Tipurile de rinita

/ / Modificat: 2022-05-20
Tipurile de rinita

Rinita este termenul medical ce defineste inflamatia mucoasei nazale, caracterizata prin congestie nazala si rinoree, cauzata de obicei de o raceala banala sau de existenta unei alergii sezoniere.

Factorii care favorizeaza aparitia rinitei sunt:

  • Hipotermia si expunerea prelungita la aer rece. Ca urmare are loc suprimarea imunitatii locale, astfel sunt activati stafilococii, streptococii si alti agenti patogeni.

  • Alergenii (de exemplu praful, polenul, detergentii chimici) provoaca reactie de hipersensibilitate la diferite substante si influente ale mediului. Drept urmare, apar iritatii si inflamatii ale mucoasei.

  • Deteriorarea mecanica – in acest caz integritatea membranei mucoasei a cavitatii nazale este lezata.

Se cunosc o varietate mare de factori care pot cauza rinita. Depistarea acestora ne poate ajuta in alegerea unei tactici corecte de tratament.

Cea mai frecventa cauza ce duce la rinita acuta este infectia respiratorie virala acuta, care se poate dezvolta ca urmare a contactului cu peste 200 de specii de agenti patogeni.

In functie de agentii cauzali deosebim urmatoarele tipuri de rinita:

1. Rinita infectiosa (cea mai frecventa) – are loc lezarea mucoasei de catre virusi si bacterii. Ca urmare leziunile date pot fi suprainfectate de bacterii secundare.

2. Rinita alergica – se dezvolta atunci cand membrana mucoasei cavitatii nazele interactioneaza cu alergenii. in acest caz, sub influenta mediatorilor inflamatori se dezvolta procesul patologic.

3. Rinita non-alergica – fara o cauza aparenta, caracterizata prin congestie nazala sau stranut, rinoree.

4. Rinita traumatica – se dezvolta ca urmare a impactului mecanic (introducerea de obiecte straine in caile nazale; aparitia leziunilor ca urmare a unei interventii chirurgicale etc.)

Dupa tipul evolutiei rinita se clasifica:

Ø Rinita acuta – patologie nespecifica, care se dezvolta atat sub influenta factorilor interni cat si externi. Acestea includ diverse stari de imunodeficienta, expunerea la factori negativi de mediu (inclusiv hipotermia), hipovitaminoza, boli endocrine si o scadere a reactivitatii generale si locale a organismului

Ø Rinita cronica – complicatie foarte frecventa a rinitei acute. Apare daca tratamentul formei acute nu a fost efectuat. Simptomele in acest caz sunt usoare sau absente, sunt posibile scurgeri nazale, iritarea mucoasei si scaderea imunitatii.

Rinita cronica se subdivide de asemenea in mai multe subtipuri:

§  hipertrofica – ingrosarea mucoasei

§  atrofica – mucoasa devine mai subtire si isi pierde functiile

§  vasomotorie -  deteriorarea reglarii proceselor neurovasculare in mucoasa

Rinita simptome

Simptomele cele mai frecvente ale rinitei  sunt: rinoree, obstructie nazala, iritatie usoara sau disconfort la nivelul nasului, stranut (mai sever in rinita alergica), reducerea mirosului. in cazuri rare, rinita poate provoca dezvoltarea unor cruste intranazale, care produc un miros urat sau sangereaza, in cazul in care se incearca indepartarea acestora.

Tratament rinita

Exista diferite modalitati de a trata rinita si pentru aceasta au fost concepute un sir vast de remedii pentru rinita. Metodele si dozele aplicate depind direct de tipul si stadiul rinitei, precum si de varsta persoanei. Se deosebesc 3 stadii de evolutie a rinitei:

1.   stadiul de iritatie uscata

2.   stadiul seros

3.   stadiul de scurgere purulenta

Mai intai, consutati-va medicul pentru a determina tipul de rinita. in al doilea rand, acordati atentie tratamentelor potrivite si adecvate, deoarece procedurile generale (bai fierbinti, tratamente termice, frecare) pot sa nu ofere un rezultat de 100 % sau sa fie ineficiente.

Iata modalitati de a opri rinita in diferite stadii ale evolutiei sale:

1.   stadiul de iritatie uscata – acordati atentie preparatelor de ulei pentru utilizare in cavitatea nazala. in cazul cand merge vorba de o varietate infectioasa de rinita, se pot administra diferite preparate antivirale.

2.    stadiul seros – este util sa utilizati astringent, medicamente combinate vasoconstrictoare care ajuta la eliminarea edemului. Sinupret sau Sinosun fac bine fata acestei sarcini, facilitand scurgerea secretiilor in patologia sinusurilor paranazale.

3.   stadiul de scurgere purulenta – este acceptabil spalarea nasului cu solutii saline si utilizarea picaturilor vasoconstrictoare. Consultati-va  medicul dumneavostra pentru a determina antibioticele, medicamentele antivirale sau imunomodulatoare potrivite dvs.

In cazul rinitei alergice, sunt potrivite unele remedii care sunt eficiente in stadiul seros.

Daca vorbim despre rinita la copii, atunci se recomanda o curatare mecanica extrem de atenta a nasului (pentru bebelusi se pot folosi tampoane de vata cu retinere), hidratarea mucoasei nazale (cu o solutie salina sterila). Este permisa utilizarea aspiratoarelor nazale si a picaturilor vasoconstrictoare – acordati o atentie deosebita instructiunilor acestora, deoarece este recomandabil sa fie adminstrate copiilor mai mari, cu calculul corect a dozei si perioadei administrarii. inainte de a aplica tratamentul medicamentos, in special la sugari, consultati mai intai un specialist.

Rinita, indiferent de tipul acesteea, provoaca disconfort. Poate evolua spre o forma cronica, de aceea de la primul semn de stare general de rau, luati in serios alegerea tratamentului, urmati instructiunile si recomandarile medicului, respectati dozele medicamentelor, nu intrerupeti tratamentul la jumatate de drum, si, daca este necesar, solicitati din nou ajutorul unui specialist.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Rinita alergica la copii Rinita alergica

Articole recomandate

Citeste si despre