Alimentul pe care femeile insarcinate ar trebui sa il evite cu orice pret. Ce riscuri prezinta

/ / Modificat: 2022-11-30
Alimentul pe care femeile insarcinate ar trebui sa il evite cu orice pret. Ce riscuri prezinta

Femeile insarcinate ar trebui sa acorde o atentie deosebita alimentatiei, pe perioada celor 9 luni. Nu doar ca dieta lor ar trebui sa fie una echilibrata si sa le asigure toti nutrientii de care au nevoie ele si bebelusii, dar nu ar trebui sa prezinte niciun risc. Daca esti insarcinata, sunt cateva categorii de alimente la care trebuie sa ai grija, pentru ca prezinta riscuri atat pentru sanatatea ta, cat si pentru sanatatea bebelusului.

Unul dintre aceste alimente este maioneza. Acest sos nu lipseste din salata de boeuf si din ouale umplute, care se consuma frecvent in perioada sarbatorilor. Desi la baza este un sos simplu, facut doar din cateva ingrediente, pericolul la care se expun femeile insarcinate care consuma maioneza este unul dovedit. Ingredientul-problema din acest sos il reprezinta galbenusul crud. Este cunoscut faptul ca produsele de origine animala pot fi sursa de bacterii precum E-coli sau Salmonella. In perioada sarcinii, acestea sunt cu atat mai periculoase, pentru ca nu provoaca o simpla toxiinfectie alimentara, ci cresc riscul de avort spontan.

Carnea cruda sau care nu este preparata termic suficient, ouale negatite si branzeturile cu mucegai nu ar trebui, asadar, sa faca parte din alimentatia gravidelor, pentru ca prezinta riscuri dovedite, potrivit unui studiu publicat in Care Reports in Obstetrics and Gynecology.

Ce tip de maioneza poti consuma in timpul sarcinii

Desi este ideal sa mancam alimente preparate in propria bucatarie, in unele cazuri sunt mai sigure cele din comert. In cazul maionezei, specialistii recomanda ca femeile insarcinate sa consume maioneza din supermarket, care a fost pasteurizata. Acest lucru inseamna ca ouale au fost supuse unui proces termic care a dus la eliminarea bacteriilor si, deci, riscul de contaminare nu mai exista.

Daca vrei totusi sa faci maioneza de casa, o poti prepara din galbenusuri fierte. Fierbe 2 oua tare si curata-le. Lasa galbenusurile sa se raceasca, dupa care amesteca-le cu ulei turnat in fir subtire, mustar si zeama de lamaie. Galbenusurile gatite nu prezinta niciun risc de contaminare, asa ca poti consuma maioneza fara sa iti faci griji cu privire la eventualele probleme.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Alimentatia gravidei Riscuri

Articole recomandate

Citeste si despre