Reteta Shepherd’s Pie explicata pas cu pas

/ / Modificat: 2025-08-15
Reteta Shepherd’s Pie explicata pas cu pas

Shepherd’s Pie, cunoscuta si ca „placinta ciobanului”, este una dintre cele mai indragite retete britanice, o combinatie savuroasa intre carne tocata, legume si un strat generos de piure de cartofi. Desi are origini modeste, acest fel de mancare a cucerit bucatarii din toata lumea, fiind reinterpretat in multiple variante inclusiv in Romania.

In continuare, iti prezentam doua retete: varianta originala britanica si adaptarea romaneasca, plus ce are special fiecare si unde o poti servi.

Varianta traditionala britanica – Shepherd’s Pie original

Ingrediente:

  • 500 g carne tocata de miel (sau vita pentru varianta „Cottage Pie”)

  • 1 ceapa tocata

  • 2 morcovi mici, taiati cubulete

  • 100 g mazare

  • 2 linguri pasta de rosii

  • 1 lingura sos Worcestershire

  • 1 lingurita cimbru uscat

  • 100 ml supa de carne

  • Sare si piper dupa gust

  • 700 g cartofi

  • 50 g unt

  • 50 ml lapte

Mod de preparare:

  1. Caleste ceapa, apoi adauga carnea tocata si rumeneste-o bine.

  2. Pune morcovii, pasta de rosii, sosul Worcestershire, cimbrul si supa. Lasa sa fiarba la foc mic 20 de minute.

  3. Intre timp, fierbe cartofii, paseaza-i si amesteca-i cu unt si lapte.

  4. Intr-un vas termorezistent, aseaza stratul de carne, apoi piureul.

  5. Da la cuptor la 200°C pentru 25–30 de minute, pana prinde o crusta aurie.

Aroma inconfundabila de miel, combinatia de sosuri si textura crocanta de la cuptor. Este o mancare consistenta, perfecta pentru zilele reci.

Varianta romaneasca reinterpretata

In Romania, Shepherd’s Pie a fost adaptata pentru gustul local, devenind o mancare de familie iubita in multe gospodarii.

Ingrediente:

  • 500 g carne tocata de porc sau amestec porc-vita

  • 1 ceapa

  • 2 catei de usturoi

  • 1 morcov dat pe razatoare

  • 100 g ardei gras taiat marunt

  • 150 ml suc de rosii

  • Sare, piper, boia dulce

  • 1 lingurita patrunjel tocat

  • 600 g cartofi

  • 2 linguri smantana

  • 1 ou

  • 50 g cascaval ras

Mod de preparare:

  1. Caleste ceapa, usturoiul si morcovul, adauga carnea si ardeiul, apoi sucul de rosii. Condimenteaza dupa gust.

  2. Fierbe cartofii, fa un piure cu smantana si ou.

  3. Pune amestecul de carne intr-un vas termorezistent, acopera cu piureul si presara cascaval deasupra.

  4. Coace 25–30 de minute la 190°C, pana se rumeneste frumos.

Folosește ingrediente romanesti, este mai cremoasa si are o nota familiara datorita smantanii si cascavalului. Uneori se adauga si ciuperci sau marar pentru un plus de savoare.

Unde poti servi Shepherd’s Pie

In Romania:

  • Restaurante cu meniu international sau cu specific britanic, cum ar fi:

    • The Harp Irish Pub (Bucuresti)

    • London Street Bistro (Cluj-Napoca)

    • J’ai Bistrot (Tg. Mures / Bucuresti) – ofera reinterpretari locale

In Marea Britanie:

  • Gasesti Shepherd’s Pie aproape in orice pub traditional, alaturi de bere locala si legume sotate. Este o „comfort food” autentica.

Indiferent daca alegi varianta autentica britanica sau reinterpretarea romaneasca, Shepherd’s Pie este o mancare care incalzeste sufletul si stomacul. Versatila, satioasa si usor de pregatit, poate fi o alegere perfecta atat pentru mesele de duminica in familie, cat si pentru un pranz reconfortant in sezonul rece.

 

Foto: Freepik.com

Taguri Placinta Placinta cartofi

Articole recomandate

Citeste si despre