Shepherd’s Pie, cunoscuta si ca „placinta ciobanului”, este una dintre cele mai indragite retete britanice, o combinatie savuroasa intre carne tocata, legume si un strat generos de piure de cartofi. Desi are origini modeste, acest fel de mancare a cucerit bucatarii din toata lumea, fiind reinterpretat in multiple variante inclusiv in Romania.
In continuare, iti prezentam doua retete: varianta originala britanica si adaptarea romaneasca, plus ce are special fiecare si unde o poti servi.
Varianta traditionala britanica – Shepherd’s Pie original
Ingrediente:
-
500 g carne tocata de miel (sau vita pentru varianta „Cottage Pie”)
-
1 ceapa tocata
-
2 morcovi mici, taiati cubulete
-
100 g mazare
-
2 linguri pasta de rosii
-
1 lingura sos Worcestershire
-
1 lingurita cimbru uscat
-
100 ml supa de carne
-
Sare si piper dupa gust
-
700 g cartofi
-
50 g unt
-
50 ml lapte
Mod de preparare:
-
Caleste ceapa, apoi adauga carnea tocata si rumeneste-o bine.
-
Pune morcovii, pasta de rosii, sosul Worcestershire, cimbrul si supa. Lasa sa fiarba la foc mic 20 de minute.
-
Intre timp, fierbe cartofii, paseaza-i si amesteca-i cu unt si lapte.
-
Intr-un vas termorezistent, aseaza stratul de carne, apoi piureul.
-
Da la cuptor la 200°C pentru 25–30 de minute, pana prinde o crusta aurie.
Aroma inconfundabila de miel, combinatia de sosuri si textura crocanta de la cuptor. Este o mancare consistenta, perfecta pentru zilele reci.
Varianta romaneasca reinterpretata
In Romania, Shepherd’s Pie a fost adaptata pentru gustul local, devenind o mancare de familie iubita in multe gospodarii.
Ingrediente:
-
500 g carne tocata de porc sau amestec porc-vita
-
1 ceapa
-
2 catei de usturoi
-
1 morcov dat pe razatoare
-
100 g ardei gras taiat marunt
-
150 ml suc de rosii
-
Sare, piper, boia dulce
-
1 lingurita patrunjel tocat
-
600 g cartofi
-
2 linguri smantana
-
1 ou
-
50 g cascaval ras
Mod de preparare:
-
Caleste ceapa, usturoiul si morcovul, adauga carnea si ardeiul, apoi sucul de rosii. Condimenteaza dupa gust.
-
Fierbe cartofii, fa un piure cu smantana si ou.
-
Pune amestecul de carne intr-un vas termorezistent, acopera cu piureul si presara cascaval deasupra.
-
Coace 25–30 de minute la 190°C, pana se rumeneste frumos.
Folosește ingrediente romanesti, este mai cremoasa si are o nota familiara datorita smantanii si cascavalului. Uneori se adauga si ciuperci sau marar pentru un plus de savoare.
Unde poti servi Shepherd’s Pie
In Romania:
-
Restaurante cu meniu international sau cu specific britanic, cum ar fi:
-
The Harp Irish Pub (Bucuresti)
-
London Street Bistro (Cluj-Napoca)
-
J’ai Bistrot (Tg. Mures / Bucuresti) – ofera reinterpretari locale
-
In Marea Britanie:
-
Gasesti Shepherd’s Pie aproape in orice pub traditional, alaturi de bere locala si legume sotate. Este o „comfort food” autentica.
Indiferent daca alegi varianta autentica britanica sau reinterpretarea romaneasca, Shepherd’s Pie este o mancare care incalzeste sufletul si stomacul. Versatila, satioasa si usor de pregatit, poate fi o alegere perfecta atat pentru mesele de duminica in familie, cat si pentru un pranz reconfortant in sezonul rece.
Foto: Freepik.com