Boli ale copilariei pe care orice parinte trebuie sa stie sa le recunoasca

/ / Modificat: 2015-09-17
Boli ale copilariei pe care orice parinte trebuie sa stie sa le recunoasca

Bolile copilariei sunt afectiuni care nu pot fi evitate in totalitate. Daca o buna parte dintre cele care faceau ravagii in urma cu o suta si mai bine de ani nu mai reprezinta o problema gratie vaccinurilor specifice, altele apar inevitabil, oricate masuri de precautie ai lua.

Descopera in continuare cateva dintre bolile copilariei pe care este important sa le poti recunoaste!

Virusul sincitial respirator

Infectia cu virusul sincitial respirator (RSV) poate semana cu o banala raceala la prima vedere, date fiind simptomele sale initiale: febra, rinoree, stare generala proasta si/sau tuse. Insa, spre deosebire de raceala comuna, aceasta afectiune este potential periculoasa, in special in cazul copiilor care au deja sistemul imunitar slabit.

In cel din urma caz, virusul sincitial respirator poate "profita" de slabiciunea gazdei si duce la dezvoltarea bronsiolitei, cu posibilele complicatii aferente (cianoza, insuficienta respiratorie severa, deshidratare, pneumonie s.a.).

Intrucat infectia cu virusul sincitial respirator este greu de diagnosticat chiar si de catre cei mai grijulii si atenti parinti, este esential consultul medicului pediatru la aparitia si mentinerea timp de mai multe zile consecutive a simptomelor mentionate anterior.

Otitele

Infectiile auriculare (otitele de diferite tipuri) sunt comune la copiii mici din cauza dimensiunii reduse a trompei lui Eustachio (tuba auditiva), canalul care face legatura dintre timpan si nazofaringe.

Data fiind amplasarea sa, trompa lui Eustachio se poate infunda cu usurinta in timpul unei raceli comune, favorizand inmultirea germenilor si, apoi, dezvoltarea infectiilor. Unul dintre tipurile comune de otita intalnite la copii este otita medie cu efuziune, care se dezvolta de regula dupa o infectie acuta respiratorie sau ca urmare a unei infectii auriculare anterioare.

Odata instalata otita, copilul va prezenta simptome precum febra si stari de agitatie, carora li se va asocia apucarea urechiuselor. Din fericire, o buna parte dintre otite, cauzate de virusuri, dispar de la sine, fara interventie medicamentoasa. In plus, este important de stiut faptul ca o serie de vaccinuri administrate copiilor contribuie la prevenirea infectiilor bacteriene care duc la instalarea otitelor.

Angina

Angina este o alta boala recurenta a copilariei si afecteaza valul palatin si amigdalele. Se manifesta initial prin aparitia durerilor in gat si a dificultatilor de inghitire, carora li se asociaza, cateva zile mai tarziu, starile febrile si inflamarea amigdalelor. Interventia medicului specialist este recomandata in caz de angina, intrucat, lasata netratata, aceasta afectiune poate determina complicatii potential severe, la nivelul urechilor, inimii si al rinichilor.

Boala mana-picior-gura

O afectiune cauzata de virusul Coxsackie A16, boala mana-picior-gura se manifesta prin aparitia unor basici pe intreg corpul, cu precadere in interiorul cavitatii bucale, pe palme, fese si talpi. Prezentei acestor basicute i se asociaza aparitia unor zone albicioase pe palme si talpi.

Printre simptomele bolii mana-picior-gura se numara letargia, scaderea apetitului, febra si leziunile in gat, desi manifestarea afectiunii variaza de la un copil la altul (nu toti copiii prezinta toate simptomele). Contaminarea cu virusul Coxsackie A16 are loc adesea in timpul verii si la inceputul toamnei si este mai frecventa la copiii mici. Cele mai multe cazuri de boala mana-picior-gura nu sunt severe si trec dupa 7-10 zile de la aparitia simptomelor.

Conjunctivita

O alta boala frecventa a copilariei este conjunctivita, intalnita cel mai adesea la sugari si la copiii cu varsta pana in 5 ani. Cauzele sale sunt de natura alergica, bacteriana sau virala si se trateaza in consecinta. Un copilas care sufera de conjunctivita va prezenta inrosirea ochilor, lacrimare, mancarimi si cruste la nivelul pleoapelor. De cele mai multe ori, afectiunea nu este severa si, cu tratament corespunzator, se vindeca in 4-7 zile.

Conjunctivita este o afectiune intalnita si favorizata de colectivitate, prin urmare, pentru a evita recurentele, este important ca micutul sa se spele frecvent pe maini, sa nu isi duca mainile murdare la ochi si sa nu imprumute obiectele de igiena personale - precum prosopul - altor copii.

Eritemul infectios

Cunoscut si sub denumirea de "a cincea boala", intrucat este inclus intr-un grup de afectiuni comune ale copilariei (din care mai fac parte rubeola, rujeola, scarlatina si boala Dukes), eritemul infectios este declansat de parvovirusul B19. Eritemul infectios este o boala usoara care se manifesta prin aparitia unei eruptii rosu aprins pe obrajii copilului.

Acelasi tip de eruptie poate fi prezent si pe trunchi, brate, fese si picioare. Alte simptome ale eritemului infectios la copii includ febra usoara, inflamatia gatului, durerile de cap, starile de oboseala si pruritul (mancarimile).

Trebuie spus ca, desi eritemul infectios este o boala contagioasa, dupa aparitia eruptiei cutanate in ultima etapa de dezvoltare, in majoritatea cazurilor, afectiunea nu mai este molipsitoare.

Gastroenterita

Gastroenterita se numara printre bolile copilariei (intalnite mai frecvent la bebelusi si la micutii sub 2 anisori) care, inainte de aparitia vaccinurilor specifice, declasa un numar considerabil de decese in randul nou-nascutilor.

Explicatia este data de simptomatologia sa, diareea apoasa si voma determinand deshidratarea foarte rapida a micutilor. Provocata de rotavirus, gastroenterita la copii poate fi prevenita in prezent gratie vaccinului Rotarix, bine tolerat de micuti si cu eficacitate foarte ridicata. Prima doza a vaccinului se administreaza la scurt timp dupa nastere, cea de-a doua fiind administrata la varsta de 6 luni.

Alte boli ale copilariei despre care orice parinte ar trebui sa stie includ varicela, oreionul (parotidita epidemica), tusea convulsiva (cauzata de infectia cu Bordetella pertussis), meningita, sindromul Reye, impetigo, pecinginea si boala Lyme.

Care sunt bolile copilariei cu care s-a confruntat micutul tau? Impartaseste-ne din experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos! 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Boli copilarie Boli copii

Articole recomandate

Citeste si despre