Dieta in sarcina. Afla de la medicul ginecolog ce alimente sunt interzise in sarcina

/ / Modificat: 2016-07-27
Dieta in sarcina. Afla de la medicul ginecolog ce alimente sunt interzise in sarcina

Dieta in sarcina. Afla de la medicul ginecolog ce alimente sunt interzise in sarcina

Alimentatia in timpul sarcinii este una dintre principalele preocupari ale femeilor din ziua de astazi, constiente de importanta nutritiei santoase asupra dezvoltarii copilului. Specialistii au demonstrat ca aproximativ 85% dintre femeile gravide resimt pofte pentru cel putin un aliment si ca aceste afinitati culinare pot suferi modificari in functie de etapa de dezvoltare a sarcinii.

Cu toate acestea, medicii avertizeaza in legatura cu pericolele pe care le pot aduce micile rasfaturi gastronomice din timpul sarcinii si propun inlaturarea anumitor alimente din dieta in timpul sarcinii.

"Femeile insarcinate se intreaba mereu ce alimente sunt interzise in timpul sarcinii, cu scopul de a le evita. Foarte multe tipuri de alimente pot contine bacterii sau poluanti din mediul inconjurator care nu vor face bine nici gravidei nici fatului. Listeria, salmonela, E Coli si mercurul sunt cateva dintre cele mai periculoase elemente care pot dauna sarcinii", spune domnul doctor Silviu Istoc, medic specialist obsetetrica-ginecologie.

Alimente interzise in sarcina

Carnea nepreparata termic suficient

Se recomanda consumarea oricarei fripturi doar daca aceasta este foarte bine gatita. De evitat sunt burgerii, in cazul in care nu sunt gatiti bine din punct de vedere termic. Insuficienta preparare termica a carnii poate duce la contaminarea cu toxoplasma sau la dezvoltarea unei largi varietati de bacterii. Cand mancati in oras, trebuie sa cereti sa vi se aduca friptura fierbinte si bine preparata.

Ficatul

Este o sursa importanta de fier pentru organism, insa acesta contine si o cantitate bogata de vitamina A si trebuie consumat cu moderatie. In doze mari, vitamina A poate duce la aparitia unor malformatii congenitale ale fatului, dar si la afectiuni hepatice ale viitoarei mamici.

Pestele

Pestele este bogat in proteine, iar acizii omega 3 pe care ii contine pot aduce multiple beneficii dezvoltarii bebelusului, insa mare atentie la nivelul de mercur! Cu cat pestele este mai mare, cu atat acesta va contine o cantitate mai mare de mercur. Pe lista pestilor ce cresc riscul supradozarii cu mercur se afla rechinul, peste spada, tonul si macroul regal. In plus, acestia au un risc mai mare de a produce toxiinfectii alimentare.

Sushi

Desi mancarea pe baza de peste si fructe de mare este o sursa buna de proteine, totusi fructele de mare crude pot fi o sursa de paraziti si bacterii foarte periculoase. Femeile insarcinate trebuie sa manance numai peste sau fructe de mare foarte bine preparate termic.

Mezelurile delicatese

Atentie la bacteria listeria care se poate dezvolta si la temperaturi le din frigiderul de acasa. Din acest motiv, evita mezelurile care au un grad mare de perisabilitate ori delicatesele preparate din carne si care se tin la frigider, inclusiv crenvurstii. Aceste produse se consuma numai incalzite pana cand sunt fierbinti (prajite sau la cuptor) si se mananca imediat.

Fructele

"Fructele fac parte din dieta de baza a unei gravide si cea mai mare conditie este sa fie foarte bine spalate. Doar cateva nu sunt recomandate: strugurii, pentru ca pot ridica temperatura corpului si pot provoca miscari intestinale exagerate, fructele prea acide, daca pacienta sufera de gastrita, papaya necoapta bine si ananasul sunt periculoase in primele luni de sarcina deoarece dau contractii ale uterului", adauga domnul dr.Silviu Istoc. 

Sucurile de fructe

Sucurile proaspat stoarse la restaurante, baruri sau in diverse gospodarii nu au cum sa fie pasteurizate ca sa va fereasca de bacterii precum salmonella sau E Coli. In unele supermarketuri se vand sucuri proaspat stoarse in sticlute de plastic. Gravidele trebuie sa le evite si sa consume doar sucurile pasteurizate cum sunt cele in cutii si pe care scrie 100% fruct.

Ceaiurile

"Ceaiul verde si ceaiul negru, extrem de sanatoase in mod normal pentru continutul de antioxidanti, insa nu sunt recomandate in sarcina deoarece contin si cafeina, substanta care traverseaza placenta si ajunge la fat. De asemenea, sunt diuretice, epuizeaza glandele suprarenale si reduc absorbtia substantelor nutritive. Complet interzise sunt ceaiurile de: lemn dulce, senna, coada soricelului, pelin, obligeana, crusin, rostopasca, salvie, cimbru, urzica, ienupar, levantica, anason, rozmarin, busuioc, vasc, scortisoara, pentru ca pot provoca sangerari, contractii si avort spontan", explica Dr.Silviu Istoc.

Pateurile

De toate felurile (carne de porc, pui, peste sau vegetal).

Ouale crude

Orice aliment sau fel de mancare in a carei compozitie intra oua crude poate fi infectat cu salmonella. Aceasta bacterie se poate gasi in ouale crude sau negatite suficient si provoaca febra tifoida, dar si infectii alimentare. De asemenea, sosurile de salata pe care le gasiti in comert, cum ar fi maioneza, sunt facute cu oua pasteurizate, asa ca se pot consuma, insa normal ca si in cazul acestora consumul trebuie sa fie moderat. Aveti grija la produsele facute in casa, cum ar fi spuma de ciocolata sau maioneza proaspata, pentru ca pot contine urme de oua crude. Este bine sa gatiti ouale pana cand albusul si galbenusul nu mai sunt lichide.

Dulciurile si produsele tip fast-food

"Consumul exagerat de dulciuri nu duce numai la cresterea glicemiei, dar favorizeaza si acumularea depozitelor de grasime, implicit cresterea rapida in greutate. Majoritatea acestor depozite de grasime sunt greu de inlaturat dupa sarcina. Ceea ce este si mai grav insa, este faptul ca mancarea tip fast-food consumata in timpul sarcinii poate provoca un avort spontan, din cauza cantitatii ridicate de grasimi din organism. Un alt pericol real in privinta consumului acestor alimente este ca pot duce la malformatii ale fatului sau nasteri ale unor copii macrosomi, care mai tarziu vor fi obezi", spune Dr. Silviu Istoc.

Sfaturi pentru prepararea alimentelor

Decongelati complet mancarea, in special carnea si nu congelati niciun aliment care a fost decongelat. Reincalziti o singura data mancarea gatita. Spalati-va pe maini inainte de a va apuca de gatit si inainte de a manca. Spalati legumele si fructele crude foarte bine.

Nu folositi acelasi cutit atat pentru carnea cruda, cat si pentru alimente gata preparate si aveti grija in ce conditii pastrati mancarea, mai ales vara, cand se poate altera rapid.

Dr. Silviu Istoc este medic specialist Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc

dr_istoc

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatia in timpul sarcinii Alimente interzise sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre