4 alimente care ajuta la combaterea constipatiei in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2021-10-04
4 alimente care ajuta la combaterea constipatiei in timpul sarcinii

Pentru multe femei, sarcina poate veni cu probleme de constipatie cauzate de modificarile de la nivel morfologic. Combaterea constipatiei se poate face insa foarte usor, prin introducerea anumitor alimente in dieta. 

De asemena, este important ca in timpul sarcinii sa excluzi toate alimentele care pot fi daunatoare si sa optezi pentru o alimentatie sanatoasa si echilibrata. 

Alimente benefice pentru combaterea constipatiei in timpul sarcinii

Exista patru alimente care nu trebuie sa lipseasca din dieta unei femei insarcinate care se confrunta cu problema constipatiei. Acestea ajuta la imbunatatirea tranzitului si faciliteaza miscarile intestinului.

1. Prune

Prunele sunt o sursa de nutrienti esentiali si fibre, ideale pentru a preveni si/sau combate constipatia. Mai mult, faptul ca prunele au un efect benefic in aceasta perioada a fost demonstrat printr-un studiu amplu, publicat in British Journal of Nursing.

Trebuie luat in considerare faptul ca majoritatea recomandarilor impotriva problemelor intestinale sunt in favoarea modificarii stilului de viata. Implementarea unei diete sanatoase, precum si cresterea activitatii fizice, este benefica in timpul sarcinii. De exemplu, daca inainte de sarcina erai o persoana sedentara, este important sa incepi sa faci zilnic miscare. Plimbarile zilnice sunt cele mai eficiente. Insa, in cazul in care faceai sport regulat inainte de sarcina, poti continua sa faci sport, daca medicul nu iti recomanda altceva. Cu toate acestea poate fi necesara moderarea nivelului intensitatii excercitiilor pentru a nu afecta sarcina. 

2. Ulei de masline

Grasimile sanatoase pot fi elemente cheie in imbunatatirea tranzitului intestinal. Uleiul de masline crud este una dintre lipidele recomandate in timpul sarcinii. In plus, este un produs care ajuta la prevenirea dezvoltarii unor patologii complexe in cazul copiilor. In plus, uleiul de masline contine acizi grasi, omega-3, care contribuie la dezvoltarea optima a creierului bebelusului.

3. Apa

Desi este adesea trecuta cu vederea, apa asigura o buna hidratare a organismului. In lipsa acesteia constipatia este mult mai frecventa, cu atat mai mult in cazul gravidelor. Prin urmare este important sa bei minim doi litri de apa zilnic, in timpul sarcinii. 

In mod similar, este crucial sa se evite consumul regulat de bauturi carbogazoase deoarece cresc disconfortul intestinal. 

4. Cartofi fierti

Consumul de fibre este un pilon important pentru combaterea constipatiei in timpul sarcinii. In acest sens, cartofii fierti pot fi de mare ajutor. In special cartofii dulci, care au mai putine calorii si sunt mai bogati in fibre decat cei obisnuiti, sunt extrem de importanti in dieta. In plus, iti ofera si energia necesara pentru a te simti bine intreaga zi. 

Imbunatatirea dietei pentru a combate constipatia in timpul sarcinii

Este important ca in timpul sarcinii sa-ti imbunatatesti dieta. Acest lucru implica inclocuirea carbohidratilor cu unii sanatosi, precum paste si orez intergral, in locul celor clasice, paine integrala, cartofi dulci in locul celor clasici.

Trebuie eliminate prajelile si alimentele prefabricate. Totul trebuie gatit acasa, din ingrediente cat mai proaspete si naturale. In plus, trebuie evitat consumul de dulciuri.

Sursa foto: pexels.com

Taguri Alimentatia gravidei

Articole recomandate

Citeste si despre