Puterea mamelor: plang singure, isi sterg lacrimile si merg mai departe ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat

/ / Modificat: 2020-04-08
Puterea mamelor: plang singure, isi sterg lacrimile si merg mai departe ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat

Exista ceva cu care majoritatea femeilor cu copii sunt de acord: pana cand nu ai propriii micuti nu stii ce inseamna sa fii mama. Mama este unul dintre cei mai puternici piloni ai familiei, fiind dispusa sa dea totul pentru cei pe care ii iubeste.

Dar, oricat de puternica ar fi, asta nu inseamna ca mama nu este tot OM, care plange singura, stergandu-si lacrimile si mergand mai departe de parca nimic nu s-ar fi intamplat. Aceasta este puterea unei mame si, in momente dificile, iese si mai mult in evidenta.

De ce plange o mama?

Exista o lista lunga de motive pentru care o mama plange si nu pentru faptul ca este slaba sau extrem de sensibila si emotionata in legatura cu orice. Stim ca plansul este o eliberare care se intampla atunci cand experimentam lucruri care ne afecteaza emotional.

Dar, de ce plange o mama? Din multe motive care pot varia de la cele mai mici lucruri care pot fi observate cu ochiul liber, la cele mai mari si mai greu de ignorat si in fata carora nu poate sa ramana indiferenta. In primul rand, pentru ca, atunci cand devii mama, apar noi temeri, provocari si griji, vazand cum o mica bucata din tine devine un copil pe care il prezinti lumii si ca pe masura ce creste, te face sa ai o mie de sentimente amestecate.

Un alt motiv il poate fi momentul in care iti dai seama ca maternitatea poate fi foarte grea si te simti epuizata si coplesita de diferitele cerinte pe care rolul de mama le preusupune, de la ingrijitoare si coechipiera, la asistenta si profesor.

Si in mod firesc, In ultimele saptamani, cauta o eliberare in singuratate si lasa lacrimile sa curga. Si acest lucru se intampla din cazua pandemiei de coronavirus pe care o traim si care tine lumea in casa.Si nu trebuie minimalizat acest moment, pentru ca nu este deloc usor. Si nu pentru ca stam inchisi in casa, ci pentru toata aceasta oboseala mentala aduce la suprafata multe temeri.

Iti este frica de ceea ce se poate intampla in lume. Iti este teama ca acest virus pe care nu il poti vedea cu ochiul liber va intra in casa ta si la face rau celor pe care ii iubesti cel mai mult. Iti este teama ca cineva cunoscut se va imbolnavi si va avea probleme.

Iti este teama de impactul pe care il poate avea asupra copilului tau. Intreruperea studiilor, distantarea fizica fata de prieteni si familie, lipsa timpului petrecut in aer liber, de a alerga si de a se juca, abandonarea acelor activitati pe care le iubeste atat de mult si pe care le faceau dupa scoala.

Iti este teama de efectul pe care aceasta situatie il poate avea asupra sanatatii mintale a tuturor: copiii, familia, vecinii, oamenii pe care ii cunosti. Ce se va intampla cand toate acestea se vor termina? Cum iti vei aminti zilele acestea? 

Toate aceste temeri se acumuleaza in fiecare zi, iar intre lista nesfarsita de lucruri de facut si efectul psihologic pe care il provoaca izolarea, nu este surprinzator ca uneori te simti coplesita si simti nevoia sa te indepartezi.

Pentru a face acel mic ritual secret pe care mamele il au: inchiderea in baie sau in camera pentru cateva minute, plangand in tacere, pentru a sterge mai tarziu lacrimile. Si te intorci in mijlocul familiei ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

De ce te ascunzi ca sa plangi

Motivul principal: din dragoste. Suna simplu, dar este mult mai profund decat cele doua cuvinte. Pentru ca dragostea unei mame este atat de mare incat nu exista suficiente cuvinte care sa o descrie.

Plangi cand esti singura, ascunsa de ai tai, din motive care pot varia in functie de originea plansului: sa nu-i ingrijirezi sau sa-i sperii, sa-i protejezi si sa-i linistesti.Desi este in regula ca micutul tau sa te vada plangand, in timpul carantinei, intr-o situatie ca aceasta, alegi sa plangi fara sa te vada nimeni, cu unicul scop de a-ti proteja in cel mai bun mod posibil familia si pentru a-ti oferi o pauza in care sa elimini tot stresul care te poate coplesi. 

Pentru ca atunci cand lumea exterioara este nesigura si viitorul pare nesigur, instinctul de mama iti spune ca trebuie sa-ti mangai copilul si sa-i oferi pace. Pentru ca daca mama este calma, nu este nimic ingrijorator. Mama plange singura, isi sterge lacrimile si merge mai departe. Pentru ca asta este puterea secreta a mamelor si in final, totul va fi bine.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lacrimi Copii Plans

Articole recomandate

Citeste si despre