Bolile copilariei si vaccinurile impotriva lor

/ / Modificat: 2012-02-17
Bolile copilariei si vaccinurile impotriva lor

Vaccinarea impotriva bolilor copilariei incepe din primele luni de viata. Bebelusii sunt imunizati prin vaccinare la 12 si 16 saptamani. Exista unele vaccinuri impotriva mai multor bacili sau bacterii intr-o singura doza cum este DTP-ul (vaccinul diftero-tetano-pertussis). 

Rujeola (pojarul)

Este una dintre cele mai frecvente boli ale copilariei. Are infectivitatea crescuta, cu o perioada de incubatie de 10 zile si se transmite pe cale aeriana, prin stropi de saliva si secretie nazala. Rujeola poate debuta ca un guturai si cu temperatura corporala crescuta.

Eruptia apare, de obicei, dupa 2 zile. Complicatiile sunt frecvente: bronsita, bronsiolita, otite sau crup.

In putine cazuri pot aparea afectari ale sistemului nervos cum este encefalita. Copiii, de obicei, sunt vaccinati trivalent la 13 luni impotriva pojarului, rubeolei si oreionului.

Citeste si: Totul despre rujeola sau pojar

Meningita C

Meningococul este o bacterie ce cauzeaza meningita si septicemie (infectie pe cale sanguina). Datorita afectarilor severe la nivelul creierului si al nervilor, meningita este o boala fatala. Ea se transmite pe cale aeriana.

Imunizarea bebelusilor impotriva meningitei C se face la 12 si 16 saptamani de la nastere. Este o doza separata de vaccinul DTP/IPV/Hib, care va mai fi administrata si la 12 luni.

Citeste si: Meningita la copii: cauze, simptome, tratament

Pneumococul

Pneumococul este implicat in producerea meningitei, septicemiei si pneumoniei. Unu din zece cazuri de meningita este produs de aceasta bacterie.

Meningita cu pneumococ, spre deosebire de meningita C, produce modificari ireversibile de sanatate precum: surditate, epilepsie si alte probleme neurologice.

Vaccinul pneumococic care se face impotriva acestei bacterii este administrat bebelusilor cu varste intre 8 si 16 saptamani, cu o a doua doza la 13 luni.

Citeste si: Meningita pneumococica poate fi prevenita prin vaccinare

Polio

Virusul polio are o mare afinitate pentru tesutul nervos din creier si maduva spinarii si poate induce paralizia. Inca nu a fost eradicat din tarile subdezvoltate. Se poate transmite prin contactul cu mucusul, saliva sau fecalele unei persoane infectate, avand o perioada de incubatie de 21 de zile.

Vaccinul antipolio este inclus in vaccinul DTP/IPV/Hib care se face impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive. Este facut la 8, 12 si 16 luni si cu rapel in perioada prescolara si la adolescenta, intre 13 si 18 ani.

Rubeola

Rubeola este o boala usoara ce se manifesta prin febra, eruptie marunta cutanata si inflamarea ganglionilor. Are o perioada lunga de incubatie intre 14 si 21 de zile iar complicatiile la copil sunt minore.

Pericolul este pentru femeile gravide care se imbolnavesc de rubeola in primele 10 saptamani de sarcina, boala putand induce fatului malformatii si afectari ale creierului si ale inimii.

Incidenta efectelor congenitale a scazut de-a lungul timpului, datorita folosirii vaccinului trivalent pentru pojar, rubeola si oreion.

Citeste si: Diferente dintre rubeola, rujeola si varicela la copii

Tetanosul

Simptomatologia tetanosului se bazeaza pe spasme musculare dureroase. Boala poate fi de multe ori fatala. Are o perioada de incubatie de 21 de zile.

Rani vechi netratate care intra in contact cu bacilul tetanic ce se gaseste pe sol se pot infecta. Se poate transmite si prin muscaturi de animale, fermierii si gradinarii fiind cei mai susceptibili. Vaccinarea antitetanos se face in 5 doze folosindu-se vaccinul DT (impotriva difteriei si tetanosului) si imunizarea dureaza intreaga viata. Se face la 8, la 12 si 16 luni, la 7 ani si la 14 ani.

Citeste si: Tetanosul: simptome, complicatii, tratament

Tusea convulsiva (pertusis)

Este o boala infectioasa contagioasa care se transmite pe cale orala, cu perioada de incubatie de 10 zile si cu un debut asemanator unei raceli care se agraveaza in timp prin accentuarea spasmelor laringiene. Aceste simptome suparatoare pot continua mai multe saptamani.

Citeste si:Tusea convulsiva (tusea magareasca) la copii

Se asociaza complicatii precum: pneumonie, varsaturi, pierdere in greutate si, mai rar, afectiuni ale creierului sau deces. Vaccinul care se administreaza este anti diftero-tetano-pertusis (DTP).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre