Dermatita atopica la copii

/ / Modificat: 2011-09-20 09:49:59
Intrebare:

-

Raspuns:

Trebuie sa va prezentati cu copilul la un medic dermatolog pentru evaluarea leziunilor si modificarea tratamentului in functie de acestea, el fiind singurul in masura sa conduca terapia acestei afectiuni.


Trebuie sa va prezentati cu copilul la un medic dermatolog pentru evaluarea leziunilor si modificarea tratamentului in functie de acestea, el fiind singurul in masura sa conduca terapia acestei afectiuni.


Dermatita atopica debuteaza pana la varsta de cinci ani in 90% din cazuri, in primul an de viata instalandu-se 60% din cazuri. Evolueaza in pusee intrerupte de remisiuni de diferite grade, cu disparitia manifestarilor in circa 80% din cazuri la pubertate.

Fiind o boala cronica, dermatita atopica necesita o ingrijire de durata, o integrare psiho-sociala optima, cu educarea pacientului pentru evitarea factorilor agravanti ai bolii si orientarea spre ocupatiile cu risc scazut.

Factorii agravanti sunt reprezentati de:

 • uscaciunea cutanata;

 • iritanti – apa fierbinte, sapun, detergent, lina, pene, alimente acide, medicamente;

 • alergeni – alimentari (laptele de vaca, oua, grau, soia, nuci, peste, capsuni,etc), metale, aeropurtanti (polen, praf de casa,etc);

 • transpiratia – efort fizic, febra;

 • stresul emotional;

 •   factori climatici – frig, umiditate scazuta, temperature inalte.

  Tratamentul simptomatic vizeaza combaterea uscaciunii tegumentelor, controlul infectiilor cutanate supraadaugate leziunilor de grataj, reducerea pruritului si a inflamatiei.

  Se recomanda baia zilnica cu apa calduta, cu evitarea sapunurilor si a frictionarii si aplicarea de creme sau unguente. La nivelul leziunilor exudative se aplica comprese cu antiseptice asociat cu tratament antibiotic local sau sistemic in functie de gravitate.

  Tratamentul pruritului si al inflamatiei se face cu corticoizi topici, iar in cazul leziunilor extinse rezistente la tratamentul simptomatic se poate recurge la terapia cu ultraviolete.

  Dr. Dana Paduraru,

  Medic rezident in specialitatea chirurgie pediatrica

  Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" • Taguri Afectiuni dermatologice copii

  Daniela Ganciu

  Pasionata de cuvinte cu sens, puse in forme si ambalaje practice si utile pentru orice mamica sau viitor parinte. Intotdeauna scriu cu gandul ca articolul va deveni un ghid, un prieten, un ajutor pentru cititorii mei.

  Articole recomandate

  Citeste si despre