Cea mai precisa metoda de a lua temperatura unui copil cu febra

/ / Modificat: 2023-04-02
Cea mai precisa metoda de a lua temperatura unui copil cu febra

De-a lungul anilor, organizațiile de sănătate au avertizat că mercurul, o componentă termometrului clasic care se punea sub axila, ar putea fi periculos pentru sănătatea umană și pentru mediu, iar acestea au fost retrase de pe piață și înlocuite cu altele foarte diferite:

- Termometru digital

Este poate unul dintre cele mai complete, deoarece cu el se poate lua temperatura sub axilă (plasat sub axila goală), sublinguală (sub limbă, cu gura închisă și respirând normal și ținând cont de faptul că copilul nu a luat nimic cald sau rece în ultimele 15 minute pentru a obține un rezultat mai fiabil) și rectală (introdus la 2 sau 3 centimetri în rect). 

- Termometru cutanat

Poate că acesta este cel pe care cei mai mulți părinți îl au în micul lor dulap de medicamente de acasă, deoarece este foarte simplu de folosit. Îl așezi lângă fruntea copilului, apeși butonul de pornire și, când auzi semnalul, te uiți la ecran.

- Termometru pentru urechi

Cunoscut și sub numele de termometru timpanic, acesta măsoară temperatura în interiorul canalului auditiv. Ca și în cazurile anterioare, trebuie să așteptați ca termometrul să sune pentru a verifica temperatura. 

- Temperatura rectală

Această metodă are avantajele și dezavantajele sale. Pe de o parte, potrivit experților, este cea mai precisă dintre toate, deoarece "aproximează temperatura centrală a corpului", dar, pe de altă parte, poate fi puțin incomodă pentru copil și, de asemenea, neigienică.

- Temperatura axilară

Este o metodă foarte convenabilă, practică și ușoară, dar, în același timp, este una dintre cele mai puțin fiabile și mai puțin precise, deoarece, dacă o comparăm datele cu cele obținute cu temperatura rectală, poate exista o abatere de aproape un grad.

- Temperatura sublinguală

Așa cum am menționat mai sus, necesită o pregătire prealabilă și, de asemenea, cooperarea copilului. Acesta este poate și motivul pentru care este cea mai puțin folosită de părinți pentru a lua temperatura.

- Temperatura pielii

Aceasta este o metodă mai precisă decât termometrul timpanic și mai convenabilă decât luarea temperaturii rectale, dar poate fi destul de imprecisă, deoarece rezultatul poate fi afectat de factori externi, cum ar fi transpirația.

Cel mai bun loc pentru a lua temperatura copilului tău în funcție de vârsta lui 

- Nou-născutul

La copiii cu vârsta mai mică de 4 săptămâni, unde se recomandă luarea temperaturii axilare în loc de cea rectală, din cauza posibilului risc de perforație. 

- Copii cu vârsta de până la 2 ani

În acest caz, se aleg două locuri: ca screening, axilar și, ca măsură definitivă, rectal.

- De la 2 la 5 ani

Conform Asociației Spaniole de Pediatrie de Îngrijire Primară, axilar sau timpanic ca screening și rectal ca măsură definitivă.

- Peste 5 ani de vârstă

În cele din urmă, la copiii cu vârsta de peste 5 ani, se pot utiliza temperaturile axilară, timpanică sau temporală și orală. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Masurarea temperaturii Temperatura copii Masurare temperatura bebelusi Masurare temperatura copii

Articole recomandate

Citeste si despre