Consumul de lichide in sarcina. Iata de ce este important

/ / Modificat: 2017-02-17
Consumul de lichide in sarcina. Iata de ce este important

Cand esti insarcinata, este foarte important sa consumi o cantitate optima de lichide. Greturile matinale, cu care se confrunta majoritatea viitoarelor mamici, duc la deshidratarea organismului, asa ca este esential sa te asiguri ca bei destula apa in aceasta perioada.

Iata ce trebuie sa stii despre consumul de apa in sarcina:

Apa este esentiala pentru copil

Poate te intrebi cum toate elementele nutritive bune pe care le consumi in fiecare zi sunt transportate la fat? Totul incepe cu apa, care ajuta organismul sa absoarba nutrientii esentiali in celule si transporta vitamine, minerale si hormoni celulelor sangvine. Sunt acele celule sangvine bogate in nutrienti care ajung la placenta si in cele din urma la copilul tau - toate cu ajutorul apei.

Apa poate ajuta la prevenirea infectiilor urinare, constipatiei si hemoroizilor

Acum, ca esti insarcinata, nu numai ca trebuie sa mananci si sa bei cat pentru doi, ci si elimini cat pentru doi. Acest lucru inseamna ca vei avea mai multe elemente de eliminat fata de perioada dinaintea sarcinii. Apa dizolva produsele reziduale si ajuta la curatarea rinichilor. Consumul suficient de apa mentine, de asemenea, urina diluata, care daca sta prea mult timp in vezica urinara poate deveni un teren de reproducere pentru bacteriile care declanseaza infectie.

Un consum mare de apa ajuta, totodata, la un tranzit intestinal bun. Si, din moment ce constipatia este destul de frecventa la femeile insarcinate - sa nu mai vorbim de faptul ca presiunea constipatiei poate provoca hemoroizi.

Apa poate ameliora oboseala, durerile de cap, supraincalzirea

Este adevarat, femeile insarcinate simt o caldura accentuata. Dar, daca bei apa in timpul sarcinii, vei putea mentine sistemul de racire al organismului fara probleme. Un flux amplu de fluide mentine, de asemenea, oboseala din sarcina sub control - una dintre primele simptome de deshidratare este epuizarea - si poate duce la dureri de cap. De asemenea, apa ajuta organismul sa scape de excesul de sodiu, printre altele, reduce la minim umflarea picioarelor.

Apa nu este singura cale de hidratare in sarcina

Exista o multime de alte lichide care te ajuta sa-ti hidratezi corpul in sarcina: lapte, ape spumante sau aromatizate, fructe si sucuri de legume si ceaiuri decofeinizate sunt toate o alegere foarte buna - trebuie doar sa fii atenta la informatiile de pe ambalaj. Ar trebui, totusi, sa limitezi consumul de sucuri, precum si alte bauturi care contin cafeina, deoarece acestea au un efect diuretic.

Aproximativ 20% din aportul nostru zilnic de apa provine din surse alimentare. Fructele contin o cantitate mare de apa: O cana de pepene verde sau pepene galben ofera sub 150g de apa; o para de dimensiune medie sau o ceasca de capsuni ofera aproximativ 100g; o portocala de marime medie are 90g.

Articol scris de dr. Silviu Istoc, medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii poti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook: facebook.com/DrSilviuIstoc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lichide in sarcina Lichide in sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre