Febra la bebelusi: cum o scazi si cand este cazul sa mergi la urgente

/ / Modificat: 2022-02-02
Febra la bebelusi: cum o scazi si cand este cazul sa mergi la urgente

Febra este un mecanism de aparare prin care organismul nostru activeaza mijloacele de aparare necesare pentru a lupta impotriva infectiilor. Febra in sine nu este rea, dar in cazul bebelusilor mici - sub trei luni - care au un sistem imunitar imatur si, prin urmare, sunt mai predispusi sa sufere o infectie grava, acest simptom trebuie supravegheat in mod special.

Ce este febra?

Febra reprezinta o crestere a temperaturii corpului de 37,5oC sau mai mare daca este masurata la axila si de 38oC sau mai mare daca este masurata rectal.

Scopul scaderii temperaturii este de a imbunatati starea generala a copilului. Astfel, daca bebelusul este fericit, se joaca si are o stare generala buna, nu ar trebui sa ne grabim sa ii scadem febra. Daca, pe de alta parte, este apatic, plange, si se simte inconfortabil, trebuie sa ii scadem temperatura pentru a-l face sa se simta mai confortabil.

Cum scazi febra unui bebelus

Dezbraca bebelusul de hainute. Trebuie sa incerci sa-i scazi temperatura corpului, prin urmare nu il imbraca mai gros, deoarece efectul va fi exact opus.

  • Fa-i o baita cu apa calduta: ii puteti face bebelusului dumneavoastra o baie cu apa calduta, dar niciodata rece, pentru a-i scadea temperatura corpului.
  • Mentine copilul hidratat: daca copilul transpira din cauza febrei, este indicat sa il hidratati cu lapte si apa plata.
  • Mentineti o temperatura confortabila in camera (in jur de 20-22 de grade).
  • Administreaza-i antitermice: medicamentele antitermice pot fi folosite la recomandarea pediatrului. In cazul copiilor se foloseste paracetamolul (de la orice varsta - intotdeauna in cantitatea prescrisa de pediatru) si ibuprofenul (numai pentru copiii de peste 6 luni: doza trebuie ajustata in functie de greutatea copilului). Cele doua nu trebuie alternate. Daca bebelusul vomita medicamentul in 15 minute de la administrare, i-l poti administra din nou.

Cand trebuie sa mergi la urgenta

Febra poate fi tratata acasa cu metodele mentionate anterior, insa in anumite cazuri este necesara deplasarea de urgenta la camera de garda. Iata care sunt acestea: 

  • Daca bebelusul are mai putin de 3 luni.
  • Daca temperatura este egala sau mai mare de 40ºC.
  • Daca bebelusul a avut febra timp de 4 zile sau mai mult, este important sa mergi la medicul pediatru.  
  • Daca bebelusul sau copilul sufera de o boala cronica grava (malformatie cardiaca, imunodeficienta, cancer in curs de chimioterapie).
  • Daca micutul se plange de dureri de cap severe (sau plange des, daca nu poate comunica inca) si vomita de mai multe ori.
  • In cazul in care copilul are dificultati de respiratie.
  • Convulsie febrila: copilul isi pierde cunostinta, devine rigid si incepe sa tremure. Uneori, copilul pur si simplu lesina sau ambele.
  • Stare de letargie in ciuda scaderii temperaturii. Daca micutul este in continuare letargic si nu se joaca, refuza mancarea, chiar daca temperatura este sub 37,5 ºC, este important sa mergi la medic, pentru a afla cauza bolii.

FOTO: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Febra bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre