ceea ce duce la depresie si anxietate.

Ce trebuie sa faci


Femeile care sufera de tulburari alimentare in timpul sarcinii trebuie sa discute cat mai urgent cu medicul de familie. De asemenea, este indicat sa aiba o alimentatie sanatoasa, sa consume multe fructe si legume proaspete, sa faca miscare si sa evite laxativele si diureticele.


Autor: Mihaela Rotaru

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Copil Anorexie Alimentatia in timpul sarcinii

Articole recomandate

Citeste si despre