Febra in timpul eruptiei dentare a bebelusului

/ / Modificat: 2018-12-30
Febra in timpul eruptiei dentare a bebelusului

Nu exista nimic mai neplacut pentru proaspetii parinti decat sa treaca impreuna cu bebelusul lor prin etapa eruptiilor dentare; te confrunti cu iritatii ale gingiilor, cu saliva in exces, cu treziri in toiul noptii, cu irascibilitate si febra...sau nu?

Eruptia dentara nu este responsabila pentru producerea febrei

Cercetatorii care au analizat studii efectuate in opt tari diferite au descoperit ca, desi aceasta faza in dezvoltarea bebelusului il poate face atat pe el, cat si pe parintii sai sa se simta de-a dreptul ingrozitor, de obicei eruptia dentara nu este responsabila pentru producerea febrei.

Studiul a examinat conceptul larg raspandit care sustinea ca eruptia dentara produce nu doar febra atat la bebelusi cat si la copiii mai mari, dar si alte simptome.

Cercetatorii au descoperit, folosind datele colectate din alte zece studii de anvergura avand acelasi subiect, ca iritatiile gingivale, iritabilitatea si salivatul sunt cele mai frecvente simptome ale eruptiilor dentare la bebelusi si copii.

Ei au mai descoperit ca simptomele eruptiilor dentare devin exacerbate cu predilectie atunci cand erup dintii incisivi primari sau dintii din fata, ceea ce se poate intampla intre 6 si 16 luni de la nasterea bebelusului, dar si ca pe masura ce copilul inainteaza in varsta, simptomele nu mai sunt la fel de puternice.

De la ce temperatura se considera febra

Desi o usoara crestere a temperaturii corpului a fost inregistrata ca fiind un alt simptom obisnuit in timpul eruptiilor dentare, de cele mai multe ori temperatura nu a fost suficient de ridicata pentru a putea fi considerata febra. Aceasta distinctie este importanta deoarece daca un copil face febra (adica o temperatura mai mare de 38 de grade Celsius), presupunand ca este cauzata de eruptia dentara, este posibil ca atat parintii, cat si medicii sa nu isi dea seama ca de fapt copilul sufera de o afectiune sau o infectie care ar putea necesita tratament.

Acest lucru inseamna ca daca bebelusul tau face o temperatura mai mica de 38.3 grade Celsius in acelasi timp in care sufera o eruptie dentara, cel mai probabil nu ar trebui sa iti faci griji. Daca insa temperatura este mai mare de 38.3 grade Celsius si este insotita de alte simptome de boala, este mai bine sa consulti un medic pediatru pentru a te asigura ca cel mic nu sufera de ceva mai serios.

Pentru ca atunci cand apar primii dintisori micutul tau are nevoie de multa alinare, nu uita cateva sfaturi care sa te ajute sa ii calmezi disconfortul:

  • maseaza-i gingiile cu ajutorul degetului (nainte ca dintele sa strapunga gingia)
  • ofera-i alimente si bauturi reci, care ajuta la calmarea durerii; inele pentru dinti tinute la congelator in prealabil, felii de castravete rece (care are proprietati anti inflamatoare), sau chiar o suzeta inghetata
  • o baie calda ii va distrage atentia de la durere si ii va da ocazia sa se relaxeze si sa se joace, pana la urma tuturor ne place o baie calmanta la sfarsitul unei zile dureroase si agitate
  • ceaiul, tincutura si uleiul de musetel, sub forma de comprese, sunt remedii naturale care il pot ajuta pe bebe sa treaca mai usor peste aceasta etapa

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Febra Febra bebelusi Febra dinti

Articole recomandate

Citeste si despre